Swami Rama

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Swami Rama of the Himalayas

Swami Rama (1925–1996) este cunoscut mai ales în Himalaya și sub denumirea de Bhole Baba ca și Rama Dandi. A fost inițiat din fragedă copilărie în Tradiția Himalaiană de Yoga de către Bengali Baba și a studiat cu mulți maeștri și adepți. Din copilărie a practicat diverse discipline ale științei si filozofiei yoga în mânastirile din Himalaya.

In copilăria si tinerețea sa Swami Rama a trăit si călătorit cu sfinți, întelepți si yoghini în Garhwal, Kumaon, Valea Kangra, Ladakh și Tibet și alte zone ale Indiei. Printre profesorii cu care a studiat se numără adepți spirituali precum Ramana Maharshi, Sri Aurobindo, Rabindranath Tagore și Ma Anandamayi. Mai târziu a călătorit in Tibet cu scopul de a finaliza studiile si formarea sa spirituală cu Mahavatar Baba (Babaji).

Invațaturile acestuia i-au permis sa învețe multe metode diferite de yoga si mai ales sa le experimenteze.

Intre 1938 si 1944 Swami Rama a predat scripturile vedic-hinduse si budiste în mai multe mânăstiri. La vârsta de 24 de ani a fost numit Sankaracarya de Karvirpitham în sudul Indiei, una din cele mai înalte funcții spirituale în India. In 1952 a renunțat la acest inalt post pentru a reveni în Himalaya si a-și putea continua practica sa spirituală.

În 1969 a călătorit pentru prima oară în Statele Unite. Swami Rama a fondat Institutul Internațional Himalaian de Știință si Filozofie Yoga.

În 1993 a revenit definitiv in India, cu scopul de a realiza planul de a construi un spital pentru oamenii care trăiesc la poalele munților Himalaya (Himalaya Institute Hospital Trust).

Swami Rama a fondat multe organizații, însă darul său cel mai mare către umanitate constă în transmiterea înțepciunii adânci ale sfinților antici catre cautătorii din timpurile noastre, si asta intr-o manieră ușor accesibilă. A realizat acest lucru prin scrierile sale, prin cursurile si prezentările ținute, dar mai ales prin simpla sa prezență.

Swami Rama nu a pretins niciodată de la nimeni să-l urmeze, să i se închine sau sa-și abandoneze propria credință sau religie. El a promovat conștientizarea de sine prin practicarea metodelor de meditație yoga si de contemplare, însoțite de încredere în sine. Așa cum a subliniat întotdeauna, rolul unui profesor este de a ajuta elevul sa-si gaseasca ghidul său interior.

Swami Rama a subliniat importanța de a se cunoaște la toate nivelurile si a declarat: „După ce am vizitat sute de țări, am constatat că peste tot există o mare problemă care constă in faptul că omul nu a reușit sa se cunoască si să se înțeleagă pe sine, în schimb încearcă să-l înțeleagă pe Dumnezeu si pe ceilalți oameni.”

În 1996 Swami Rama a încetat din viață, iar elevii săi continuă transmiterea cunoștințelor si preceptelor sale. Unul dintre discipolii săi, Swami Veda Bharati, călătorește de peste 60 de ani în toată lumea pentru a împărtăși înțelepciunea si practica Tradiției Himalaiene de Meditație Yoga, precum maestrul său, Swami Rama.

Bibliografie selectivă[modificare | modificare sursă]

  • Swami Rama (1980) „Living with the Himalayan Masters“, Himalayan International Institute, Honesdale, PA. (ISBN 0893891568)
  • Swami Rama (1989) „The Art of Joyful Living“, Himalayan Institute Press. (ISBN 089389236X)
  • Swami Rama (1986) „Path of Fire and Light“ volume 1, Himalayan Institute Press. (ISBN 0893890979)

Legături externe[modificare | modificare sursă]