Tutsi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Replica fostului palat regal al regelui Mutara III.Rudahigwa în Nyanza, în Rwanda

Tutsi sunt un grup social (castă) care trăiește în statele est-africane, Rwanda și Burundi, precum și în zona de frontieră de est a Republicii Democratice Congo, care este înțeles greșit ca un grup etnic sau un trib ca urmare a politicii puterii coloniale.

În timpurile pre-coloniale a existat în Rwanda și Burundi, o coexistență a grupurilor sociale, tutsi, hutu și twa, în timp ce rămâne contestat în ce măsură aceștia din urmă sunt etnici Twa. Distincția dintre hutu și tutsi a fost solidificată de puterile coloniale Germania și după 1918, Marea Britanie și Belgia. Criteriul pentru împărțirea ruandenilor în recensământul din 1934/35, de exemplu, întinderea proprietății bovinelor: Aici era tutsi, care avea mai mult de zece vite, iar ceilalți erau hutu. Această măsură a permis puterilor coloniale să formeze o elită locală, care să poată guverna populația rămasă, tot în sensul conducătorilor coloniali. Această împărțire etnologic discutabilă a populației a dus la conflicte puternice între minoritatea tutsi și hutu-ul superior numeric, care, după plecarea puterilor coloniale, au ajuns în confruntări violente prelungite și în mai multe ucideri în masă ale celuilalt grup. Conflictul a culminat în 1994 cu genocidul din Rwanda. Din 7 aprilie 1994 până la mijlocul lunii iulie, între 500.000 și 1.000.000 de tutsi și hutu au fost uciși.

Tutsi au jucat rolul dominant în tratarea genocidului în așa-numitele instanțe din Gacaca din 2012.

Literatură[modificare | modificare sursă]

  • Nigel Eltringham: Accounting for Horror. Post-genocide debates in Rwanda. Pluto Press, Londra u.   a. 2004, ISBN 0-7453-2001-5 .
  • Karen Krüger: An ihren Fingern wollt ihr sie erkennen? În: FAZ, 15 aprilie 2005.
  • Benjamin Seee : Le Piège Ethnique. Éditions Dagorno, Paris 1999, ISBN 2-910019-54-3 (Capcana etnică).
  • Helmut Strizek: Geschenkte Kolonien. Ruanda und Burundi unter deutscher Herrschaft (= Schlaglichter der Kolonialgeschichte 4). Cu un eseu despre dezvoltarea până în prezent. Linkuri, Berlin 2006, ISBN 3-86153-390-1, (recenzie a cărții). Germania cultura radio.

Legături externe[modificare | modificare sursă]