Theodore Kaczynski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Theodore (Ted) Kaczynski
Young theodore kaczynski.jpeg
Theodore Kaczynski
Date personale
Nume la naștereTheodore John Kaczynski Modificați la Wikidata
Născut (76 de ani)
Chicago, Illinois
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
OcupațiePrizonier, fost profesor de matematică
Activitate
Limbilimba engleză[1]  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Harvard
Universitatea Statului Michigan[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Theodore Kaczynski (n. 22 mai 1942 în Evergreen Park, Illinois), cunoscut și sub numele Unabomber, este un matematician american și critic social neo-Ludit, care a dus o campanie de atentate cu bombă prin poștă. S-a născut în Chicago, Illinois, dovedind o inteligență extraordinară încă din copilărie. Kaczynski a absolvit la Harvard, apoi și-a luat doctoratul în Matematică la Universitatea din Michigan. La vârsta de 25 de ani a devenit asistent universitar la Universitatea din California, Berkley, dar a renunțat la acest post doi ani mai târziu.

În 1971 s-a izolat într-o cabană fără electricitate și apă curentă în Lincoln, Montana unde a început să învețe tehnici de supraviețuire într-o încercare de a deveni independent.

Între 1978 și 1995, Kaczynski a trimis un număr de 16 bombe având ca țintă oameni din cadrul universităților și transporturilor aeriene, omorând 3 persoane și rănind alte 23. Kaczynski a trimis o scrisoare ziarului The New York Times în data de 24 aprilie 1995 promițând că „renunță la terorism“ dacă cele două ziare, The Times și The Washington Post, îi vor publica manifestul. În cadrul acestui manifest, intitulat „Societatea industrială și viitorul ei“[2], acesta susținea că atentatele au fost doar o măsură extremă, dar necesară, pentru atragerea atenției asupra eroziunii libertății omenești, din cauza avansului tehnologic și al implicațiilor care rezultă din acesta. Soluția propusă constă în distrugerea completă a întregii societății tehnico-industriale și revenirea la stadiul primitiv și comunal al vieții.

În urma unei ample acțiuni derulate de FBI pentru capturarea lui, acesta a fost prins în final după ce fratele lui Ted, David, i-a recunoscut scrisul publicat în ziar. Ca să evite condamnarea la moarte, Kaczynski a pledat vinovat, iar în acest moment își ispășește sentința de condamnare pe viață în închisoarea de maximă siguranță Admax din statul Colorado.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ Societatea industrială și viitorul ei - Theodore Kaczynski (Manifestul Unabomber)
  3. ^ Cazul Unabomber- România Literară, articol de Sorin Lavric

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]