Tyras

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Tyras
Τύρας
—  așezare umană, sit arheologic și polis[1]  —
Tyras4.jpg
Tyras (Ucraina)
Poziția geografică în Ucraina
Coordonate: 46°12′04″N 30°21′02″E ({{PAGENAME}}) / 46.20111111°N 30.35055556°E

ȚarăFlag of Ukraine.svg Ucraina
RegiuneFlag of Odesa Oblast.svg Odesa
RaionBilhorod-Dnistrovskiy Raion prapor.png Raionul Cetatea Albă
Comunitate teritorială[*] Bilhorod-Dnistrovska miska hromada[*][[Bilhorod-Dnistrovska miska hromada |​]]
Oraș din Ucraina[*]Flag of Bilhorod-Dnistrovskyi (1-1).svg Cetatea Albă
Atestare Modificați la Wikidata

Fus orarUTC+2

Prezență online
Tyras şi alte colonii greceşti de-a lungul coastei de nord a Mării Negre în secolul al V-lea î.Hr..

Tyras (în greacă Τύρας) a fost o colonie greacă formată de cei din Milet, probabil, în jurul anului 600 î.Hr. A fost situată la circa 10 m de gura de vărsare a Nistrului (Tyras), în zona actualului oraș Cetatea Albă (actualmente în Ucraina).

Denumirea raului Tyras (Nistru) poate proveni si de la personajul biblic, cu acelasi nume. Nepotul lui Noe. Din Tyras se spune ca se trag popoarele ce se afla pe coastele Mării Cea Mare (Marea Mediterană).

Date generale[modificare | modificare sursă]

Așezarea nu a avut o importanță mare în vremurile de început, în secolul al II-lea î.Hr. a căzut sub dominația regilor băștinași, ale căror nume apar pe monedele sale. A fost distrusă de geții conduși de Burebista în aproximativ 50 î.Hr.. În 56 d.Hr, se pare că a fost restaurată de către romani și a făcut parte din provincia Moesia Inferior. Există o serie de monede cu capete de împărați de la Domitian la Alexandru Sever. La scurt timp după cel din urmă, a fost distrusă de goți. Guvernarea sa a fost în mâinile a cinci archoni, un Senat, o adunare populară și un grefier. Tipurile de monede ale sale sugerează comerțul cu grâu, vin și pește. Puținele inscripții au, de asemenea, în cea mai mare parte, legătură cu schimburile comerciale. Ruinele sale sunt rare, pentru că situl său a fost acoperit de marea fortăreață medievală Montecastro sau Cetatea Albă.[2] Împăratul bizantin Constantin al VII-lea Porfirogenet, la mijlocul secolului al X-lea, menționa că "Dincoace de fluviul Nipru, înspre partea Bulgariei, lângă malurile fluviului (Nistru), există cetăți părăsite: prima este cetatea numită de pecenegi Aspron (=Albă), deoarece pietrele sale par albe; a doua cetate se numește Tungate, a treia Cracnacate, a patra Salmacate, a cincea Sacarate și a șasea Gieucate"[3]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ An Inventory of Archaic and Classical Poleis (PDF) 
  2. ^ E. H. Minns. Scythians and Greeks (Cambridge, 1909); V. V. Latyshev, Inscriptiones Orae Septentrionalis Ponti Euxini, Volume I.
  3. ^ Constantine Porphyrogenito, De administrando imperio. În: Fontes Historiae Daco-Romanae, București 1970, pp. 657-671

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tyras
  • Acest articol conține text din Encyclopædia Britannica 1911, o publicație aparținând domeniului public.
  • P.O. Karyshkovskij, I.B. Klejman. “The City of Tyras. A Historical and Archaeological Essay” – Polis Press, Odessa, 1994.