Pădurea împietrită

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la The Petrified Forest)
Pădurea împietrită
Rating
Titlu originalThe Petrified Forest
Genfilm noir
film de crimă
film bazat pe literatură[*]
dramă  Modificați la Wikidata
RegizorArchie Mayo  Modificați la Wikidata
ScenaristDelmer Daves[*][[Delmer Daves (American film director, producer, and screenwriter (1904–1977))|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorHal B. Wallis  Modificați la Wikidata
StudioWarner Bros.  Modificați la Wikidata
DistribuitorNetflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineSol Polito[*][[Sol Polito (cinematographer (1892-1960))|​]]  Modificați la Wikidata
MontajOwen Marks[*][[Owen Marks (British-American film editor (1899-1960))|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaBernhard Kaun[*][[Bernhard Kaun (compozitor american)|​]]  Modificați la Wikidata
CostumeOrry-Kelly[*][[Orry-Kelly (Australian costume designer)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieLeslie Howard
Bette Davis
Humphrey Bogart
Genevieve Tobin[*][[Genevieve Tobin (American actress (1899-1995))|​]]
Dick Foran[*]
Porter Hall[*][[Porter Hall (actor american)|​]]
Charley Grapewin
Joe Sawyer[*][[Joe Sawyer (actor (1906-1982))|​]]
Paul Harvey[*][[Paul Harvey (actor american)|​]]
Gus Leonard[*][[Gus Leonard (actor american)|​]]
Arthur Aylesworth[*][[Arthur Aylesworth (actor american)|​]]  Modificați la Wikidata
Premiera  Modificați la Wikidata
Durata79 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiArizona  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Prezență online

Pagina Cinemagia
Humphrey Bogart
Leslie Howard

Pădurea împietrită (titlu original: The Petrified Forest) este un film american din 1936 regizat de Archie Mayo. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Leslie Howard, Bette Davis și Humphrey Bogart. Scenariul este scris de Delmer Daves și Charles Kenyon. O ecranizare a piesei de teatru omonime de Robert E. Sherwood,[1] filmul este considerat un precursor al filmului noir.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Gabrielle Maple (Bette Davis) trăiește și lucrează la micul restaurant al tatălui ei din deșert. Ei nu-i place acest stil de viață și vrea să meargă să locuiască împreună cu mama ei aflată în Franța. Apare Alan Squier (Leslie Howard), un om distrus fără vreo voință de a trăi, care călătorește pentru a vedea Oceanul Pacific și poate ca să se înece în el. Între timp, Duke Mantee (Humphrey Bogart) un ucigaș notoriu și banda sa se îndreaptă spre restaurantul unde Mantee intenționează să se întâlnească cu fata lui.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

În 1934, Bogart a jucat în piesa de teatru de pe Broadway Invitation to a Murder (din engleză, Invitație la o crimă). După ce a ascultat piesa, regizorul și producătorul Arthur Hopkins l-a invitat pe Bogart să joace rolul criminalului fugitiv Duke Mantee în viitoarea piesă de teatru a lui Robert Sherwood, Pădurea împietrită.[2] Hopkins și-a reamintit:[3][4]

Când l-am văzut pe actor, am fost oarecum luat prin surprindere, deoarece nu aveam prea mult respect pentru acest gen de actori. A fost unul dintre acei tineri eterni care și-au petrecut cea mai mare parte a vieții scenice în pantaloni scurți albi, cu o rachetă de tenis. Părea atât de îndepărtat de [rolul de] ucigaș cu sânge rece, dar vocea lui, uscată și obosită, era convingătoare și era a lui Mante.

În 1935, piesa a fost jucată de 197 de ori la New York cu Leslie Howard în rolul principal.[5] Studioul Warner Bros. a dobândit drepturile de filmare ale piesei în același an.[6] Studioul era cunoscut pentru filmele sale realiste cu buget redus, piesa era perfectă din toate punctele de vedere, iar publicul părea fascinat de criminalii din viața reală, cum ar fi John Dillinger[7] și Dutch Schultz.[8]. Bette Davis și Leslie Howard au primit rolurile principale. Howard, pe baza faptului că deținea drepturile de producție, a arătat clar că vrea să-l vadă pe Humphrey Bogart în rolul lui Duke Mantee. Cu toate acestea, studioul a audiat câțiva veterani de la Hollywood pentru rol și l-a ales pe Edward G. Robinson, a cărui faimă, conform calculelor studioului, ar fi trebuit să justifice contractul său foarte scump. Bogart i-a telegrafiat lui Howard, care se afla în Scoția. Howard a răspuns: „Către Jack Warner. Insist. Bogart joacă rolul lui Mantee. Fără Bogart - nicio înțelegere. L.H.” (engleză. "Att: Jack Warner Insist Bogart Play Mantee No Bogart No Deal L.H."). Când cei de la Warner Bros. au văzut că Howard este ferm pe poziție, au cedat și l-au distribuit pe Bogart.[9] Jack Warner a dorit ca Bogart să folosească un nume de scenă, dar Bogart a refuzat să-și construiască o reputație cu numele său de pe Broadway.[10][11]

Primire[modificare | modificare sursă]

Versiunea cinematografică a fost lansată în 1936. Filmul a avut succes la box-office, câștigând 500.000 de dolari în închirieri și l-a făcut pe Bogart o vedetă.[12] Nu a uitat niciodată favoarea pe care i-a făcut-o Howard și și-a numit singura fiică, Leslie Howard Bogart, după el în 1952.

Frank S. Nugent a scris pentru The New York Times că Humphrey Bogart „poate fi un gangster mai psihopat decât Dillinger însuși.”[13]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Petrified Forest page, Internet Broadway Database, undated. Retrieved 21 mai 2009.
  2. ^ Sperber and Lax 1997, p. 45.
  3. ^ When I saw the actor I was somewhat taken aback, for [I realized] he was the one I never much admired. He was an antiquated juvenile who spent most of his stage life in white pants swinging a tennis racquet. He seemed as far from a cold-blooded killer as one could get, but the voice[,] dry and tired[,] persisted, and the voice was Mantee's.
  4. ^ Meyers 1997, p. 49..
  5. ^ Meyers 1997, p. 51..
  6. ^ Lebo, Harlan (). Casablanca: Behind the Scenes: The Illustrated History of One of the Favorite Films of All Time. New York City: Simon & Schuster. p. 49. ISBN 9780671769819. 
  7. ^ „The Petrified Forest”. TCM. . Accesat în . 
  8. ^ Meyers 1997, p. 52..
  9. ^ Sperber and Lax 1997, pp. 52–54.
  10. ^ Sperber and Lax 1997, p. 57.
  11. ^ Nollen, Scott Allen (). Warners Wiseguys: All 112 Films That Robinson, Cagney and Bogart Made for the Studio (în engleză). McFarland. ISBN 978-1-4766-1004-7. 
  12. ^ Shickel, Richard (). Bogie: A Celebration of The Life and Films of Humphrey Bogart. New York, NY: Thomas Dunne. ISBN 0-312-36629-9. 
  13. ^ Nugent, Frank S. (). „Heralding the Warner Brothers Film Version of The Petrified Forest, at the Music Hall”. The New York Times. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Pădurea împietrită

Streaming audio

Vezi și[modificare | modificare sursă]