Suzuki Daisetz Teitaro

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Suzuki Daisetz Teitaro
Daisetsu Teitarō Suzuki photographed by Shigeru Tamura.jpg
Suzuki Daisetz Teitaro
Date personale
Nume la naștere 鈴木 貞太郎
Născut 18 octombrie 1870
Kanazawa, Japonia
Decedat 12 iulie 1966 (95 de ani)[1]
Kamakura, Japonia
Cetățenie Japonia
Ocupație scriitor, filozof[*], profesor universitar, psiholog
Limbi limba engleză[2]
Note
Premii Ordinul Culturii[*]

Suzuki Daisetz Teitaro (n. 18 octombrie 1870, Kanazawa, Japonia – d. 12 iulie 1966, Tokio) a fost un învățat al școlii Rinzai, care a popularizat filozofia Zen în Occident.

Născut în același loc cu prietenul său Nishida Kitaro, Suzuki va crește într-o ambianță pătrunsă de zen. A studiat la Universitatea din Tokyo, dar majoritatea timpului l-a petrecut aprofundând zen-ul la templul Engaku-ji din Kamakura. Astfel, când Suzuki a început să scrie despre zen (atât în limba japoneză cât și în engleză), el a făcut-o bazându-se nu numai pe o simplă învățătură, ci pe o profundă experiență personală. Principala realizare a sa a fost familiarizarea vestului cu scopurile și metodele școlii Rinzai, desprinse din sistemul codificat al lui Hakuin.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Suzuki Daisetz Teitaro", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  2. ^ "Suzuki Daisetz Teitaro", data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119257999, accesat la 10 octombrie 2015  Missing or empty |title= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Diané Collinson și Robert Wilkinson, “Mic dicționar de filozofie orientală”, Editura Nemira, 1999 (colecția “Dicționarele Nemira”, coordonată de Dana Moroiu)

Legături externe[modificare | modificare sursă]