The Computer Connection

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
The Computer Connection
TheComputerConnection(1stEd).jpg
Informații generale
AutorAlfred Bester
Genroman științifico-fantastic[*]
Ediția originală
Titlu original
The Computer Connection
Limbalimba engleză
EditurăBerkley Books
Țara primei aparițiiStatele Unite ale Americii
Data primei apariții

The Computer Connection este un roman științifico-fantastic al scriitorului american Alfred Bester. Inițial publicat în foileton în Analog Science Fiction (noiembrie-decembrie 1974, ianuarie 1975, sub denumirea The Indian Giver), a apărut sub formă de carte în 1975 la editura Berkley. Unele ediții în limba engleză au dat romanului titlul Extro. Romanul a fost nominalizat la Premiul Nebula pentru cel mai bun roman în 1975 și la Premiul Hugo pentru cel mai bun roman în 1976.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În viitor, o bandă de nemuritori (unii dintre ei sunt personaje istorice faimoase, unii dintre ei au încercat totul pentru a evita acest lucru), inclusiv Herb Wells, Ned Curzon (poreclit Grand Guignol), Hillel și Sam Pepys au doar o singură cerință de respectat ca membru: să nu moară. Prin intermediul rețelei sociale extinse, ei întâlnesc un strălucit fizician cherokee numit Sequoya Guess, care și el la rândul său a aflat recent foarte multe despre particularitățile sale și despre chichițele și lacunele care vin împreună cu acest lucru. Aceasta duce la o schimbare rapidă în viața cotidiană a lui Guess, care este la fel de șocat ca prietenii săi. În același timp, oamenii de știință din lume colaborează pentru a asambla un supercomputer numit Extro, care va monitoriza și va controla toată activitatea mecanică de pe Pământ. Nemuritorii creează un plan de a exploata subtil supercomputerul pentru a-i ajuta în căutările lor privind cunoașterea și pentru a folosi o parte din experiența lor pe care au dobândit-o pentru a-l ajuta la îndeplinirea sarcinilor sale. Funcționând în afara comportamentului așteptat, Extro preia controlul de la dr. Guess. Asta face ca singurele persoane care știu ce se întâmplă - nemuritorii și cei mai apropiați prieteni ai lui Guess - să se lupte cu inima și mintea unei mașini răuvoitoare în corpul unui nemuritor, un om puternic și ingenios care nu poate fi ucis.

Primire[modificare | modificare sursă]

Criticul Gerald Jonas de la New York Times a afirmat că Bester a încercat, dar nu a reușit "să facă arbitraritatea o virtute" în The Computer Connection, concluzionând că romanul "nu poate fi la fel de distractiv" pentru cititor așa cum a fost pentru scriitor.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Of Things to Come," New York Times Book Review, 20 iulie 1975

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]