Tomiris

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Tomiris (formă grecească a numelui iranian Tahm-Rayiš)[1] (circa. 530 IC) a fost regina Mesegeților, un popor iranian din Asia centrală, la est de Marea Caspică. Herodot este primul istoric care o amintește, fiind urmat de Strabo, Polyaenus, Cassiodorus, și Iordanes (în De origine actibusque Getarum, Originea și Faptele Goților).

"Tomiris aruncă capul lui Cirus într-un vas cu sânge" de Alexander.

Tomiris împreună cu fiul ei Spargapises (conducătorul armatei lui Tomiris) sunt de origine iraniană și au nume iraniene.[1]

Istoricii greci afirmă că ea l-a învins și omorât pe împăratul persan Cyrus al II-lea cel Mare, în timpul asaltului inițial al invaziei acestuia asupra Mesageției. Consilierii lui Cyrus l-au sfătuit sa întindă o capcană sciților care îl urmareau. Perșii au lasat în urmă o tabară, aparent abandonată, cu o rezervă importantă de vin. Sciții nu erau obișnuiti cu vinul, fiind consumatori de hașiș și ca urmare s-au îmbătat[2]. Perșii au atacat prin surprindere, măcelărind armata mesagetă și capturându-l pe fiul lui Tomiris Spargapises. Acesta, odată trezit din beție, s-a sinucis.

Tomiris i-a trimis un mesaj lui Cyrus, denunțând trădarea și provocându-l la o bătălie onorabilă. În lupta ce a urmat perșii au fost învinși, cu pierderi mari, Cyrus a fost ucis și Tomiris l-a decapitat, păstrandu-i capul într-un vas de vin.[3].Atat folclorul persan cât și cel din Asia centrală mențin diverse alte povestiri despre Tomiris.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Pentru etimologie: F. Altheim und R. Stiehl, Geschichte Mittelasiens im Altertum (Berlin, I970).pp. 127-8
  2. ^ Mayor, Adrienne. Greek Fire, Poison Arrows, and Scorpion Bombs: Biological and Chemical Warfare in the Ancient World. New York, Overlook Duckworth, 2003; p. 158.
  3. ^ Mayor, pp. 157-9.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Orosius, Historiae adversus paganos II.7
  • Justinus, Epitome Historiarum philippicarum Pompei Trogi I.8


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]