Sari la conținut

The Equalizer (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
The Equalizer
Rating
Titlu originalThe Equalizer
Genfilm thriller
film de acțiune
film de crimă
film cu justițiari[*]  Modificați la Wikidata
RegizorAntoine Fuqua  Modificați la Wikidata
ScenaristRichard Wenk[*][[Richard Wenk (American film director and screenwriter)|​]]  Modificați la Wikidata
Bazat peThe Equalizer[*][[The Equalizer (1985 American television series)|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorDenzel Washington
Mace Neufeld[*]
Steve Tisch[*][[Steve Tisch (American businessman)|​]]  Modificați la Wikidata
StudioColumbia Pictures
Village Roadshow Pictures[*][[Village Roadshow Pictures (American film company)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorInterCom[*][[InterCom (Hungarian film distribution business)|​]][1][2]
Netflix
Sony Pictures Motion Picture Group[*][[Sony Pictures Motion Picture Group (Sony Pictures' film division)|​]]  Modificați la Wikidata
Director de imagineMauro Fiore[*][[Mauro Fiore (American cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
MontajJohn Refoua[*]  Modificați la Wikidata
MuzicaHarry Gregson-Williams  Modificați la Wikidata
DistribuțieChloë Grace Moretz (Teri)
Marton Csokas[*] (Teddy)
Melissa Leo
Haley Bennett[*][[Haley Bennett (American singer and actress)|​]] (Mandy)
Denzel Washington (Robert McCall[*][[Robert McCall (fictional novel and movie character)|​]])
David Harbour[*]
Bill Pullman
Alex Veadov[*][[Alex Veadov (actor american)|​]]
Vladimir Kulich[*][[Vladimir Kulich (actor ceh)|​]]
Johnny Messner[*][[Johnny Messner (actor american)|​]]
dan Bilzerian
David Meunier[*][[David Meunier (actor american)|​]]
Nash Edgerton[*][[Nash Edgerton (regizor de film australian)|​]][3]  Modificați la Wikidata
Premiera[4]
(Germania)[5]
(Ungaria)[1]

(Ungaria)[2]  Modificați la Wikidata
Durata132 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiBoston
Moscova[6]  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Buget55.000.000 de dolar americani  Modificați la Wikidata
Încasări192.330.738 de dolar americani  Modificați la Wikidata
Urmat deThe Equalizer 2[*][[The Equalizer 2 (film din 2018 regizat de Antoine Fuqua)|​]]  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://www.sonypictures.com/movies/theequalizer  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

The Equalizer este un film de acțiune american lansat în 2014. Filmul este regizat de Antoine Fuqua, iar în rolurile principale sunt actorii Denzel Washington, Marton Csokas și Chloë Grace Moretz. Este bazat pe un serial TV omonim din anii 1980.

Este prima parte dintr-o trilogie. Partea secundă a fost lansată la 20 iulie 2018, iar partea a treia a fost distribuită din 1 septembrie 2023, cu Denzel Washington, Richard Wenk și Antoine Fuqua reluându-și rolurile.

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Robert McCall a fost unul dintre cei mai buni agenți CIA, dar acum s-a pensionat și a promis soției sale decedate că își va părăsi viața anterioară. De atunci, duce o viață liniștită în Boston și lucrează într-un magazin de bricolaj numit Home Mart, unde este bun prieten cu colegii săi. De la moartea soției sale, el își petrece nopțile singuratice și nedormite citind cărți și vizitând o cafenea din apropiere, unde întâlnește o tânără prostituată drăguță. După ce se dezvoltă o prietenie între ei, McCall este afectat când o vede pe fată în spital doar după ce a fost bătută cu brutalitate de peștele ei. McCall trăiește după principiul echității, așa că merge la bătăușul fetei, Slavi, pentru a-i cumpăra libertatea de la el. Când Slavi îl respinge și îl insultă nepoliticos, McCall își folosește abilitățile în lupta corp la corp pentru a-l ucide cu brutalitate pe pește și gașca lui în mai puțin de jumătate de minut.

Infractorii erau membri ai mafiei ruse și ucigându-i, McCall a perturbat funcționarea organizației, așa că liderul mafiei, Vladimir Pușkin, îl trimite la fața locului pe „rezolvatorul de probleme” Teddy Rensen pentru a investiga cazul într-o manieră profesionistă. Între timp, nici McCall nu este inactiv, ci își ajută prietenii, se răzbună pe polițiști corupți, hoți și alți criminali pentru crimele pe care le-au comis. Rensen îl urmărește pe McCall, dar McCall este constant cu un pas înaintea lui. McCall îi vizitează în Virginia pe foștii agenți Susan și Brian Plummer care credeau că bărbatul era mort. Află de la ei că numele real al lui Rensen este Nicolai Itcenko și este un fost membru Spețnaz iar acum este șeful unei poliții secrete.

Întors la Boston, McCall îl capturează pe Frank Masters, un ofițer de poliție corupt finanțat de Pușkin, și îl obligă să-l ajute să distrugă una dintre afacerile locale ale lui Pușkin de spălare de bani. McCall îl întâlnește pe Itcenko într-un restaurant și îi spune că va distruge imperiul criminal al mafiotului. Când McCall aruncă în aer una dintre cisternele de contrabandă ale lui Pușkin, șeful mafiei ordonă ca bărbatul să fie ucis. Itcenko și oamenii săi iau cu asalt Home Mart și îi iau ostatici pe colegii lui McCall. McCall ajunge la fața locului și îi eliberează pe ostatici cu ajutorul colegului său, paznicul Ralph. Apoi îi măcelărește pe rând pe oamenii lui Itcenko, punând capcane improvizate cu unelte găsite în magazin. În cele din urmă, se găsește și față în față cu Itcenko, pe care îl execută.

McCall călătorește la Moscova, pătrunde în casa lui Pușkin și îl prinde în capcană, electrocutându-l mortal. Înapoi la Boston, McCall o întâlnește pe Alina, care și-a revenit după răni, și-a găsit un loc de muncă legal și a început să citească. După mulțumirile Alinei, McCall decide să-și folosească abilitățile pentru a-i ajuta în continuare pe ceilalți și postează un anunț online care oferă serviciile sale persoanelor aflate în nevoie. Prima cerere de ajutor va sosi în curând.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]