Parcul Național Yosemite

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Parcul Național Yosemite
Yosemite Valley with Half Dome in the distance.jpg

US Locator Blank.svg

{{{float_caption}}}
Harta Stat
Date generale
{{{punct-0}}}: {{{descrie0}}}
coordonate: 37°44′55″N 119°35′14″V / 37.74861°N 119.58722°V / 37.74861; -119.58722
Amplasare: Statul Kalifornien California, Statele Unite
Oraș apropiat: Mariposa
suprafața: 3.081 km²
întemeiat: 1 octombrie 1890
Vizitatori: 4.029.416 (în 2014)
{{{punct-7}}}: {{{descrie7}}}
{{{punct-8}}}: {{{descrie8}}}
{{{punct-9}}}: {{{descrie9}}}
{{{punct-11}}}: {{{descrie11}}}
{{{punct-12}}}: {{{descrie12}}}
{{{punct-13}}}: {{{descrie13}}}
{{{punct-14}}}: {{{descrie14}}}
{{{punct-15}}}: {{{descrie15}}}
{{{punct-16}}}: {{{descrie16}}}
{{{punct-17}}}: {{{descrie17}}}
{{{punct-18}}}: {{{descrie18}}}
{{{punct-19}}}: {{{descrie19}}}
Yosemite Valley

Parcul Național Yosemite (în engleză Yosemite National Park, pronunțat [joʊˈsɛməti]) este un parc național aflat în regiunea central-estică a statului american California, Statele Unite ale Americii, la aproximativ 300 km est de San Francisco.

Parcul național Yosemite are suprafața de peste 3.081 km 2 și se întinde de-a lungul versantului vestic al munților Sierra Nevada, la locul de întâlnire a trei comitate californiene, Madera, Mariposa și Tuolumne, relativ aproape de granița statului Kalifornien California cu statul Nevada Nevada.

Anual, parcul național este vizitat de peste trei milioane de turiști, care se deplasează mai ales de-a lungul văii Yosemite, situată în regiunea centrală a parcului. În anul 1984, Yosemite, care cuprinde un masiv stâncos impunător din granit, cu pâraie cu ape limpezi și cascade, a fost inclus în Patrimoniul mondial UNESCO. Parcul are altitudinea de 400 - 4000 m deasupra n.m., prezentând cinci sisteme ecologice. Aici există pâlcuri de arbori sequoia și o floră (3500 specii de plante) și faună bogată.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Parcul Național Yosemite este situat în regiunea centrală a munților Sierra Nevada în California, din San Francisco se poate ajunge în cca. 6 ore cu autoturismul. Pe teritoriul parcului se află lacuri, (Lacul Mono), râuri și trasee de drumeție (1300 km) numeroase. Cele mai importante ape curgătoare sunt Merced și Tuolumne, care curg spre vest prin Valea Centrală Californiană și se varsă în râul San Joaquin.

Geologie[modificare | modificare sursă]

Roca care predomină în regiunea stâncoasă este granitul asociat cu roci mai vechi. Regiunea în urmă cu zece milioane de ani s-a ridicat ca urmare a mișcărilor tectonice cu unele înălțimi ca Half Dome. A urmat o înclinare a platoului ceea ce a dus la versanți cu o pantă mai lină în vest și mai abrupți spre vest. Ca urmare a proceselor de eroziune a ghețarilor și râurilor au luat naștere canioane adânci și înguste.

Apecte populare[modificare | modificare sursă]

Valea Yosemite reprezinta doar 1 % din suprafata parcului, dar acolo se gasesc cei mai multi vizitatori.El Capitan, o proeminenta stanca din granit care vegheaza asupra vaii,este una din cele mai populare destinatie destinate escaladatului stancilor datorita diverselor rute de catarare si disponibilitatea pentru catarari in tot anul. Domurile din granit, cum ar fi Sentinel Rock si Half Dome se ridica la 900 si 1.450 metri, respectiv.

Half Dome
El Capitan

Partea inalta a Parcului Yosemite contine peisaje superbe, cum ar fi: Tuolumne Meadows, Dana Meadows, Clark Range, Cathedral Range si Kuna Crest. Creasta Sierra si Pacific Crest Tail strabat Yosemite, cu portiuni de roca metamorfozata, cum ar fi Mount Dana si Mount Gibbs si portiuni de granit,cum ar fii Mount Conness.Mount Lyell este cel mai inalt punct al parcului.

Parcul are 3 specii de copaci Sequoia Urias: Mariposa Grove (200 copaci), Tuolumne Grove ( 25 copaci) si Merced Grove (20 copaci). Sequoia uriasa este una din cele mai inalte si longevive specii de copaci. Coast Redwoods, inrudite cu Sequoia Uriasa, traiesc de-a lungul coastei Californiei de Nord si sunt cei mai inalti, iar Basin Bristlecone Pine sunt cei mai vechi. Acesti copaci erau mult mai raspanditi inainte de Epoca de Gheata.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Multimedia


Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Parcul Național Yosemite