112 (număr de apel de urgență)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
112 (număr de apel de urgență)
Call center de preluare a apelurilor de urgență din Cracovia, Polonia

112 este numărul internațional de urgență al statelor membre ale Uniunii Europene (din 1991), al Columbiei (America de sud) și în întreaga lume pe rețelele GSM. Numărul este gratuit în toate rețelele mobile și fixe și este unul din cele două numere (pe lângă cel regional de urgență) care poate fi format chiar și când telefonul este blocat. În unele țări apelul este automat redirecționat către numărul local de urgență (America de Nord: 911, Australia: 000).

Implementarea în România[modificare | modificare sursă]

1-1-2 este un serviciu telefonic din România, operat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.[1] A fost lansat la nivel național în anul 2005, în urma unei investiții de 40 de milioane de euro, și a avut ca furnizor principal compania suedeză Ericsson, care a livrat aplicația software și echipamentul necesar conectării centrelor de preluare a apelurilor și agențiile dispecer.[1] Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) reprezintă o componentă importantă a obligațiilor serviciului universal, fiind prevăzut și în una din Directivele semnificative pentru politicile sectorului de telecomunicații din acquis-ul UE.

Implementarea în Republica Moldova[modificare | modificare sursă]

Numărul de urgență 112 a fost implementat și în Republica Moldova . Numarul 1-1-2 deja este în funcție în Republica Moldova , înlocuind numerele 901, 902 , 903, care fiecare aparte avea un serviciu :

901 – Pompieri, 902 – Poliția, 903 – Ambulanța

Conceptul de implementare a numărului unic de urgențe în RM (SNUAU) , este folosit în țările din UE ,cât și în altele cum ar fi:

- Elveția , Africa de sud etc.

Acest serviciu unic de urgențe a fost elaborat în anul centenar ,un lucru foarte important și pentru popor. Din acest an există doar un singur număr unic de urgențe în Republica Moldova ,numerele precizate anterior nu mai sunt în funcțiune deja.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b STS cumpara soft de 2,4 mil. euro pentru serviciul 112, 12.03.2010, zf.ro, accesat la 13 martie 2010