Titu Russu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Titu Russu
RUSSU TITU.png
Titu Russu, deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia
Date personale
Născut5 februarie 1892
Vasna, județul Mureș
Decedatsecolul XX
Naționalitate România
CetățenieFlag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Regatul Ungariei
Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
OcupațieMedic

Titu Russu (n. , Mureș-Oșorhei, Austro-Ungaria – d. secolul al XX-lea) a fost un deputat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.[1]

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Până în anul 1914, Titu Russu a locuit la Târgu Mureș, unde tatăl său a fost protopop greco-catolic.

În războiul dintre 1914-1918 a servit ca medic asistent în Spitalul Sfântul Ioan din Budapesta.

În vederea pregătirii Adunării de la Alba-Iulia a fost numit medic locotenent cu responsabilitatea de a organiza regiunea Târgu Mureș, făcând parte dintr-o echipă aflată sub conducerea căpitanului Cândea.[1]

Activitate[modificare | modificare sursă]

A organizat Senatul național, al cărui secretar general a fost numit, iar președinte a fost ales protopopul Ștefan Russu. În această calitate a luat parte la constituirea Consiliilor Naționale în comunele din Târgu Mureș, dar și la alegerea delegaților oficiali pentru Adunarea de la Alba-Iulia.

A urmat serviciul militar benevol, în perioada 3 februarie-31 august 1919 a tratat răniții din Războiul de la Tisa în spitalele militare din Cluj și Târgu Mureș.

În toamna anului 1919 a fost mai întâi preparator, apoi asistent onorific la Clinica Chirurgicală din Cluj, unde a luat parte la inaugurarea Universității din poziția de delegat oficial al asistenților.

În 1921 a profesat ca medic primar la spitalele de chirurgie și ortopedie din Cluj. Din vara anului 1922 s-a mutat la Timișoara și a fost medic primar al Serviciului de chirurgie și ortopedie de la Spitalul de Copii.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Gelu Neamțu, Mircea Vaida-Voevod, 1 Decembrie 1918. Mărturii ale participanților. Ioachim Crăciun: Documente la un sfert de veac de la Marea Unire, Editura Academiei Române, București, 2005, p. 328.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Gelu Neamțu, Mircea Vaida-Voevod, 1 Decembrie 1918. Mărturii ale participanților. Ioachim Crăciun: Documente la un sfert de veac de la Marea Unire, Editura Academiei Române, București, 2005.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Daniela Comșa, Eugenia Glodariu, Maria M. Jude, Clujenii și Marea Unire, Muzeul Național Transilvania, Cluj-Napoca, 1998.
  • Florea Marin, Medicii și Marea Unire, Editura Tipomur, Târgu Mureș, 1993.
  • Silviu Borș, Alexiu Tatu, Bogdan Andriescu, (coord.), Participanți din localități sibiene la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, Editura Armanis, Sibiu, 2015.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]