Teodor Stanca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Teodor Stanca
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Coroi, România Modificați la Wikidata
Decedat (90 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Timișoara, România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Deputat al României Modificați la Wikidata

Teodor Stanca (n. 26 martie 1933, comuna Coroi, județul Arad - d. 14 octombrie 2023, Timișoara[3]) a fost un deputat român în legislatura 1996-2000, ales în județul Timiș pe listele partidului PNȚCD. Teodor Stanca a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Islamică Pakistan și Republica Federală Iugoslavia.

A fost student al Politehnicii din Timișoara, activând ca unul dintre conducătorii revoltelor studențești din octombrie 1956 din oraș.[3]

Arestat pe 30 octombrie 1956 și condamnat la 8 ani de închisoare pentru „agitație publică” (ani îndurați în penitenciarele din Timișoara, Gherla și din alte colonii penale), acesta a fost scutit de ispășirea pedepsei în februarie 1963.[3]

A fost inginer până în 1990, după care a urmat o carieră politică în următorii 10 ani.[4]

Teodor Stanca a fost președinte de onoare al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și președintele filialei din Timiș. A devenit Cetățean de Onoare al Timișoarei pe 3 august 2022.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.ziuadevest.ro/teodor-stanca-presedintele-afdp-timis-a-murit-la-varsta-de-90-de-ani/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.memorialsighet.ro/in-memoriam-teodor-stanca-25-martie-1933-13-octombrie-2023/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d Miron, Gheorghe (). „Teodor Stanca, președintele AFDP Timiș, a murit la vârsta de 90 de ani - Ziua de Vest” (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ „S-a stins din viață Teodor Stanca, lider al protestelor studențești de la Timișoara, din 1956 | TIMPOLIS | Stiri News Ziar Timisoara”. timpolis.ro. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]