Un cuplu ciudat (serial TV din 1970)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Un cuplu ciudat (serial TV din 1970)
Gensitcom american[*]  Modificați la Wikidata
ActoriTony Randall
Jack Klugman  Modificați la Wikidata
Compozitor temă muzicalăNeal Hefti[*][[Neal Hefti (American jazz trumpeter, composer, songwriter, and arranger (1922-2008))|​]]  Modificați la Wikidata
Țară de origine Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Limbă(i)limba engleză  Modificați la Wikidata
Nr. de sezoaneModificați la Wikidata
Nr. de episoade114  Modificați la Wikidata (list of The Odd Couple episodes[*][[list of The Odd Couple episodes (articol-listă în cadrul unui proiect Wikimedia)|​]]  Modificați la Wikidata)
Producție
LocNew York City  Modificați la Wikidata
Perioadă de difuzare
Difuzare
Canal originalAmerican Broadcasting Company  Modificați la Wikidata
Cronologie

The Odd Couple (în traducere Un cuplu ciudat, intitulat pe ecran Neil Simon's The Odd Couple) este un serial de televiziune american sitcom difuzat între 24 septembrie 1970 și 7 martie 1975 pe ABC. Serialul, care îi are în rolurile principale pe Tony Randall ca Felix Unger și Jack Klugman ca Oscar Madison, a fost primul dintre mai multe sitcom-uri dezvoltate de Garry Marshall pentru Paramount Television. Serialul se bazează pe piesa de teatru din 1965 Un cuplu ciudat scrisă de Neil Simon,[1] care a fost, de asemenea, ecranizata în filmul din 1968 Un cuplu ciudat.[2] Povestea examinează doi bărbați divorțați, Oscar și Felix, care împart un apartament din Manhattan și ale căror personalități opuse duc inevitabil la conflict și râs.

În 1997, episoadele „Password” și „The Fat Farm” s-au clasat pe locul 5 și, respectiv, pe locul 58, în lista TV Guide cu Cele mai bune 100 de episoade din toate timpurile.[3][4] Serialul a primit trei nominalizări la Premiile Primetime Emmy pentru cel mai bun serial de comedie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Avangardia, Teatrul (), Un Cuplu Ciudat (în engleză), Teatrul Avangardia 
  2. ^ The Odd Couple la Internet Movie Database
  3. ^ Boedeker, Hal (). 'Greatest Episodes' List: Questionable, If Cleverly Timed, TV Stunt TV Guide And Nickelodeon's Inspired Marketing is Sure To Spark Ratings and Debates”. Orlando Sentinel. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Bianculli, David (). „This Hit List Has More Than A Few Misses Alleged 'Top 100' Roster Has Some Great Omissions”. Daily News. Accesat în .