Theobald al III-lea de Champagne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Theobald al III-lea de Champagne
Theobald III, Count of Champagne.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Troyes, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (22 de ani) Modificați la Wikidata
Troyes, Franța Modificați la Wikidata
Înmormântat Saint-Étienne (Troyes)[*] Modificați la Wikidata
Părinți Henric I de Champagne
Marie of France, Countess of Champagne[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Henric al II-lea de Champagne
Marie de Champagne
Scholastique of Champagne[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Blanche of Navarre, Countess of Champagne[*] Modificați la Wikidata
Copii Theobald I of Navarre[*] Modificați la Wikidata
Sigiliul lui Theobald al III-lea de Champagne

Theobald al III-lea (în franceză, Thiebaut sau Thibaut) (n. 13 mai 1179 – d. 24 mai 1201) a fost conte de Champagne de la 1197 până la moarte.

Theobald a fost fiul mai tânăr al contelui Henric I de Champagne și al Mariei de Franța, fiică a regelui Ludovic al VII-lea al Franței cu Eleanor de Aquitaine. El a moștenit comitatul de Champagne în anul 1197, după moartea fratelui său mai în vârstă, Henric al II-lea de Champagne.

Ca și regele Filip al II-lea al Franței, în septembrie 1198 Theobald a acordat unele charte care reglementau anumite aspecte din statutul populației evreiești.

În 1198, papa Inocențiu al III-lea a lansat apelul pentru o nouă cruciadă (Cruciada a patra). Inițial entuziasmul pentru cruciadă a fost scăzut, însă la 28 noiembrie 1199 mai mulți nobili francezi s-au adunat la curtea lui Theobald pentru a participa la turnirul din castelul său de la Ecry-sur-Aisne, inclusiv predicatorul Foulque de Neuilly. Sub omboldul acestuia din urmă, cavalerii prezenți au preluat însemnele Cruciadei și instantaneu l-au ales pe Theobald ca lider al cruciadei. În vederea achiziționării de mijloace de transport, Theobald l-a trimis pe mareșalul de Champagne, Geoffroi de Villehardouin, la Veneția, pentru a semna un tratat în acest sens. Din păcate, Theobald a încetat din viață în anul imediat următor, iar la conducerea cruciadei a trecut marchizul Bonifaciu de Montferrat.

Theobald a fost căsătorit cu Blanca de Navarra, fiica regelui Sancho al VI-lea al Navarrei, în data de 1 iulie 1199, la Chartres, și a fost moștenit de fiul încă nenăscut, Theobald al IV-lea. Ca zestre, contesa Blanche a primit șapte castele (Épernay, Vertus, Sézanne, Chantemerle, Pont-sur-Seine, Nogent-sur-Seine și Méry-sur-Seine). Din 24 mai 1201, Blanca a guvernat ca regentă vreme de 21 de ani, perioadă în care succesiunea a fost contestată de către nepoatele lui Theobald, Alice și Filipa.

Theobald a fost înmormântat alături de tatăl său, în Biserica Sfântului Ștefan, construită la Troyes de către cel din urmă.