Swami Rama

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare


Swami Rama (1925–1996) este cunoscut mai ales în Himalaya și sub denumirea de Bhole Baba ca și Rama Dandi. A fost inițiat din fragedă copilărie în Tradiția Himalaiană de Yoga de către Bengali Baba și a studiat cu mulți maeștri și adepți. Din copilărie a practicat diverse discipline ale științei și filozofiei yoga în mănăstirile din Himalaya.

În copilăria și tinerețea sa Swami Rama a trăit și călătorit cu sfinți, întelepți și yoghini în Garhwal, Kumaon, Valea Kangra, Ladakh și Tibet și alte zone ale Indiei. Printre profesorii cu care a studiat se numără adepți spirituali precum Ramana Maharshi, Sri Aurobindo, Rabindranath Tagore și Ma Anandamayi. Mai târziu a călătorit în Tibet cu scopul de a finaliza studiile și formarea sa spirituală cu Mahavatar Baba (Babaji).

Învățăturile acestuia i-au permis să învețe multe metode diferite de yoga și mai ales să le experimenteze.

Între 1938 și 1944 Swami Rama a predat scripturile vedic-hinduse și budiste în mai multe mănăstiri. La vârsta de 24 de ani a fost numit Sankaracarya de Karvirpitham în sudul Indiei, una din cele mai înalte funcții spirituale în India. În 1952 a renunțat la acest înalt post pentru a reveni în Himalaya și a-și putea continua practica sa spirituală.

În 1969 a călătorit pentru prima oară în Statele Unite. Swami Rama a fondat Institutul Internațional Himalaian de Știință și Filozofie Yoga.

În 1993 a revenit definitiv în India, cu scopul de a realiza planul de a construi un spital pentru oamenii care trăiesc la poalele munților Himalaya (Himalaya Institute Hospital Trust).

Swami Rama a fondat multe organizații, însă darul său cel mai mare către umanitate constă în transmiterea înțelepciunii adânci ale sfinților antici către căutătorii din timpurile noastre, și asta într-o manieră ușor accesibilă. A realizat acest lucru prin scrierile sale, prin cursurile și prezentările ținute, dar mai ales prin simpla sa prezență.

Swami Rama nu a pretins niciodată de la nimeni să-l urmeze, să i se închine sau să-și abandoneze propria credință sau religie. El a promovat conștientizarea de sine prin practicarea metodelor de meditație yoga și de contemplare, însoțite de încredere în sine. Așa cum a subliniat întotdeauna, rolul unui profesor este de a ajuta elevul să-și găsească ghidul său interior.

Swami Rama a subliniat importanța de a se cunoaște la toate nivelurile și a declarat: „După ce am vizitat sute de țări, am constatat că peste tot există o mare problemă care constă în faptul că omul nu a reușit să se cunoască și să se înțeleagă pe sine, în schimb încearcă să-l înțeleagă pe Dumnezeu și pe ceilalți oameni.”

În 1996 Swami Rama a încetat din viață, iar elevii săi continuă transmiterea cunoștințelor și preceptelor sale. Unul dintre discipolii săi, Swami Veda Bharati, călătorește de peste 60 de ani în toată lumea pentru a împărtăși înțelepciunea și practica Tradiției Himalaiene de Meditație Yoga, precum maestrul său, Swami Rama.

Bibliografie selectivă[modificare | modificare sursă]

  • Swami Rama (1980) „Living with the Himalayan Masters“, Himalayan International Institute, Honesdale, PA. (ISBN 0893891568)
  • Swami Rama (1989) „The Art of Joyful Living“, Himalayan Institute Press. (ISBN 089389236X)
  • Swami Rama (1986) „Path of Fire and Light“ volume 1, Himalayan Institute Press. (ISBN 0893890979)

Legături externe[modificare | modificare sursă]