Sari la conținut

Termen solar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cele 24 de termene solare

Un termen solar este oricare din cele douăzeci și patru (24) de perioade din calendarele luni-solare tradiționale din Asia de Est ce se potrivește cu un anumit eveniment astronomic sau semnifică un fenomen natural. [1] Punctele sunt distanțate la 15 ° de-a lungul eclipticii [2] și sunt utilizate de calendarele lunii solare pentru a rămâne sincronizate cu anotimpurile, ceea ce este crucial pentru societățile agrare. Termenele solare sunt folosite și pentru a calcula lunile intercalare în calendarele Asiei de Est; [3] care lună se repetă depinzând de poziția soarelui la momentul respectiv.

Potrivit Cartii Documentelor, primul termen determinat a fost Solstițiul de iarnă, numit și Dongzhi de Zhou Gong, în timp ce încerca să localizeze centrul geologic al regatului său, măsurând lungimea umbrei soarelui pe un instrument de cronometru antic numit Tu Gui (土圭). [4] Apoi s-au stabilit patru tipuri de anotimpuri, care au fost curând evoluați ca opt tipuri; până în anul 104 î.Hr. în cartea Calendarul Taichu, toate cele douăzeci și patru (24) de termene solare au fost incluse oficial în calendarul chinez. [5]

Deoarece viteza Soarelui de -a lungul eclipticii variază în funcție de distanța dintre Pământ și Soare, numărul de zile în care este nevoie de Soare pentru a călători între fiecare pereche de termene solare variază ușor pe parcursul anului. Fiecare termen solar este împărțit în trei ja⁠(Pentadă (calendar))[(calendar)&page=%E4%B8%83%E5%8D%81%E4%BA%8C%E5%80%99&targettitle=ja traduceți] (候hòu ) ( ja ), deci sunt 72 de pentade într-un an. Fiecare pentadă este formată din cinci, mai rar șase zile, și sunt numite mai ales după fenologice fenomene (biologice sau botanice) corespunzătoare fiecărei pentadă.

Termenele solare își au originea în China, apoi s-au răspândit în Coreea, Vietnam și Japonia, țări din sfera culturală a Asiei de Est . Deși fiecare termen a fost numit pe baza schimbărilor sezoniere ale climei din Câmpia Chinei de Nord, popoarele care trăiesc în diferite condiții climatice încă îl utilizează fără modificări. [6] Acest lucru este demonstrat de faptul că caracterele tradiționale chineze, Hanja și Kanji pentru majoritatea termenelor solare sunt identice.

La 1 decembrie 2016, termenele solare au fost nominalizate pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO . [7]

Lista termenelor solare

[modificare | modificare sursă]

„Cântecul termenelor solare” este utilizat pentru a ușura memorarea jiéqì :

Notă regională

[modificare | modificare sursă]

În Japonia, termenul Setsubun (節 分) s-a referit inițial la ajunurile Risshun (立春, 315 °, începutul primăverii) Rikka (立夏, 45 °, începutul verii), Risshū (立秋, 135 °, începutul lui toamnei) și Rittō (立冬, 225 °, începutul iernii), dar în prezent se referă mai ales la o zi dinainte de Risshun. Numele fiecărui termen solar se referă, de asemenea, la o perioadă de timp cuprinsă între acea zi și următorul termen solar, sau 1/24 al unui an.

  1. ^ „24 Chinese Feasts (Jiéqì, 节气), equivalent to the 24 Chinese Solar Terms”. Chinese calendar. asia-home.com. 
  2. ^ Until 1644(Chinese Empire and its tributary states) or 1844(Japan) a period of time of the solar year itself had been equally divided instead of the spatial zodiac.
  3. ^ When a lunar month's end does not reach a midpoint of the solar terms, it is regarded as the last month's intercalary one instead of the true "next" month. It is called 歲中閏月法 lit."midpoint intercalating system".
  4. ^ Book of Documents. 
  5. ^ Ban, Gu. Book of Han. 
  6. ^ なぜずれる? 二十四節気と季節感 (Why off-point? -solar terms and our real feeling of the seasons) An example in Japan. It compares the climate of Taiyuan with that of Tokyo and Kyoto. In maritime Japanese islands difference of the seasonal gap length is the main problem. In subtropical or tropical regions including southern China climate difference is more serious.
  7. ^ „An intro to China's 24 Solar Terms”. Global Times. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]