Trilogia Southern Reach

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Trilogia Divizia Sudică
Volume
Anihilare (roman)
Autoritate
Acceptare
Informații generale
AutorJeff VanderMeer
Genroman
Ediția originală
Țara primei apariții Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Data primei apariții

Trilogia Southern Reach (în engleză: Southern Reach Trilogy) (altă denumire: Trilogia Divizia Sudică) este o serie de romane SF ale scriitorului american Jeff VanderMeer publicate pentru prima dată în anul 2014 — Anihilare, Autoritate și Acceptare. Trilogia își ia numele de la agenția secretă care este esențială în intriga trilogiei. În 2013, Paramount Pictures a cumpărat drepturile de ecranizare ale seriei[1] și a produs o adaptare cinematografică a primului roman, cu Alex Garland ca scenarist și regizor.[2] Filmul a fost lansat în 2018.

Privire generală[modificare | modificare sursă]

Trilogia Southern Reach
Nr. Titlul original Titlul în română ISBN original ISBN ro Data publicării În română Ecranizare
1 Annihilation Anihilare ISBN 0-374-10409-3 ISBN 978-606-719-052-6 febr. 2014 2014 2018
2 Authority Autoritate ISBN 0-374-10410-7 ISBN 978-606-719-193-6 6 mai 2014 2015 -
3 Acceptare Acceptare ISBN 0-374-10411-5 ISBN 978-606-719-653-5 2 sept. 2014 2016 -

„Aria X”[modificare | modificare sursă]

În serie, Southern Reach (Divizia Sudică) este o agenție secretă care conduce expedițiile într-o zonă cunoscută sub numele de Aria X. Zona este o secțiune nelocuită și abandonată din Statele Unite, pe care natura o recuperează treptat.[3] Este cadrul principal din Anihilare.

Influențe[modificare | modificare sursă]

Farul din St. Marks National Wildlife Refuge

VanderMeer a spus că principala sa inspirație pentru Aria X a fost o plimbare prin St. Marks National Wildlife Refuge.[4] Totuși, el a mai spus că visele l-au inspirat să scrie unele elemente, ca de exemplu turnul din Anihilare.[5] În plus, VanderMeer a citat o serie de cărți care au avut o influență asupra trilogiei Southern Reach, precum The Other Side of the Mountain de Michel Bernanos⁠(d).[3]

Publicare[modificare | modificare sursă]

Trilogia a fost lansată într-o succesiune rapidă pe o perioadă de 8 luni, în ceea ce a fost numit o „strategie inovatoare inspirată de Netflix”.[6] Strategia a făcut ca a doua și a treia carte a trilogiei să ajungă pe lista celor mai bine vândute cărți realizată de New York Times și l-a transformat pe VanderMeer în „unul dintre cei mai anticipatori autori ai deceniului”.[6][7][8]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Seria a avut parte de recenzii pozitive din partea criticilor. Revista Slate a catalogat trilogia ca una „fără compromisuri, cea mai plină de satisfacții, serie a genului”, în timp ce autorul Stephen King a caracterizat-o „înfiorătoare și fascinantă”.[9][10] The New York Times, despre Acceptare, a spus că „VanderMeer a creat o lume captivantă și minunat realizată” și că trilogia în ansamblu reprezintă o „plăcere adevărată de lectură”.[11] Anihilare a câștigat premiile Nebula[12] și Shirley Jackson pentru cel mai bun roman.[13] Întreaga trilogie a fost, de asemenea, finalistă pentru premiul World Fantasy [14] și pentru Kurd-Laßwitz-Preis⁠(d) din 2016.[15]

Adaptare[modificare | modificare sursă]

Primul roman, Anihilare, a fost adaptat într-un film omonim de regizorul Alex Garland, cu Natalie Portman, Gina Rodriguez,[16] Tessa Thompson,[17] Jennifer Jason Leigh[18] și Oscar Isaac în rolurile principale.[19] A fost lansat la 23 februarie 2018.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Newitz, Annalee (). „Jeff VanderMeer gets movie deal for his forthcoming Southern Reach trilogy”. Io9.com. Accesat în . 
  2. ^ a b McNary, Dave (). 'Annihilation' Movie Gains Momentum at Paramount with Alex Garland”. Variety. Accesat în . 
  3. ^ a b Spiegelman, Ian (). „Jeff VanderMeer: 'Power of Nature' Inspired New Sci-Fi Novel 'Annihilation'. Accesat în . 
  4. ^ Schardl, Kati. „Exploring 'Area X': Local author has hit with book series based on St. Marks Wildlife Refuge”. Tallahassee Democrat. Gannett. Accesat în . 
  5. ^ Michel, Lincoln. „An Interview With Jeff VanderMeer: "Full Disclosure, I'm Really A Komodo Dragon". Buzzfeed. Accesat în . 
  6. ^ a b Wappler, Margaret. „The boundary-pushing fiction of Sean McDonald and his new FSG imprint, MCD”. latimes.com. Accesat în . 
  7. ^ „Paperback Trade Fiction”. The New York Times. . 
  8. ^ „Best Sellers – Paperback Trade Fiction”. The New York Times. . Accesat în . 
  9. ^ Rogers, Mac. „The Illusions of Control”. 
  10. ^ King, Stephen (). „I'm loving THE SOUTHERN REACH TRILOGY, by Jeff Vandermeer”. Twitter. 
  11. ^ Hutchins, Scott (). 'Acceptance,' by Jeff VanderMeer”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Accesat în . 
  12. ^ „SFWA Nebula Award Winners Announced (2014)”. 
  13. ^ „2014 Shirley Jackson Awards Winners”. 
  14. ^ "World Fantasy Awards Winners 2015," Locus Magazine, November 8, 2015.
  15. ^ "2016 Kurd Laßwitz Preis Nominees," File 770, April 24, 2016.
  16. ^ „Alex Garland Sets Natalie Portman and Frances McDormand for 'Annihilation'; Neill Blomkamp Lines Up Next Project”. thefilmstage.com. . 
  17. ^ Sneider, Jeff (). 'Creed's' Tessa Thompson Eyed to Join Natalie Portman, Gina Rodriguez in 'Annihilation' (Exclusive)”. TheWrap (în engleză). Accesat în . 
  18. ^ „Jennifer Jason Leigh Up for Ex Machina Director's Annihilation”. Collider (în engleză). . Accesat în . 
  19. ^ „Annihilation: Oscar Isaac joins Alex Garland's new film”. Den of Geek. Accesat în . 

 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]