Foulque de Neuilly

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Foulque de Neuilly (d. 1201) a fost un predicator francez de la sfârșitul secolului al XII-lea și preot din Neuilly-sur-Marne. El a predicat Cruciada a patra.

Devenit preot în Neuilly din 1191, Foulque a participat la lecțiile ținute de teologul Petrus Cantor la Paris. Foulque a început să predice și a dobândit o bună reputație datorită pioșeniei și elocinței sale. În anul 1199, papa Inocențiu al III-lea l-a invitat să participe le predicarea unei noi cruciade (Cruciada a patra). Atât Simon de Montfort, conte de Leicester, cât și Alix de Montmorency au fost influențați de către el[1]. Însă principalul succes s-a înregistrat atunci când, prezent la turnirul organizat de contele Theobald al III-lea de Champagne, i-a convins pe toți cei prezenți să ia Crucea și să participe la eliberarea Țării Sfinte.

Asiduul său entuziasm pentru această misiune a condus la lansarea de zvonuri privind utilizarea sumelor de bani colectate pentru cruciadă. Faptul nu a fost dovedit, însă Foulque a încetat din viață la puțină vreme după aceea.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • C. Grasso, Folco di Neuilly sacerdos et predicator crucis, "Nuova Rivista Storica", 2010 - Volume XCIV - Fascicolo III, p. 741-764.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Maddicott, John Robert (). Simon de Montfort. Cambridge: Cambridge University Press. p. 5. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]