Tradiția himalaiană de meditație yoga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Munții Himalaia au găzduit dintotdeauna practicanți spirituali. În această zonă a lumii greu accesibilă călătorilor obișnuiți, maeștrii spirituali indieni (și nu numai) au transmis învățăturile lor cu caracter universal către discipolii cei mai calificați. Unii maeștri au ajuns să fie mai cunoscuți (Sanatkumara, Vașiștha, Dattatreya, Shankaracharya, Madhusudana Sarasvati, etc.), dar cei mai mulți au preferat să rămână anonimi.

Tradiția himalaiană de meditație datează din timpuri străvechi, cu mult înainte de începerea înregistrării scrise a istoriei. Tehnicile de meditație s-au transmis întotdeauna pe cale orală, de la instructor la student. Acest specific se păstrează și în zilele noastre.

Tradiția himalaiană de meditație reprezintă o tradiție autentică, neîntreruptă, din timpuri imemoriale. Această tradiție conține principii universal valabile a căror valoare nu depinde de epocă, obiceiuri, sau naționalitate. Deși menținută de-a lungul timpului de yoghini și yoghine practicând în munții Himalaia din India, Nepal și Tibet, tradiția în sine nu este asociată cu nici una din religiile din regiune (adica hinduism, budism, jainism, sikhism, etc.). Deși profund spirituală, tradiția himalaiană de yoga nu este și nu se pretinde a fi o religie. Religia personală a fiecăruia nu are legatură cu apartenența de această tradiție. Adevărul ultim nu are culoare religioasă.

Mai mult, această tradiție nu se bazează pe transmiterea de informație; se bazează pe intuiție. Singurul lucru care se transmite sunt tehnici si metode care, practicate cu seriozitate și constant, dezvoltă intuiția individuală. Restul, adică explicații cu privire la originea universului, Dumnezeu, natură, etc. și le descoperă fiecare in termenii care au sens pentru el sau ea. De aceea, practicanții oricărei religii sunt bineveniți, iar efectele pozitive ale meditației in această tradiție se pot manifesta în dezvoltarea individuală a înțelegerii privind propria religie a fiecăruia / fiecăreia.

În ceea ce privește beneficiile legate de viața modernă, meditația constantă dezvoltă înțelegerea individuală, adica capacitățile intelectuale ale fiecărei persoane. Meditatorii serioși ajung întotdeauna sa descopere că nu conteaza numai cum și unde te-ai născut, dar că și ceea ce faci în viață determină cum te dezvolți ca individ. Facultățile mentale (adică inteligență, simț artistic, abilități manageriale, creativitate, etc.) nu rămân fixe de-a lungul vieții decât dacă nu faci nimic deosebit pentru a le modifica; alfel, ele se pot dezvolta, sau regresa, în funcție de cum îți folosești mintea.

Tradiția Himalaiană de Meditație Yoga este o tradiție străveche, datând din timpuri imemoriale. Ea conține toate principiile și tehnicile utilizate în diversele practici meditative din lume. Cel mai adesea, aceste sisteme provin chiar din tradiția himalaiană, din care s-au desprins ca ramuri cu multe secole în urmă.

In zilele noastre, această tradiție a fost făcută cunoscută în lumea vestică de Swami Rama.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Swami Rama (1980) „Living with the Himalayan Masters“, Himalayan International Institute, Honesdale, PA.
  • Swami Rama, "Relatările unui discipol, despre maeștrii spirituali din Himalaya", editura Deceneu.
  • Swami Rama, "Path of Fire and Light".
  • Swami Veda Bharati (1985) „Philosophy of Hatha Yoga“, Himalayan International Institute, Honesdale, PA.
  • Swami Veda Bharati "Mantras: the sacred chants".
  • Rajmani Tigunait (2004) „The Himalayan Masters: A Living Tradition“, The Himalayan Institute Press, Honesdale, PA.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]