Trăiește!

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Trăiește!
Va, vis et deviens
Va, vis et deviens.jpg
Rating Rating.gif
Gen film dramatic[1]  Modificați la Wikidata
Regizor Radu Mihăileanu
Autor Alain-Michel Blanc
Radu Mihăileanu
Scenarist Radu Mihăileanu
Alain-Michel Blanc[*]  Modificați la Wikidata
Producător Denis Carot
Marie Masmonteil
Radu Mihaileanu
Marek Rozenbaum
Itai Tamir
Distribuitor Menemsha Films
Montaj Ludo Troch
Muzica Armand Amar
Distribuție Moshe Agazai
Moshe Abebe
Sirak M. Sabahat
Yael Abecassis
Roschdy Zem
Roni Hadar
Rami Danon
Raymonde Abecassis
Mimi Abonesh Kebede
Meskie Shibru-Sivan
Premiera 30 martie 2005
Durata 140 minute
Țara Franța
Limba originală Amhară / ebraică / franceză
Prezență online
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
CineMagia
AlloCiné
Allmovie
MovieMeter
Elonet
ČSFD
Cineplex
PORT.hu

Trăiește! (titlu original Va, vis et deviens) este un film realizat în 2005, în regia lui Radu Mihăileanu care narează poveste unui băiețel etiopian care pentru a ieși dintr-o tabără de refugiați în Sudan, este împins de propria mamă a se preface evreu - Falasha, pentru a avea șansa unui viitor, și în cadrul Operațiunii Moise este dus în Israel.

Subiectul[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În 1980 etiopienii Falasha sunt recunoscuți ca evrei adevărați, și ca urmare a acestei recunoașteri sunt ajutați să emigreze - sunt transportați în secret - în Israel. Ziua dinaintea unui transport din tabăra de refugiați în Sudan, moare fiul unei mame evreice. În locul lui și folosindu-i numele (Schlomo) ea va lua un băiețel creștin de nouă ani. Moartea celei de a doua mame îl va lăsa singur la sosirea în Israel. Va fi adoptat de o familie cumsecade, dar va rămâne cufundat în depresie până când va trimite, în secret, o scrisoare mamei sale naturale.

Încă de la început va experimenta greutățile datoratei rasismului celor mari și al celor mici. În adolescență se îndrăgostește de o colegă, Sarah, al cărei tată este extrem de rasist. Pentru a-i câștiga respectul și a demonstra că este un evreu adevărat, participă la o competiție de interpretare a Bibliei, dar atitudinea tatălui fetei rămâne neschimbată. Dezamăgit, Schlomo merge la poliție și se predă, declarând că nu este evreu. Polițistul încearcă să îl consoleze: Ziarele sunt pline de povestea aceasta, cum că Falasha nu ar fi evrei, așa că acum au început să o creadă și ei.

Familia sa adoptivă îl trimite să studieze medicina în Franța. Când, după ani, el și Sarah se vor căsători, ea va pierde sprijinul propriei familii și statutul de evreu alb. Dar el nu îndrăznește să îi mărturisească adevărul până când ea nu rămâne însărcinată. Șocată, ea îl părăsește, doar pentru că el nu a avut suficientă încredere că ea l-ar fi iubit oricum. Mama lui adoptivă îi ajută să se împace, iar primul lucru pe care ea îl spune când se întoarce este: Incredibile ce pot face pentru tine trei mame. Ea se va întoarce cu o condiție, Schlomo trebuie să își regăsească prima mamă. Ca doctor, el merge să lucreze în tabăra de refugiați etiopieni unde o regăsește printr-un miracol.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0388505/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (help)