Sari la conținut

Tata Group

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tata Group
Tipconglomerat de afaceri[*]  Modificați la Wikidata
Fondată  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Jamsetji Tata  Modificați la Wikidata
Țara India  Modificați la Wikidata
SediuMumbai
Oameni cheieRatan Tata (președinte emeritus)
Natarajan Chandrasekaran (președinte - din 2017)
Industrieconglomerat de afaceri[*]  Modificați la Wikidata
Angajați935.000 [1]
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter

Tata Group este un conglomerat de afaceri din India care conține 98 de firme, din care 27 publice - de siderurgie, producție de sare, de software, de energie (hidroelectrică, termocentrale etc), companii de comunicații, de produse chimice și de producție de mașini și camioane[2], de asemenea articole de consum, hoteluri, transport aerian, produse financiare etc.[3] Este cea mai mare companie din India și una dintre cele mai respectate din lume. 68% din proprietățile firmei sunt dirijate de fonduri pentru uzul public. Din grup fac parte companiile Tata Motors - cel mai mare producător de autovehicule și Tata Steel - cea mai mare companie siderurgică din India. Printre partenerii săi se numără și Air India. Tata Group are circa 935.000 angajați în 50 de țări.[4] Partea sa în Produsul Național Brut al Indiei este de 4% , iar in impozitele încasate de statul indian 2,2%.[5]

Jamshedji Nusserwanji Tata s-a născut în 1839. Tata a absolvit Colegiul Elphinstone din Bombay în 1858. La scurt timp după aceea, s-a alăturat firmei comerciale a tatălui său, care se ocupa de mărfuri generale. Acolo, tânărul Tata a manifestat un interes deosebit pentru dezvoltarea comerțului cu China.

Când Războiul Civil American a provocat un boom pe piața bumbacului din Bombay, Tata și tatăl său s-au alăturat Corporației Bancare Asiatice. Când valul a scăzut, creditul lui Tata a fost lăsat în paragină. Din fericire, creditul firmei a fost restabilit în următorii trei ani. O parte din contractul profitabil pentru comisariatul expediției lui Napier în Abisinia în 1868 a restabilit averea familiei.

În 1870, cu un capital de 21.000 de rupii, a fondat o companie comercială.[6] Mai mult, a cumpărat o moară de ulei falimentară la Chinchpokli și a transformat-o într-o moară de bumbac, sub numele de Alexandra Mill, pe care a vândut-o pe profit după doi ani. În 1874, a înființat o altă moară de bumbac la Nagpur, denumită Empress Mill. El a visat să atingă patru obiective, înființând o companie de fier și oțel, un hotel unic, o instituție de învățământ de clasă mondială și o centrală hidroelectrică. În timpul vieții sale, în 1903, a fost construit hotelul Taj Mahal de la Colaba malul mării a fost deschis, devenind astfel primul hotel cu electricitate din India.

După moartea lui Jamsedji, fiul său mai mare Dorabji Tata a devenit președinte în 1904. Sir Dorabji a înființat compania Tata Iron and Steel (TISCO), cunoscută în prezent sub numele de Tata Steel, în 1907.

Marcând ambițiile globale ale grupului, Tata Limited și-a deschis primul birou în străinătate la Londra. Urmând obiectivele fondatorului, a fost adusă la viață prima hidrocentrală din India de Vest, dând naștere la Tata Power. Un alt vis, Indian Institute of Science, a fost înființat, iar primul lot a fost admis în 1911.

J. R. D. Tata a fost numit președinte al Grupului Tata în 1938. Sub președinția sa, activele Grupului Tata au crescut de la 101 milioane de dolari la peste 5 miliarde de dolari. După ce a început cu 14 întreprinderi, la plecarea sa jumătate de secol mai târziu, în 1988, Tata Sons a ajuns la un conglomerat de 95 de întreprinderi. Aceste întreprinderi erau formate din întreprinderi pe care compania le înființase sau în care deținea o participație majoritară. Sectoare noi, cum ar fi produsele chimice, tehnologia, cosmeticele, marketingul, ingineria, producția, ceaiul și serviciile software, le-au adus recunoașterea.[7]

În 1952, JRD a înființat o companie aeriană, cunoscută sub numele de Tata Air Services (redenumită ulterior Tata Airlines). În 1953, guvernul indian a adoptat Legea privind corporațiile aeriene și a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al transportatorului de la Tata Sons, deși JRD Tata va rămâne președinte până în 1977.[6]

În 1945, a fost fondată Tata Motors, care s-a concentrat mai întâi pe locomotive. În 1954, a intrat pe piața vehiculelor comerciale după ce a format o societate mixtă cu Daimler-Benz. În 1968, a fost înființată Tata Consultancy Services.

Achiziții recente

[modificare | modificare sursă]

De la începutul secolului al XXI-lea grupul Tata a achizitionat cateva companii binecunoscute în lume: din S.U.A., China, etc

 • in februarie 2000 - Good Earth - în schimbul a 407 milioane de dolari
 • compania Tata Tea a cumpărat compania Tetley Tea în Rusia si Africa de Sud
 • compania hotelieră Taj Mahal a concernului Tata a cumpărat două hoteluri de lux la Londra și alte hoteluri în lume
 • compania Tata Steal a cumpărat Compania siderurgică britanică Corus
 • în 2004 - Tata Motors a cumpărat Daewoo Commercial Vehicle Company în schimbul a 102 milioane de dolari
 • În martie 2008 a cumparat mărcile de automobil Jaguar și Landover in schimbul a 2,3 miliarde de dolari.
 • În octombrie 2021 Grupul Tata a cumparat compania de transporturi aeriene Air India in schimbul a 2,4 miliarde dolari.
 1. ^ [https://www.tata.com/about-us About us Tata Group
 2. ^ Tata Motors: Afacerea cu Ford va îmbunătăți bilanțul nostru contabil, 28 martie 2008, wall-stret.ro, accesat la 8 iulie 2010
 3. ^ Sh.Maoz 2022
 4. ^ [https://www.tata.com/about-us About us -saitul companiei Tata
 5. ^ saitul indian Startup Talky
 6. ^ a b „Our Timeline: The Complete Story | Tata group” (în engleză). www.tata.com. Accesat în . 
 7. ^ „Tata Group | History, Companies, Subsidiaries, & Facts | Britannica” (în engleză). www.britannica.com. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
 • Shlomo Maoz - Hamaavar leHodu (Passage to India) , Suplimentul Maariv- business, 29.7.2022 (în ebraică)

Jharkhand