Sari la conținut

Turnul Diavolului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Devils Tower

Turnul Diavolului (în engleză Devils Tower[a]) este un lacolit de 386 m înălțime (cu altitudinea maximă de 1.559 m), aflat în comitatul Crook, statul Wyoming, SUA. Cândva era un vulcan activ, având în miezul sau un horn prin care ieșea lava din bazalt.Cu mii de ani în urma, când erupțiile au încetat, lava s-a întărit în horn.Ulterior, vântul si apa din ploi au erodat puțin câte putin vulcanul din care a rămas doar lava solida din horn, formând un turn cu pereții striați.[necesită citare] A fost declarat monument național în 1906, de către președintele Theodore Roosevelt, muntele fiind primul loc de pe teritoriul țării care a primit această titulatură.

Note de completare[modificare | modificare sursă]

  1. ^ În limba engleză, genitivul cuvântului Devil se realizează prin adăugarea unui apostrof urmat de litera s. În practica Comisiei pentru Denumiri Geografice din Statele Unite însă, s-a încetățenit, din motive istorice, practica de a elimina acel apostrof din toponimele oficiale.[1]

Note bibliografice[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Domestic Names - Frequently Asked Questions (FAQs)” [Toponime interne - întrebări frecvente; întrebarea nr. 18.]. United States Geological Survey. Accesat în .