Un condamnat la moarte a evadat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Un condamnat la moarte a evadat
Un condamné à mort s'est échappé

Afișul românesc al filmului
Titlu originalUn condamné à mort s'est échappé
Genfilm dramatic
film de război
RegizorRobert Bresson
ScenaristRobert Bresson
Bazat pepovestirea omonimă a lui André Devigny
ProducătorAlain Poiré
StudioGaumont și Nouvelles Éditions de films
Director de imagineLéonce-Henri Burel
MontajRaymond Lamy
MuzicaWolfgang Amadeus Mozart
DistribuțieFrançois Leterrier
Charles Le Clainche
Roland Monod
Maurice Beerblock
Premiera11 noiembrie 1956 Franţa Franța
Premiera în România  (1957-11-23)
Durata95 minute
a/n
ȚaraFranţa Franța
Locul acțiuniiLyon  Modificați la Wikidata
Limba originalăfranceză
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Un condamnat la moarte a evadat, subtitlu: Vântul bate încotro vrea (titlul original: în franceză Un condamné à mort s'est échappé, sous-titré ou Le vent souffle où il veut) este un film dramatic francez, realizat în 1956 de regizorul Robert Bresson, după povestirea omonimă autobiografică a lui André Devigny, protagoniști fiind actorii François Leterrier, Charles Le Clainche, Roland Monod, Maurice Beerblock.

Filmul se bazează pe o poveste adevărată, evadarea ofițerului francez André Devigny (1916-1999) din închisoarea militară Fort Montluc, rechiziționată de Wehrmacht, în apropiere de Lyon.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Franța în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: ofițerul din rezistența franceză capturat, Fontaine, este interogat de Gestapo și apoi dus într-o celulă din care se pare că este imposibil să scape. Zilele se derulează în același ritm, monoton. Câteva cuvinte șoptite dimineața la spălător cu ceilalți deținuți, printre soldații de pază, sunt deja un punct important de sprijin. Fontaine este singurul dintre deținuți, care se gândește la evadare. Cu mult efort și răbdare, își pregătește țelul îndrăzneț.

Uneltele primitive cu care dorește să-și dobândească libertatea, sunt singurele sale mijloace de ajutor. Camarazii prizonieri care s-au încadrat în viața închisorii de zi cu zi, nu sunt de mare ajutor. Într-o zi când l-au dus la interogatoriu, i-au pronunțat condamnarea la moarte. Înainte de Ziua decisivă, germanii au adus un alt deținut în celula sa. Băiatul, care are doar 16 ani, poartă o tunică de uniformă germană. Oare este un informator? Fontaine trebuie să decidă: pentru încredere în tovarășul de celulă sau pentru îngroparea planului său. Alege prima opțiune și îl inițiază pe băiat în planurile sale, gândind că în doi se vor putea ajuta mai bine să evadeze. Într-o noapte, planul este pus în aplicare...

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]