Termeni solari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cei 24 de termeni solari

Un termen solar este oricare din cele douăzeci și patru (24) de perioade din calendarele luni-solare tradiționale din Asia de Est ce se potrivește cu un anumit eveniment astronomic sau semnifică un fenomen natural. [1] Punctele sunt distanțate la 15 ° de-a lungul eclipticii [2] și sunt utilizate de calendarele lunii solare pentru a rămâne sincronizate cu anotimpurile, ceea ce este crucial pentru societățile agrare. Termenii solari sunt folosiți și pentru a calcula lunile intercalare în calendarele Asiei de Est; [3] care lună se repetă depinzând de poziția soarelui la momentul respectiv.

Potrivit Cartii Documentelor, primul termen determinat a fost Solstițiul de iarnă, numit și Dongzhi de Zhou Gong, în timp ce încerca să localizeze centrul geologic al regatului său, măsurând lungimea umbrei soarelui pe un instrument de cronometru antic numit Tu Gui (土圭). [4] Apoi s-au stabilit patru tipuri de anotimpuri, care au fost curând evoluați ca opt tipuri; până în anul 104 î.Hr. în cartea Calendarul Taichu, întregii douăzeci și patru (24) de termeni solari au fost incluși oficial în calendarul chinez. [5]

Deoarece viteza Soarelui de -a lungul eclipticii variază în funcție de distanța dintre Pământ și Soare, numărul de zile în care este nevoie de Soare pentru a călători între fiecare pereche de termeni solari variază ușor pe parcursul anului. Fiecare termen solar este împărțit în trei ja⁠(Pentad (calendar))[(calendar)&page=%E4%B8%83%E5%8D%81%E4%BA%8C%E5%80%99&targettitle=ja traduceți] (候hòu ) ( ja ), deci sunt 72 de pentadi într-un an. Fiecare pentad este format din cinci, șase mai rar, de zile, și sunt numite mai ales după fenologice fenomene (biologice sau botanice) corespunzătoare fiecărei pentadă.

Termenii solari își au originea în China, apoi s-au răspândit în Coreea, Vietnam și Japonia, țări din sfera culturală a Asiei de Est . Deși fiecare termen a fost numit pe baza schimbărilor sezoniere ale climei din Câmpia Chinei de Nord, popoarele care trăiesc în diferite condiții climatice încă îl utilizează fără modificări. [6] Acest lucru este demonstrat de faptul că caracterele tradiționale chineze, Hanja și Kanji pentru majoritatea termenilor solari sunt identici.

La 1 decembrie 2016, termenii solari au fost nominalizați pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO . [7]

Lista termenilor solari[modificare | modificare sursă]

„Cântecul termenilor solari” este utilizat pentru a ușura memorarea jiéqì :

Notă regională[modificare | modificare sursă]

În Japonia, termenul Setsubun (節 分) s-a referit inițial la ajunurile Risshun (立春, 315 °, începutul primăverii) Rikka (立夏, 45 °, începutul verii), Risshū (立秋, 135 °, începutul lui toamnei) și Rittō (立冬, 225 °, începutul iernii), dar în prezent se referă mai ales la o zi dinainte de Risshun. Numele fiecărui termen solar se referă, de asemenea, la o perioadă de timp cuprinsă între acea zi și următorul termen solar, sau 1/24 al unui an.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „24 Chinese Feasts (Jiéqì, 节气), equivalent to the 24 Chinese Solar Terms”. Chinese calendar. asia-home.com. 
  2. ^ Until 1644(Chinese Empire and its tributary states) or 1844(Japan) a period of time of the solar year itself had been equally divided instead of the spatial zodiac.
  3. ^ When a lunar month's end does not reach a midpoint of the solar terms, it is regarded as the last month's intercalary one instead of the true "next" month. It is called 歲中閏月法 lit."midpoint intercalating system".
  4. ^ Book of Documents. 
  5. ^ Ban, Gu. Book of Han. 
  6. ^ なぜずれる? 二十四節気と季節感 (Why off-point? -solar terms and our real feeling of the seasons) An example in Japan. It compares the climate of Taiyuan with that of Tokyo and Kyoto. In maritime Japanese islands difference of the seasonal gap length is the main problem. In subtropical or tropical regions including southern China climate difference is more serious.
  7. ^ „An intro to China's 24 Solar Terms”. Global Times. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]