Teritoriul de Nord

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Teritoriul de Nord
Drapel
(Steag) (Stemă)
Teritoriul de Nord
Date generale
țara/continentul: Australia
capitala: Darwin
suprafața: 1.349.130 km²
locuitori: 203.000 (2006)
site oficial: www.nt.gov.au
administrator: Tom Pauling
prim ministru: Paul Henderson (ALP)
locuri în parlament: 2 (senat)
2 (camera repr.)
harta: Northern Territory locator-MJC.png

Teritoriul de Nord (engleză Northern Territory) este un teritoriu federal central-nordic al subîmpărțirii administrativ-teritoriale a Australiei, care se spre deosebire de statele federale Australia de Vest sau Australia de Sud nu are drepturi statale proprii.

Teritoriul are o populație de circa 203.000 de locuitori, 24,1% din numărul lor neavând ca limbă maternă engleza. În cele două orașe principale trăiește 70% din populația teritoriului.

Geografie[modificare | modificare sursă]

După regiunea de câmpie de pe coasta mării se întinde pe direcția nord–sud un platou cu munți sub formă de insule, printre care „Macdonnell Ranges” atinge înălțimea de 1.511 m. În sud se desfășoară regiuni de deșert întinse cu dune de nisip (Deșertul Simpson), pe când în nord locuiește populația băștinașă. Suprafața teritoriului este de 1.346.200 km2.

Climă[modificare | modificare sursă]

Portul Darwin

În interiorul continentului este o climă aridă de deșert, pe când în regiunea de coastă din nord predomină o climă caldă umedă, cu perioade de vânturi puternice (musoni) care adesea se transformă în taifunuri. Temperaturile maxime în nord (noiembrie–aprilie) ating 34 °C, în acest timp umiditatea aerului fiind foarte crescută, cu ploi dese, timp nefavorabil turismului. În restul anului scade temperatura și implicit umiditatea aerului. Australia centrală are o climă uscată caldă cu temperaturi ce ating 58 °C, minimul fiind de 20 °C.

Noaptea, între lunile–septembrie, temperatura poate scădea sub 0 °C.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Teritoriul de Nord