Tomasz Stańko
Tomasz Ludwik Stańko (n. , Rzeszów, Guvernământul General – d. , Varșovia, Polonia) a fost un trompetist compozitor și improvizator polonez,. A înregistrat de multe ori pentru ECM, de accea Stanko este puternic asociat cu free jazz și avant-garde.
Și-a făcut cunoscută apariția la începutul anilor 1960, alături de pianistul Adam Makowicz în Jazz Darings, Stańko, mai târziu, a colaborat cu pianistul Krzysztof Komeda, în special pe albumul din 1966 Astigmatic.[10] În 1968, Stanko a format un cvintet apreciat, care l-a inclus pe Zbigniew Seifert la vioară și saxofon alto, iar în 1975 a format uniunea Tomasz Stańko-Adam Makowicz.
Stańko și-a stabilit o reputație ca lider nu numai în jazz-ul polonez, dar și pe scena mondială, precum și lucrând cu mulți muzicieni importanți, inclusiv Jack DeJohnette, Dave Holland, Reggie Workman,[11] Rufus Reid, Lester Bowie, David Murray, Manu Katche și Chico Freeman. În 1984 el a fost un membru al trupei lui Cecil Taylor [12]
Stańko și-a pierdut dinții naturali în anii 1990, cu toate că în timp, el a dezvoltat un nou Embouchure cu ajutorul unei dentist priceput și practică monotonă. El cânta ore în șir ceea ce el considera a fi tonuri lungi "plictisitoare", dar care au ajutat la consolidarea buzei, în ciuda dezavantajul său - dinți falși.[13]
Biografie
[modificare | modificare sursă]Nu ies prea mult. Eu nu conduc o mașină. Nu am un hobby, cum ar fi golful. Doar muzică. M-am oprit din băut și m-am oprit din dopaj. M-am oprit din motive financiare, pentru a fi independent, nu pentru sănătate. Sunt un tip puternic.
Tomasz Stańko s-a născut în Rzeszów, Polonia, la 11 iulie 1942[14] primele sale întâlniri cu jazzul au fost prin programe de radio Vocea Americii și excursii inițiate de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Ajungând la o vârstă înaintată în Polonia comunistă, Stańko a fost impresionat de corelația jazzului cu libertatea. În 1958 a avut primul său concert de jazz oferit de Dave Brubeck.[15] Împreună cu pianistul Adam Makowicz, grupul s-a inspirat din muzica unor muzicieni precum Ornette Coleman, George Russell și Miles Davis și este considerat de mulți critici ca fiind primul grup din Europa care a creat free jazz[16]
În 1963, Stańko s-a alăturat cvintetului Krzysztof Komeda, unde a învățat mult din ceea ce știe acum despre armonie, formă muzicală și asimetrie. În timpul carierei sale cu Komeda, care s-a încheiat în 1967, Stańko a avut cinci turnee alături de el și a înregistrat unsprezece albume cu el. În 1968, Stańko a format un cvintet care a fost apreciat de critici - una a inclus Zbigniew Seifert cu vioară și saxofon alto[17] În 1970, s-a alăturat Globe Unity Orchestra, iar în 1971 a colaborat cu Krysztof Penderecki și Don Cherry. Nu după mult timp, a format un cvartet care l-a inclus șipe bateristul Edward Vesala. Prestațiile sale cu Vesala sunt adesea considerate a fi o parte din munca lui cea mai importantă. În 1975 a format unitatea Tomasz Stańko-Adam Makowicz.
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ a b c MusicBrainz
- ^ Library of Congress Name Authority File
- ^ „Tomasz Stańko”, Gemeinsame Normdatei, accesat în
- ^ https://kultura.onet.pl/muzyka/wywiady-i-artykuly/to-brzmienie-ten-styl-tomasz-stanko-nie-zyje/ceenf8t, accesat în Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ Tomasz Stańko, Brockhaus Enzyklopädie
- ^ https://kultura.onet.pl/muzyka/wiadomosci/tomasz-stanko-nie-zyje/y7q8pnn Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ Tomasz Stańko, Autoritatea BnF
- ^ Bibliothèque nationale de France
- ^ IdRef, accesat în
- ^ Cook, Bernard A. (). Europe Since 1945: An Encyclopedia, Vol. II K-Z. p. 1020.
- ^ Heffley, Mike (). Northern Sun, Southern Moon: Europe's Reinvention of Jazz. p. 176.
- ^ Yanow, Scott (). Trumpet Kings: The Players who Shaped the Sound of Jazz Trumpet. p. 351.
- ^ Zwerin, Mike (). „The Soul of Polish Jazz and the Free Market”. International Herald Tribune.
- ^ Yanow, Scott (). Jazz on Record: The First Sixty Years. p. 251.
- ^ Chinen, Nate (). Trumpeting Freedom, in Spirit, Thought and Jazz. The New York Times. Accesat în .
- ^ „Tomasz Stańko biography”. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Carr, Ian. The Rough Guide to Jazz. p. 499.