Tyras

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tyras şi alte colonii greceşti de-a lungul coastei de nord a Mării Negre în secolul al V-lea î.Hr..

Tyras (greaca veche: Τύρας), este o colonie formată de cei din Milet, a fost fondată, probabil, în jurul anului 600 î.Hr., este situată la circa 10 m de gura de vărsare a râului Nistru (Tyras ).

Date generale[modificare | modificare sursă]

Nu a avut o importanță mare în vremurile de început, în secolul al II-lea î.Hr. a căzut sub dominația regilor băștinași, ale căror nume apar pe monedele sale. A fost distrusă de geții conduși de Burebista în aproximativ 50 î.Hr.. În 56 d.Hr, se pare că a fost restaurată de către romani și a făcut parte din provincia Moesia Inferior. Există o serie de monede cu capete de împărați de la Domitian la Alexandru Sever. La scurt timp după cel din urmă, a fost distrusă de goți. Guvernarea sa a fost în mâinile a cinci archoni, un Senat, o adunare populară și un grefier. Tipurile de monede ale sale sugerează comerțul cu grâu, vin și pește. Puținele inscripții au, de asemenea, în cea mai mare parte, legătură cu schimburile comerciale. Ruinele sale sunt rare, pentru că situl său a fost acoperit de marea fortăreață medievală Montecastro sau Cetatea Albă.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ E. H. Minns. Scythians and Greeks (Cambridge, 1909); V. V. Latyshev, Inscriptiones Orae Septentrionalis Ponti Euxini, Volume I.

Alte lecturi[modificare | modificare sursă]

Surse[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tyras