Leszek Możdżer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Leszek Możdżer
Leszek Mozdzer.jpg
Date personale
Nume la naștere Lesław Możdżer
Născut (47 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Gdańsk, Polonia Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupație cântăreț
Activitate
Gen muzical Jazz
Instrument(e) Pian
Ani de activitate 1973 — prezent
Case de discuri Outside Music
Prezență online
Leszek Możdżer.jpg

Leszek Możdżer (născut Lesław Możdżer la 23 martie 1971, în Gdańsk) este un pianist polonez de jazz. El este, de asemenea, un producător de muzică și un compozitor de muzică video.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Leszek Możdżer a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani, după ce a fost încurajat de părinții săi. În 1996 a absolvit cu onoruri Facultatea Instrumentală a Academiei de Muzică din Gdansk. El a câștigat numeroase premii în muzică și cultură, inclusiv Ad Astra, Oscaruri de Jazz , Jazz Forum Award și Jazz Melomani Awards.

A început în trupa clarinetistului Emil Kowalski, apoi a cântat cu trupa Miłość, care a avut un succes foarte mare. Możdżer nu a început să cânte jazz până la 18 ani, dar a reușit să-și construiască reputația remarcabil de repede și și-a inceput imediat colaborarea cu cei mai importanti muzicieni polonezi de jazz contemporan, cum ar fi Tomasz Stanko și Michal Urbaniak. Revista poloneză de jazz „Jazzforum” l-au numit aproape în fiecare an începând cu 1994 cel mai bun pianist polonez.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Cariera internatională a lui Możdżer a fost puternic influențată de colaborarea sa cu basistul suedez Lars Danielsson. Colaborarea lor pe albumele „Pasodoble” (2007) și „Tarantella” (2009) a fascinat publicul cu sunete de jazz melodios într-un stil muzical de cameră. În 2011 debutul său ACT „Komeda” a fost lansat și premiat ca „Albumul Anului” de către Jazzforum. „Komeda” este tributul personal și foarte independent a lui Możdżer pentru legendarul pianist polonez Krysztof Komeda, care a devenit faimos după ce a compus coloane sonore pentru filmele regizorului polonez Roman Polanski. La scurt timp după lansarea sa, albumul a ajuns numărul 1 în topurile Pop din Polonia și a obținut Discul de Platină în această țară. Albumul a fost sărbătorit de către critici și fani din întreaga lume. Ziarul german „Sueddeutsche Zeitung” l-a numit pe Możdżer un „Fenomen” și ziarul britanic „The Guardian” a scris despre interpretarea lui de pe „Komeda”: „Balansul lin si melodios al lui Możdżer aduc aminte de Keith Jarrett uneori, dar izbucnirea lui de percuție, sunete staccato de tobe sunt toate ale lui.”

Albumul duo „Ultimul set - live la A-Trane” (lansat in toamna anului 2012) este o moștenire impresionantă și demnă de un muzician unic, plin de curiozitate și versatilitate: pianistul american Walter Norris. În timp ce albumele pe care interpretează două piane au de multe ori o încurcătură de note all-you-can-eat și aproape întotdeauna par a fi prea încărcate, acest album care adună ce-i mai bun din acest domeniu de specialitate al jazz-ului are o luciditate rară. Możdżer iși adaptează în mod clar interpretarea foarte ușor recognoscibilă care iși are rădăcinile în „Komeda” și Wayne Shorter pe alocuri, cu propriul său arsenal de note grațíoase și salturi mici pentru a se potrivi stilului lui Norris, care este mult mai opac, dar foarte stimulant.

În spectacolul „Jazz la Filarmonica din Berlin I” (aprilie 2013) trei pianiști de clasă mondială s-au întâlnit pe 11 decembrie 2012, la prestigioasa sala de concerte de muzică clasică pentru a cânta solo, în duet și trio. Împreună cu Iiro Rantala și Michael Wollny, Możdżer a reușit să creeze un moment definitoriu în muzică, în care stilurile jazz și clasic s-au intâlnit ca egali, o mică minune într-adevăr, cu fiecare dintre cei trei fiind fani ai stilului celorlalti. În toamna anului 2013 „Polska” a fost lansat pe ACT, noul album semnat de trio-ul magic: Leszek Możdżer, Lars Danielsson și Zohar Fresco (percuție).

El a colaborat cu artiști și grupuri precum Marcus Miller, David Gilmour, John Scofield, Lars Danielsson, Pat Metheny, Lester Bowie Namyslowski, Tomasz Stanko, Jan AP Kaczmarek, Zbigniew Preisner, The Beatles, Kazik Staszewski, Behemoth, Michal Urbaniak, Grammatik, Andrzej Olejniczak, Janusz Radek, Adam Klocek, Tymon Tymanski și alții. El este renumit pentru "Impressions", interpretările subtile ale compozițiilor lui Chopin. Înregistrările sale sunt cele mai populare albume de jazz din Polonia.[necesită citare]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Format:Infocaseta muzician

  1. ^ „Leszek Możdżer”, Gemeinsame Normdatei, accesat în