Toxina botulinică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Toxina botulinică
Botox-structure.png
Denumiri
Nume comun Toxina botulinică
Alte denumiri
Botulinustoxin
Botulinum Neurotoxin Tip A
Botox
BTX
BoNT
Identificare
Număr CAS 93384-43-1
Cod ATC
Date clinice
Statut legal eliberat pe rețetă
Toxicomanie
(dependență)
Căi de administrare
Metabolism
Biodisponibilitate
Timp de înjumătățire
(biologic)
Mod de excreție
Doza letală
Doza minimă letală
Doza letală medie
Date chimice
Formulă chimică C6760H10447N1743O2010S32
Masă molară 149322,7 g/mol
Densitate
Punct de topire
Punct de fierbere
Solubilitate
în apă
Solubilitate
Reglementări europene
T : Toxic
Toxic,
Fraze R
Fraze S
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Toxina botulinică sau Botox este o neurotoxină de natură proteică, fiind o exotoxină de origine bacteriană, care acționează la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la mușchi. Toxina este produsă de Clostridium botulinum care în trecut era deosebit de periculoasă prin intoxicații alimentare. În prezent este folosit bineînțeles în diluții mari în medicină ca medicament relaxant muscular. Doza letală LD50 la om fiind de 30 picograme/kg sau ca injecție subcutanată de 3 nanograme/kg greutate corporală. Toxina botulinică fiind în prezent cea mai toxică substanță cunoscută, urmată de toxina tetanică, produsă de Clostridium tetani.

În ultimul timp, un mare avânt a luat injectarea toxinei botulinice pentru tratamente estetice, reducerea ridurilor, transpirației excesive. Astfel de produse sunt Botox, Aneurin, Dysport, Xeomin. Efectele estetice durează, în general, între 3 și 6 luni.[1][2]

Efecte secundare[modificare | modificare sursă]

În timp ce toxina botulinică este, în general, considerată sigură într-un cadru clinic, pot exista efecte secundare grave datorate utilizării acesteia. Cel mai frecvent, toxina botulinică poate fi injectată într-un grup de mușchi greșit sau se poate răspândi de la locul injectării, provocând paralizia mușchilor involuntați.

Efectele secundare ale utilizării cosmetice sunt, în general, rezultatul unei paralizii neintenționate a mușchilor faciali iar acestea includ paralizie facială parțială, slăbiciune musculară și probleme de înghițire. Efectele secundare nu se limitează doar la paralizia directă și pot include, de asemenea, dureri de cap, simptome asemănătoare gripei și reacții alergice. Așa cum tratamentele cosmetice durează doar câteva luni, efectele paralizante pot avea aceeași durată de viață. Cel puțin în unele cazuri, aceste efecte sunt raportate să disipeze în săptămânile după tratament.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]