Undă scurtă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Unde scurte)
Salt la: Navigare, căutare
Un radioreceptor tranzistorizat pentru unde scurte

Undele scurte sunt cuprinse în domeniul de frecvență 3.000 kHz - 30.000 kHz (3-30 MHz).

Propagarea undelor scurte[modificare | modificare sursă]

Undele scurte sunt capabile sa ajungă în orice locație de pe Pământ, din cauza faptului că undele scurte sunt reflectate de către ionosferă.

Avantaje[modificare | modificare sursă]

Undele scurte pot fi utilizate in situații de urgența cand Internetul sau televiziunea prin satelit nu este valabila pentru moment. Se pot recepționa posturi radio din mai multe țari sau continente analogic in condiții bune (depinde și de aparatul de radio folosit) Undele scurte transporta semnal de la mii de kilometri fata de banda FM (88-108 MHZ) de ex. de pe un continent pe altul. Majoritatea aparatelor de radio includ si banda SW , majoritatea au SW1 si SW2 (5.8 Mhz-7.5 Mhz) , (8.8-12.3 Mhz)

Dezavantaje[modificare | modificare sursă]

În anumite țari din Uniunea Europeana se fabrica aparate radio doar cu FM sau AM. Aceasta tehnologie este considerata învechită din cauza că azi exista ca mijloc de informare si divertisment internetul si televiziunea , deasemenea nu prea atrage atenția ascultătorilor. Pentru recepția radio prin SW trebuie o condiție de propagare excelentă. Semnalul este mono

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]