Suzuki Daisetz Teitaro

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Suzuki Daisetz Teitaro
Daisetsu Teitarō Suzuki photographed by Shigeru Tamura.jpg
Suzuki Daisetz Teitaro
Date personale
Nume la naștere 鈴木 貞太郎
Născut
Kanazawa, Japonia
Decedat (95 de ani)[1]
Kamakura, Japonia
Cetățenie Japonia
Ocupație scriitor
filozof[*]
profesor universitar
psiholog
Limbi limba engleză[2]
Note
Premii Ordinul Culturii[*]

Suzuki Daisetz Teitaro (n. 18 octombrie 1870, Kanazawa, Japonia – d. 12 iulie 1966, Tokio) a fost un învățat al școlii Rinzai, care a popularizat filozofia Zen în Occident.

Născut în același loc cu prietenul său Nishida Kitaro, Suzuki va crește într-o ambianță pătrunsă de zen. A studiat la Universitatea din Tokyo, dar majoritatea timpului l-a petrecut aprofundând zen-ul la templul Engaku-ji din Kamakura. Astfel, când Suzuki a început să scrie despre zen (atât în limba japoneză cât și în engleză), el a făcut-o bazându-se nu numai pe o simplă învățătură, ci pe o profundă experiență personală. Principala realizare a sa a fost familiarizarea vestului cu scopurile și metodele școlii Rinzai, desprinse din sistemul codificat al lui Hakuin.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Suzuki Daisetz Teitaro", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  2. ^ "Suzuki Daisetz Teitaro", data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119257999, accesat la 10 octombrie 2015  Missing or empty |title= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Diané Collinson și Robert Wilkinson, “Mic dicționar de filozofie orientală”, Editura Nemira, 1999 (colecția “Dicționarele Nemira”, coordonată de Dana Moroiu)

Legături externe[modificare | modificare sursă]