Survivor: Borneo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Survivor: Borneo
400px-Survivor.borneo.logo.png
Informații generale
Producție
Locație

Pulau Tiga, Sabah, Borneo, Malaysia

Difuzare
Difuzare originală

May 31, 2000

Survivor: Borneo este primul sezon al versiunii americane a reality-show-ului Survivor. A fost difuzat prima dată sub titulatura Survivor dar titlul său oficial a fost schimbat in Survivor: Borneo pentru a-l distinge de edițiile sale următoare. Filmările au inceput pe 13 martie 2000 și s-au terminat pe 20 aprilie 2000. A fost difuzat mai târziu în cursul acelui an pe CBS. Locația aleasă a fost Marea Chinei de Sud pe izolata insula malaeziană Pulau Tiga din statul Sabah, situat la aproximativ 9,7 km la nord de coasta statului Borneo, Malaezia.

Cei șaisprezece concurenți au fost separați inițial în două triburi, numite Tagi și Pagong, adică numele plajelor pe care au fost abandonate. Când au mai rămas doar 10 jucători, concurenții au fuzionat într-un singur trib, denumit Rattana. În timp ce numele și înfățișarea steagurilor triburilor Tagi și Pagong au fost alese de producători, Rattana a fost botezat de concurenții Sean Kenniff și Jenna Lewis. După 39 de zile de concurs, consultantul de afaceri Richard Hatch a fost ales ca "Unic Supraviețuitor", invingând-o pe Kelly Wiglesworth, ghid de rafting, cu un scor de 4–3 al votului juriului. În 2006, s-a descoperit că Hatch nu a declarat câștigul în declarația sa de taxe și a fost condamnat la 51 de luni de închisoare.[1]

Pe 23 august 2000, ultimul episod al Survivor: Borneo a avut cel mai mare rating al unui episod de Survivor până în ziua de astăzi.[2] Richard Hatch, Jenna Lewis, Rudy Boesch, Susan Hawk și Colleen Haskell au fost invitați să participe în sezonul 8 al Survivor, Survivor: All-Stars. Haskell a fost singura care refuzat,[3] în timp ce Hatch, Lewis, Boesch și Hawk s-au clasat pe 14, 3, 17 și 13 respectiv.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Primul episod a debutat cu șaisprezece oameni împărțiți în două bărci, separați în două triburi, Pagong și Tagi. În timpul primei nopți nici un trib nu a avut foc sau un adăpost complet construit. În ziua doi, după ce au pierdut Proba combinată de Recompensă și Imunitate, Tagi au fost trimiși la Consiliul Tribal, unde Sonja Christopher a devenit primul concurent votat afară din joc. Triburile au continuat să-și construiască adăposturile și să caute mâncare. În tabăra Tagi , fostul Navy SEAL, Rudy Boesch și homosexualul declarat Richard Hatch au format o prietenie strânsă în timp ce B.B. Anderson devenea un element enervant în tabăra Pagong. La a doua Probă de Imunitate concurenții au fost obligați să mănânce un fel de mâncare tipic malaezian denumit Butok, care este larva vie a unui cărăbuș. Triburile erau la egalitate după ce fiecare naufragiat și-a mâncat larva fară ezitare. În etapa de departajare Stacey Stillman a înghițit două larve înaintea lui Gervase Peterson, câștigând astfel imunitatea pentru Tagi și trimițând Pagong la Consiliul Tribal. La Consiliul Tribal din ziua 6, B.B. a fost eliminat din tribul Pagong . Tagi a câștigat următoarea Probă de Recompensă în ziua 7, obținând echipament de pescuit și scufundat. Richard a folosit aceste echipamente pentru a prinde mulți pești. hrănind astfel tribul Tagi. Pagong a prins și mâncat un șobolan, după ce l-a fript. Pagong a câștigat următoarea Probă de Imunitate din ziua 9, iar Stacey a fost a treia persoană eliminată. Gretchen s devenit figura maternă a tribului Pagong, iar Rudy a devenit bucătarul la Tagi, preparând peștii prinși de Richard. Tagi a câștigat atât Proba de Recompensă din ziua 10, cât și Proba de Imunitate din ziua 12, trimițând Pagong la Consiliul Tribal, unde Ramona Gray a fost următoarea persoană eliminată.

La următoarea Probă de Recompensă din ziua 13 Pagong a câștigat fructe proaspete și trei cloști. Pagong a câștigat și Proba de Imunitate din ziua 15, iar Dirk Been a fost votat de tribul Tagi. După ce au caștigat Proba de Recompensă din ziua 16 și au pierdut Proba de Imunitate din ziua 18, Joel Klug a fost eliminat de tribul Pagong. Cu fuziunea apropiindu-se, Sean Kenniff și Jenna Lewis au stabilit reguli orientative pentrul noul trib. Tribul fuzionat a fost denumit Rattana și a continuat să locuiască pe fosta plajă Tagi. După prima Probă de Imunitate individuală din ziua 21 Greg Buis a câștigat imunitatea pentru Consiliul Tribal. Gretchen Cordy a fost eliminată, fiind vâzută ca "cea mai amenințătoare". În următorul episod, în ziua 22, fiecare naufragiat, cu excepția Jennei, a vizionat un clip de un minut, în care fie un membru al familiei, fie un prieten au fost înregistrați vorbindu-le concurentului. Clipul Jennei nu a ajuns în Borneo. Câștigătorul Probei de recompensă avea posibilitatea să urmărească restul din videoclipul de 5 minute. Câștigătorul a fost Greg. Gervase Peterson a câștigat Proba de Imunitate din ziua 24, iar Greg a fost eliminat. În timpul acestui episod Sean a dezvoltat "strategia alfabetică" a votului său, el urmând o ordine alfabetică a numelor concurenților cât timp va mai rămâne în joc.

Colleen Haskell va câștiga următoarea Probă de Recompensă din ziua 25, adică o cină la grătar pentru doi concurenți, completată de primirea scrisorilor trimise de familie sau prieteni. Colleen a ales-o pe Jenna să o însoțească la cină, permițându-i Jennei să-și citească și ea scrisoarea. La cină Colleen și Jenna au format o alianță și au plănuit să-i ofere lui Gervase un loc. Gervase a acceptat, dar cei trei nu au avut suficente voturi de partea lor, astfel Jenna a fost următoarea eliminată în ziua 27, cu Rudy deținând imunitatea. În cursul următorului episod Gervase a fost informat de nașterea primului său fiu, Gunnar. Întâmplător, Gervase a câștigat următoarea Probă de Recompensă din ziua 28, permițându-i să dea un telefon acasă. Însă Richard a câștigat imunitatea în ziua 30, iar Gervase a fost eliminat. După aceste evenimente, Kelly Wiglesworth a decis să nu mai lucreze în continuare împreună cu alianța formată cu Susan Hawk, Richard, și Rudy. Următoarea Probă de recompensă a fost câștigată de Sean în ziua 31, care a căpătat o noapte pe un iaht de lux. Sean nu a știut multă vreme după ce s-a îmbarcat pe iaht că tatăl lui, Jim Kenniff, era pe vas și va petrece noaptea cu el. Richard s-a alăturat pe iaht lui Sean la micul dejun de a doua zi, fiind ales de Sean după Proba de recompensă. Acolo cei doi au decis să o elimine pe Kelly, dacă aceasta nu va câștiga imunitatea. Dar Kelly a triumfat în Proba de Imunitate, iar Colleen a fost eliminată în ziua 33. Kelly a continuat seria sa capturând și Proba de Recompensă din ziua 34. Însoțită de gazda Jeff Probst, Kelly a petrecut seara într-un bar cu o masă caldă, o bere rece și vizionarea primelor 5 minute din primul episod al serialului. Kelly a câștigat și Proba de Imunitate din ziua 36, scăpând din nou de eliminare, în timp ce neînțelegirile dintre ea și Sue s-au amplificat. Kelly a votat alături de fosta sa alianță pentru elimarea lui Sean.

Cu finalul jocului apropiindu-se, Kelly a câștigat din nou imunitatea în ziua 37. Proba de Imunitate a constat în întrebări puse ultimilor patru concurenți, testându-le acestora cunoștințele despre foștii concurenți. La Consiliul Tribal, Richard și Sue au ieșit la egalitate, cu câte două voturi fiecare. Când Kelly și Rudy au votat din nou, Kelly și-a schimbat votul și a eliminat-o pe Sue. La Proba de Imunitate finală din ziua 38, Kelly, Richard, și Rudy trebuiau să stea cu o mână pe Idolul Imunității, aflat pe un stâlp, în timp ce cei trei erau cocoțați pe niște stâlpi mai mici din jurul celui pe care sta Idolul. Richard a renunțat de bunăvoie la Probă pe baza presupunerii că ceilalți doi concurenți "ar fi nebuni să nu mă ia" la Consiliul Tribal Final. După patru ore și unsprezece minute, Rudy a luat mâna din greșală de pe idol, în timp ce își schimba poziția, dăruindu-i astfel lui Kelly încă o victorie. Kelly l-a ales pe Richard să îi fie oponentul din finală și l-a elimat pe Rudy. După ce Kelly și Richard au pledat în fața juriului, fiecare membru al juriului a votat pentru unul din cei doi finaliști. Voturile au fost citite în timpul COnsiliului Tribal Finaldin ziua 39, spre deosebire de toate sezoanele următoare, în care voturile au fost citite în timpul unei emisiuni în direct. Richard a câștigat primul milion de dolari, primind patru voturi, față de cele trei ale lui Kelly.

Concurenți[modificare | modificare sursă]

S-a început cu șaisprezece concurenți, împărțiți în două triburi, Pagong și Tagi. După ce șase jucători au fost eliminați, triburile au fost combinate, fuzionate într-un singur trib, Rattana. Șapte concurenți au alcătuit în final juriul care a decis cine câștigă jocul și milionul de dolari aferent.

Jenna Lewis came in eighth place and was the second jury member.
Concurent Tribul original Tribul fuzionat Loc final Voturi totale
Sonja Christopher
63, Walnut Creek, CA
Tagi Prima eliminată
Ziua 3
4
B.B. Andersen
64, Mission Hills, KS
Pagong Al doilea eliminat
Ziua 6
6
Stacey Stillman
27, San Francisco, CA
Tagi A treia eliminată
Ziua 9
6
Ramona Gray
29, Edison, NJ
Pagong A patra eliminată
Ziua 12
6
Dirk Been
23, Spring Green, WI
Tagi Al cincilea eliminat
Ziua 15
4
Joel Klug
27, Sherwood, AR
Pagong Al șaselea eliminat
Ziua 18
4
Gretchen Cordy
38, Clarksville, TN
Pagong Rattana A șaptea eliminată
Ziua 21
4
Greg Buis
24, Ridgewood, NJ
Pagong AL optulea eliminat
Primul jurat
Ziua 24
6
Jenna Lewis
22, Franklin, NH
Pagong A noua eliminată
Al doilea jurat
Ziua 27
11
Gervase Peterson
30, Willingboro, NJ
Pagong Al zecelea eliminat
Al treilea jurat
Ziua 30
6
Colleen Haskell
23, Miami Beach, FL
Pagong A unsprezecea eliminată
Al patrulea jurat
Ziua 33
7
Sean Kenniff
30, Carle Place, NY
Tagi Al doisprezecelea eliminat
Al cincilea jurat
Ziua 36
9
Susan "Sue" Hawk
38, Palmyra, WI
Tagi A treisprezecelea eliminată
Al șaselea jurat
Ziua 37
5
Rudy Boesch
72, Virginia Beach, VA
Tagi AL paisprezecelea eliminat
Al șaptelea jurat
Ziua 38
8
Kelly Wiglesworth
22, Las Vegas, NV
Tagi Locul doi 0
Richard Hatch
39, Middletown, RI
Tagi Unic Supraviețuitor 6
Voturile totale reprezintă numărul de voturi primite de jucător în timpul Consiliilor Tribale cînd acesta e pasibil de eliminare. Nu includ voturile primite în timpul Consiliului Tribal Final.

Jocul[modificare | modificare sursă]

Episodul 1: Izolarea[modificare | modificare sursă]

 • Proba de Recompensă/Imunitate: În căutarea focului! Triburile au înotat până la o plută, cu care au trebuit să ajungă la o torță pe care să o aprindă. Odată întorși pe plajă, au trebuit să alerge, cărând pluta, până la o statuie mare. Pe drum erau torțe care trebuiau să fie aprinse. După ce toate torțele sunt aprinse, echipele trebuiau să dea foc unui rug. Primul trib care aprinde rugul câștigă imunitatea.
  • Recompensă:Chibrituri impermeabile.

16 naufragiați au început aventura vieții lor. Erau deja separați în două triburi. Ambele triburi au ajuns la plajele lor: Tagi în 2 ore, Pagong în 3. La tribul Tagi, Rudy i-a enervat pe toți preluînd comanda. Nici unul dintre Tagi nu știa de ce să se apuce până când Richard a luat cuvântul. Richard a reușit să-i pună pe toți la lucru. La tribul Pagong, B.B. și-a asumat rolul de conducător. Colleen și Greg rătăceau fără nici un rost pe cont propriu. La Tagi, Sonja s-a tăiat la picior dar Sean a reușit să o panseze, iar Stacey s-a supărat pe Rudy și a vrut să scape de el. La Proba de Imunitate, Pagong a câștigat după ce Sonja s-a împiedicat în apă. Au ales-o pe Sonja ca veriga cea mai slabă și au eliminat-o cu un vot de 4–3–1.

Episodul 2: Decalajul de vârstă[modificare | modificare sursă]

 • Proba de Imunitate: Fiecare jucător a primit câte o larvă. Dacă refuzau să o mănânce, tribul lor pierdea automat.

La Pagong, lumea a realizat că îl agreau pe B.B. și că Colleen și Greg erau împreună. La Tagi, Richard povestea despre experiențele sale ca homosexual. Richard totuși nu i-a spus lui Rudy fiindcă s-a gândit că dacă află că este homosexual Rudy nu ar mai vrea să aibă de a face cu el. Greg i-a distrat pe toți inventând jocuri. În ziua următoare, B.B. a început să fie frustrat de tribul său pentru că majoritatea erau leneși iar Ramona era bolnavă. La Proba de Imunitate, fiecare membru al tribului și-a mâncat larva, astfel că Pagong a ales-o pe Stacey iar Tagi pe Gervase să reprezinte echipa adversă La concursul Cine manâncă mai repede 2 larve. Tagi a câștigat mulțumită lui Stacey. Pagong a mers la primul lor Consiliu Tribal unde B.B. a fost eliminat cu un vot de 6–2.

Episodul 3: În căutarea mâncării[modificare | modificare sursă]

 • Proba de Recompensă: Fiecare trib a înotat până la un tub atașat la o ladă scufundată a comorii. După ce toți membrii tribului au ajuns la tub, se scufundă și trag lada până la plajă.
  • Recompensă: Articole de pescuit.
 • Proba de Imunitate: Fiecare trib a construit o targă și a alergat în pădure ca să salveze un membru al tribului blocat într-un copac. Apoi au trebuit să care acel membru înapoi la plajă și la cortul lor de prim ajutor.

La tribul Tagi, Stacey incă voia să scape de Rudy și a încercat să facă o alianță a femeilor ca să realizeze asta, dar Susan nu a vrut să facă parte din alianță. La Pagong, Greg și Colleen au găsit o groapă mare cu noroi de care s-a folosit tot tribul. La Proba de Recompensă, Tagi a câștigat. Înapoi la Pagong, toată lumea a mâncat șobolani, inclusiv ezitanții Gervase și Ramona. La Tagi, Dirk i-a enervat pe toți cu predicile sale. Pagong a câștigat Proba de Imunitate. LA Consiliul Tribal, Tagi a eliminat-o pe Stacey 5–2. O Stacey foarte surprinsă a menționat în cuvintele ei de final că cineva și-a schimbat votul în ultimul moment.

Episodul 4: Prea puțin, prea târziu[modificare | modificare sursă]

 • Proba de Recompensă: Concurenții au trebuit să construiască un semnal SOS, cu scopul de a fi reperați dintr-un avion în care se aflau Jeff și un specialist în operațiuni de salvare.
  • Recompensă: Hamacuri, prosoape și perne, plus alte două obiecte (fiecare trib a ales câte unul).
 • Proba de Imunitate: A fost o cursă de ștafetă în cinci etape. Primul echipier a înotat până la o baliză, s-a scufundat și a recuperat o sticlă în care era o hartă. Al doilea a fugit peste un pod plutitor cu sticla către o barcă, cu care al doilea și al treilea membru al echipei au plecat către mal. Al patrulea membru al echipei a spart sticla, a citit harta și a sprintat în junglă pentru a găsi o scara de frânghie și o cheie. În ultima etapă, ultimii doi membri ai echipei trebuiau să găsească o ladă îngropată și să o scoată la suprafață. Primul trib care a adus la linia de start lada cu comori și a băgat cheia în încuietoare a câștigat.

La Pagong, Ramona s-a simțit mai bine după ce a fost bolnavă o perioadă și a încercat s-și îmbunătățească conduita, dar Jenna a spus că s-ar putea să fie prea târziu pentru Ramona. La Tagi, Sean și Dirk se ocupau cu pescuitul, dar n-au avut noroc; Sean a încercat să construiască o pistă de bowling. Kelly, Richard, Rudy și Susan au creat o alianță. La proba de imunitate, Gervase a avut probleme în etapa de sprint prin junglă și Pagong a pierdut. Au eliminat-o pe Ramona cu 4–2–1.

Episodul 5: Adu-ți contribuția[modificare | modificare sursă]

 • Proba de Recompensă: Triburile aleg trei membri care vor ținti de-a lungul a trei runde. Primul va folosi un tub, al doilea o praștie, iar ultimul o suliță.
  • Recompensă: Fructe și pui.
 • Proba de Imunitate: O persoană din fiecare trib vâslește în jurul unor balize, recuperând de la fiecare baliză câte un membru al aechipei care așteaptă în apă. Primul trib care ajunge la țărm cu toți membrii câștigă.

La Tagi, Dirk și Sean încă încercau să pescuiască (fără succes) în loc să ajute prin tabără. Susan le-a spus că pierd timpul cu pescuitul dacă nu prind niciodată nimic. La Pagong, toată lumea se simțea vulnerabilă din cauză ca tribul lor devenea din ce in ce mai puțin numeros. La proba de recompensă, Joel a ajutat Pagong să câștige datorită abilității sale de a arunca sulița, primele două runde încheindu-se la egalitate. La Tagi, Dirk și Sean au început să ajute la treburile zilnice din tabără, dar asta nu adus vreo schimbare în planurile celorlalți. La Pagong, au decis să nu gătească puii cu speranța de a obține niște ouă proaspete. La proba de imunitate, Gervase a ajutat Pagong să câștige iar Kelly, ghidul de rafting pe ape repezi, a fost supărată că "a fost învinsă de un tip care nu știe să înoate". La Consiliul tribal, Tagi l-a votat pe Dirk cu 4–1–1.

Episodul 6: Răzbunarea ugerului[modificare | modificare sursă]

 • Proba de Recompensă: Pe rând, fiecare membru al tribului a alergat la o baracă. Înăuntrul acesteia erau trei obiecte diferite (un deschizător de conserve, un cuțit și o cască militară). Primul trib care a adus toate obiectele (fără dubluri)înapoi la start a câștigat..
  • Recompensă: Conserve și batoane de ciocolată.
 • Proba de Imunitate: Ambele triburi trebuie să treacă printr-o cursă cu obstacole. Primii doi membri ai tribului parcurg prima parte, apoi împreună cu alți doi echipieri trebuie să facă un puzzle, apoi să alerge la linia de sosire.

Ambele triburi încep să se gândească la unificare. La Tagi lumea se teme că vor fi depășiți numeric după unificare. La Pagong, Joel era sigur pe sine deoarece ei dețin avantajul numeric. Colleen spune despre Joel că e un idiot deoarece unificarea nu a avut loc și încă există o șansă ca triburile să se unifice la egalitate numerică. Gervase le-a jignit pe fete, spunându-le că sunt mai proaste ca niște vaci. La Tagi, Richard a început să se plimbe nud prin tabără. La proba de recompensă, Richard s-a întors cu încă un cuțit în loc de un deschizător de conserve și Pagong a triumfat. La Pagong, Gervase a încercat să se alieze cu Joel pentru a le elimina pe fete, iar Joel a început să facă pe șeful, ceea ce le-a deranjat pe fete. Tagi a câștigat imunitatea după o cursă foarte strânsă. Cu ajutorul lui Greg, femeile din Pagong l-au eliminat pe Joel cu 4–2.

Episodul 7: Fuziunea[modificare | modificare sursă]

 • Proba de Imunitate: Toți cei zece naufragiați s-au scufundat și au încercat să-și țină respirația cât mai mult timp posibil. Ultimii trei rămași au avut o altă întrecere în care trebuiau să elibereze balize atașate unei scări scufundate. Primul concurent care reușea să elibereze toate balizele câștiga imunitatea.

Ziua următoare celei în care Pagong l-a eliminat pe Joel, câte o persoană din fiecare trib a vizitat tabăra tribului advers și apoi s-au întâlnit pentru a decide în ce tabără vor locui în continuare. Jenna a mers la Tagi și Sean la Pagong. După o perioadă petrecută în tabere, Jenna și Sean s-au întâlnit pe teren neutru (barul de pe plajă) pentru a decide în ce tabără vor locui și cum vor boteza noul trib fuzionat. Au fost întâmpinați cu mâncare și băutură, inclusiv homari și vin, și și-au petrecut noaptea în paturi sub un baldachin. Ziua următoare, Jenna și Sean au decis că vor locui pe plaja Tagi și au numit noul trib Rattana. Cei zece naufragiați sunt acum împreună și toată lumea a sărbătorit, cu excepția lui Rudy, care a fost deranjat de dublarea populației. Greg a câștigat imunitatea după o întrecere strânsă cu Sean. La consiliul tribal council, cei 5 Pagong (împreună cu Sean) au fost complet divizați și au votat individual, în timp ce cei 4, adică Kelly, Richard, Rudy și Susan au votat împreună și au eliminat-o pe Gretchen cu 4–1–1–1–1–1–1.

Episodul 8: Numele tău e duplicitatea[modificare | modificare sursă]

 • Proba de Recompensă: Fiecare membru al tribului trebuia să tragă la țintă cu arcul. Cel care nimerea cel mai aproape de centru câștiga.
  • Recompensă: Un clip video de acasă și posibilitatea de a trimite înapoi un clip cu ei.
 • Proba de Imunitate: Fiecare jucător a fost legat cu o sfoară și trebuia să treaca în ordine prin niște puncte de control(1–6) și să adune inelele colorate aflate la fiecare punct, iar apoi să se îndrepte către finiș.

În tabără, membrii rămași din fostul trib Pagong se simțeau vulnerabili din cauză că tribul Tagi le-a eliminat liderul, pe Gretchen. Susan credea că Jenna urma să fie foarte nesuferită, dar după un timp petrecut împreună și-a dat seama că nu era așa. Richard și-a făcut probleme, întrebându-se cine a votat pentru el la consiliul tribal. La proba de recompensă, Jeff le-a arătat la toți câte o porțiune din clipul lor, cu excepția Jennei, pentru care nu s-a primit nici un clip. Greg a fost primul care a tras cu arcul și nimeni nu a reușit să tragă mai aproape decît el, așa că el a câștigat recompensa și și-a vizionat clipul trimis de sora lui și a făcut unul ca să il trimită înapoi. Rudy a opinat că relația dintre Greg și sora lui se apropie de incest. Jenna a fost frustrată fiindcă a pierdut proba de recompensă și, în loc să urmărească clipul lui Greg, a continuat să exerseze tirul cu arcul. Lumea a început să realizeze că Richard aprecia felul în care Greg juca. Greg și-a dat seama că Richard era un jucător de forță în acest joc. Gervase a câștigat imunitatea. La consiliul tribal, cei 4 Tagi și Jenna au profitat de strategia alfabetului a lui Sean și l-au eliminat pe Greg cu 6–3.

Episode 9: Old and New Bonds[modificare | modificare sursă]

 • Reward Challenge: A rope course with 16 legs, each leg had a medallion with the castaways number on it. First castaway to receive all of their medallions and get back to the center won reward.
  • Reward: A barbecue and letters from home.
 • Immunity Challenge: The castaways started on a square and moved one square at a time. As they moved, they had to flip over the square they were just on. Each castaway would go until they could no longer move. Last person standing wins immunity.

While Richard was catching fish, people began to realize that nobody voted him out because of it. Rudy didn't made the fire hot enough so the fish wasn't done when it got off the fire, and the attempt to recook it simply burnt it. At the reward challenge, Jenna wanted to win because she didn't hear anything from her family at the last challenge. It was a race between Colleen and Kelly, which Colleen narrowly won. When Colleen won, Jeff told her she could pick one other person and she instantly chose Jenna. After the reward challenge, it was Richard's 39th birthday and he celebrated in his "birthday suit". Richard spent his entire birthday naked which disturbed some of his tribe mates, especially Colleen and Jenna. Rudy won immunity over Sean. Sean was convinced that his alphabet strategy of voting for people was the fairest way and that there was no alliance because he wasn't asked to be a part of it. He continued to vote that way and even told Jenna beforehand that he was voting for her but that he didn't think it would make a difference. At tribal council he was once again proven wrong, as Richard, Rudy, and Sue again piggy-backed off his vote and Jenna was voted out 4–3–1.

Episode 10: Crack In the Alliance[modificare | modificare sursă]

 • Reward Challenge: Each person started at one end of a balance beam. There were three rounds, where the first half to make it to the other end of the balance beam would move on. The first person to get to the end with both feet on the platform without falling off would win.
  • Reward: A slice of Pizza and a phone call home.
 • Immunity Challenge: Each castaway had a few minutes to grab all of the kindling necessary to build a fire. They then had to take their torch out to the water to floating woks, light their torch, and bring it back to their pile of wood to start their fire. The first person to burn through their rope won.

Some people were happy that Jenna was voted out because she was getting on everyone nerves. Everyone knew that Sean voted for Jenna and that Kelly didn't, so the remainder of the Tagi alliance felt betrayed by Kelly. The alliance thought about replacing Kelly with Sean because he might have been more valuable. Richard's plan was to catch more fish once Colleen and Gervase were gone. At tree mail, the castaways were surprised by cigars and a note saying that Gervase's son Gunner was born yesterday, which they celebrated. Gervase narrowly beat Richard at the reward challenge and had a chance to call his girlfriend and daughter to see how his baby was doing. He shared his slice of pizza with everyone. While he was making his phone call, Rudy questioned Gervase's life choices (having 4 children without being married) and said that having babies out of wedlock would have never happened when he was his age and that the girl would be "taken out of town" and dealt with. At the immunity challenge Richard easily won and at tribal council Gervase was seen as the biggest threat left from Pagong and was voted out 5–2.

Episode 11: Long Hard Days[modificare | modificare sursă]

 • Reward Challenge: Each castaway was given a questionnaire about Borneo. The person who answered the most correctly won.
  • Reward: The person will go on an overnight trip on a yacht and was given a Visa card.
 • Immunity Challenge: Each person stood next to each other on a set of 5 planks. One plank would be removed over time until they got down to one plank. Whoever stayed on the longest would win.

The Tagi alliance began to crumble because Kelly was always talking to the remaining enemy of the alliance, Colleen. Camp life started to take a toll on everyone. Sean won a reward and was surprised to see his dad on the yacht. Sean told Kelly he was going to take her for the feast, but chose Richard instead, which infuriated the women. Sean brought his dad back to camp to meet everyone, who attempted to update them on current events and the stock market (although Sue thought he didn't know anything), and before he left, he gave each person a care package from their loved ones, which rejuvenated their spirits. At the immunity challenge, Rudy fell off first. Rich attempted to annoy people off the planks by singing "99 bottles of beer on the wall"...until he fell off at 64 bottles of beer. On the beach, Rich thought it was funny that Colleen was really trying to win immunity when she had no chance of going home tonight because they were going to blindside Kelly. Sean was third to go, followed almost immediately by Sue. Colleen fell off after 2 hours and 54 minutes, giving immunity to Kelly and foiling the Tagi alliance plans. At tribal council, Sean was grilled for taking Rich on the reward instead of Kelly. Colleen, the last remaining member of Pagong, was voted out 4–2.

Episode 12: Death of an Alliance[modificare | modificare sursă]

 • Reward Challenge: Under a time limit of five minutes, tribe members dove into a mud pit and covered their body with as much mud as they can, then raced back and scraped it off into a bucket. They could not carry mud in their arms or in their hands, only their body. The buckets are then weighed, and the heaviest bucket won.
  • Reward: A cold beer, then picked up, blindfolded and taken to a mysterious bar to watch the first five minutes of this season.
 • Immunity Challenge: "Survivor Witch Project": Jeff told the castaways a story about Borneo folklore. Once he was done, the castaways went out to the woods (where the masks with questions on them were scattered) with a video camera to record their answers. The first person to get back to the start with all of the masks and the questions right on tape won immunity.

With only Tagi tribe members left, the two people that felt vulnerable were Kelly and Sean. Kelly mentioned that she didn't trust Rich, while Rich conspired to get Kelly off next. Sean thought he was stuck with the most conniving people ever. Tempers flared at camp as Kelly and Susan had a fight about their alliance since Kelly didn't vote with them again, and Sue said that Kelly made them all look like idiots. Richard attempted to smooth things over, although he said that the fight played to his advantage. Sue got hit by a ray and her hand swelled up. On day 34, all of the castaways talked about how they missed home. Kelly collected 15.9 lbs at the reward challenge, followed by Sean (15.4), Susan (15), Rich (12.4), and Rudy (10). After the reward challenge, Susan and Kelly rekindled their friendship. Kelly went with Jeff to watch the first 5 minutes of episode 1 and talked to Jeff about how the game was going for her. On day 36, Kelly and Susan agreed to keep civil with each other, although Susan told Kelly she didn't want her in the final 3 because she was such a threat. Sean knew he needed to win immunity and attempted to exploit the Kelly-Susan friendship. Kelly won her third challenge in a row. Sean said he was definitely winning this thing even though it would be an uphill battle. Rich tried to decide whether he would be voting for Sean or Rudy, although Rudy was confident that it would be him and Rich in the final 2. While everyone spoke of voting for different people, in the end the original Tagi 4 stuck together and Sean was voted out 4–1.

Episode 13: Season Finale[modificare | modificare sursă]

 • First Immunity Challenge: "Fallen Comrades": Jeff asked 10 questions about the jury members. The person who got the most the questions right won immunity.

The remaining 4 reflected on how much their bodies have changed, and how the game was played by them and by others. Kelly said she felt like the odd man out and was stressed because she didn't feel safe. She said that she was now playing for herself. Richard, Rudy, and Sue were planning to vote out Kelly if she didn't win immunity. At the challenge, Kelly and Sue were tied after 10 questions, but Kelly got the tiebreaker question correct, giving Kelly won her fourth challenge and third immunity in a row. Directly after at tribal council, there was a 2–2 tie between Richard and Susan. During the revote in which only Rudy and Kelly voted, Kelly changed her vote and Susan was voted out 2–0.

 • Second Immunity Challenge: "Hands on the Immunity Idol": Each tribe member held on to the immunity idol while standing on a small log. The person who lasted the longest wins immunity.

At 4:00 am on day 38, the remaining 3 were awoken by Jeff, told to put on something comfortable, and took a long boat ride to their rite of passage and final immunity challenge. For their rite of passage, they covered themselves with mud, walked through palm fronds held by locals, passed the torches of their fallen comrades, then passed through a bamboo curtain and walked barefoot through a fire pit. After two hours of holding on the idol, Jeff tempted the three with oranges. After 2 1/2 hours, Richard gave a speech, said he wouldn't be able to outlast Kelly, and stepped down voluntarily. He said that it was a game of odds and he didn't know what the winner would actually do. After three hours, the two left switched positions while keeping their hand on the idol and were to do so every half hour. While the two were still standing on the pole, Rich addressed the alliance to Jeff and how he wasn't surprised that Kelly changed her vote. After 4 hours, 11 minutes, Rudy took his hand off the idol while switching spots, and Kelly won immunity yet again. Rich and Rudy both said it was in Kelly's best interest to keep themselves. At tribal council Kelly voted out Rudy because she thought she might have a better chance of winning against Richard.

At the final tribal council, Gervase asked if there was one, two or three things they would change about their time on the island, if anything at all (Rich said trusting people so easily; Kelly said making an alliance). Jenna asked who they would put in the final 2 and why (Rich said Rudy and Greg; Kelly said Sonja and Gretchen). Sean had no questions, but congratulated the two and thanked Kelly for being capable and keeping camp afloat, and told Rich that he enjoyed his company although he played the game differently. Colleen asked what three character traits got them where they are and are essential to get future players to the finals (Kelly said faith, strong will, and likability; Rich said self-awareness, observation of relationships, and ethics). Rudy said he had nothing to say to those two, but felt dumb after the mistake he made yesterday. Greg had them choose a number between 1 and 10 (Rich said 7; Kelly 3). Sue gave her famous "rat and snake" speech. In the end, Rudy, Sue, Sean, and Greg voted for Rich and Jenna, Gervase, and Colleen voted for Kelly. With that, Richard Hatch became Survivor's first millionaire by a vote of 4–3.

Voting history[modificare | modificare sursă]

Original Tribes Merged Tribe
Episode #: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Finale
Eliminated: Sonja
4/8 votes
B.B.
6/8 votes
Stacey
5/7 votes
Ramona
4/7 votes
Dirk
4/6 votes
Joel
4/6 votes
Gretchen
4/10 votes
Greg
6/9 votes
Jenna
4/8 votes
Gervase
5/7 votes
Colleen
4/6 votes
Sean
4/5 votes
Tie Susan
2/4 votes
Rudy
1 vote
Voter Vote
Richard Stacey Stacey Dirk Gretchen Greg Jenna Gervase Colleen Sean Susan None[1]
Kelly Rudy Rudy Dirk Gretchen Greg Sean Gervase Sean Sean Richard Susan Rudy
Rudy Sonja Stacey Dirk Gretchen Greg Jenna Gervase Colleen Sean Susan Susan
Susan Sonja Stacey Dirk Gretchen Greg Jenna Gervase Colleen Sean Richard None[2]
Sean Sonja Stacey Rudy Colleen Greg Jenna Gervase Colleen Susan
Colleen B.B. Ramona Joel Richard Jenna Richard Sean Sean
Gervase B.B. Colleen Jenna Susan Jenna Richard Sean
Jenna B.B. Ramona Joel Gervase Greg Richard
Greg Ramona Jenna Joel Jenna Jenna
Gretchen B.B. Ramona Joel Rudy
Joel B.B. Ramona Jenna
Dirk Sonja Stacey Susan
Ramona B.B. Colleen
Stacey Rudy Rudy
B.B. Ramona
Sonja Rudy
Jury vote
Finalist: Kelly
3/7 votes
Richard
4/7 votes
Juror Vote
Rudy Richard
Susan Richard
Sean Richard
Colleen Kelly
Gervase Kelly
Jenna Kelly
Greg Richard

Format:Ref begin ^5 Richard and Susan were not eligible to vote in the second Tribal Council vote. Format:Ref end

Production[modificare | modificare sursă]

The abandoned institute is on the island of the boomerang's open "V." This is the leeward side of the island. It faces west, and the South China Sea sunsets turn the sand orange-purple each evening at 6:30. One these shores we built a dock for offloading equipment, then living quarters with cold-water showers for sixty-five personnel-the camera crews, the production staff, and the assorted other individuals vital to producing thirteen hours of prime-time television.

Mark Burnett, Survivor: The Ultimate Game — Page 11

In 1998, CBS offered Mark Burnett the chance to present his idea of this reality show to producers. In October 1999, CBS held a casting call for a new reality show concept. The idea was Survivor, in which sixteen people would be stuck on an island 20 miles (32,18688 km) away from the mainland of Borneo. Ten main cameras were set on the island that would film the castaways every day. Every three days, a Tribal Council would be held in which one castaway would be voted off the island. The last castaway to be on the island would win $1 million.

Over 6,000 people applied for the show; 800 were then interviewed in sixteen cities. 48 people were then chosen, and after background checks and psychological evaluations done by the producers, the final sixteen contestants and two alternates were picked.[4]

As the survivors awaited the game's start, Survivor crews prepared the island for reward and immunity challenges, removing any harmful items, checking for any harmful animals in specific locations, and building a Tribal Council set. Camera and other crews were sent to the island three weeks in advance for testing. On the opposite side of the island from the tribes, headquarters were set up for the producers, and crew to live in on the island. This facility included many traditional trailers with running water, televisions, and one phone line. The Tribal Council set was built two hundred yards from the crew's facility. The Tribal Council set was 30 by 30 feet (9.1 by 9.1 m) with no walls and only a platform. In the middle of the set was a fire lava pit providing fire for the torches, which represented the castaways' life in the game.[4][5]

On March 7, 2000, the contestants were flown to Los Angeles, then to the city of Kota Kinabalu in Malaysian Borneo. From there, they were taken by boat to their island. Contestants were not allowed to speak to one another until they got on the boat headed towards their beaches.[4] The two tribes shared the island of Pulau Tiga, which was divided by over 20 miles (32,18688 km) of forest. The castaways were surrounded by wildlife such as pythons, kraits, adders, monkeys, monitor lizards, and white-bellied sea eagles.[4][5] The show was set to air in the summer of 2000.[4][5]

Reception[modificare | modificare sursă]

I always believed it was going to generate strong water cooler conversation. Nobody could have predicted the ratings success. But I knew that the premise — a group of people marooned on an island, where they had to survive by working together, and they had to work against each other to win a million-dollar prize-I knew that premise was superior.

Mark Burnett, The New York Times[6]

Survivor: Borneo received mixed reactions in the media. Bill Carter, a writer for The New York Times stated that Survivor has "clearly begun to emerge as part of the wider culture, with news and discussion about the show widespread on television and radio talk shows and coverage increasing in newspapers."[6] On the Late Show with David Letterman, David Letterman began a segment titled, "Top 10 Things That'll Get You Thrown Off the Survivor Island." During the first season, USA Today held coverage of the show as if it were a sporting event, listing which participant was voted off. USA Today also held a poll to see who viewers would have voted off. With 26 percent, Susan Hawk won the poll, although it had no effect on the game, as Sue made it to 4th place. CBS's The Early Show held an interview with each contestant the day after the episode in which they were voted off aired. By the second week, the show had already gained over 18 million viewers, beating out ABC's show Who Wants to Be a Millionaire? in ratings.[7] After the season finale, Carter said that Survivor "built over a 13-week run to what was expected last night to be the biggest single television audience ever assembled for a summer television series, far eclipsed every expectation the network had when it acquired the rights to the show last year." Leslie Moonves, the president of CBS Television said that "it has beaten our expectations by about double."[6] The finale of Survivor was watched by 51.7 million viewers, the second-highest viewership of any American television episode during the first decade of the 21st century, exceeded only by the finale of Friends.[8] The finale had higher ratings than the World Series, N.B.A. finals, N.C.A.A. men's basketball finals, and Grammy Awards of that year. CBS was able to make the cost of commercial advertisers up to $600,000 during the season finale.[6]

Survivor: Borneo was criticized by the People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) in response to footage showing the contestants trapping rats on the island, initially for fish bait but later for human consumption.[9]

I plead to the jury tonight to think a little bit of the island we have been on. This island is full of, pretty much, only two things - snakes and rats. And in the end of Mother Nature, we have Richard The Snake, who knowingly went after prey; and Kelly, who turned into the rat that ran around like rats do on this island, trying to run from the snake. I believe we owe it to the island spirits we have come to know to let it end in the way that Mother Nature intended: For the snake to eat the rat.

Susan Hawk, Survivor: Borneo, Episode 13[10]

Susan Hawk's "snakes and rats" speech given during the final Tribal Council has been considered one of the greatest and more memorable speeches in the show's history,[11][12]

Ratings[modificare | modificare sursă]

U.S. Nielsen ratings[modificare | modificare sursă]

Episode Viewers
(millions)
"The Marooning" 15.5[13]
"The Generation Gap" 18.1[13]
"Quest For Food" 23.3[13]
"Too Little Too Late?" 24.2[13]
"Pulling Your Own Weight" 24.0[13]
"Udder Revenge" 24.5[13]
"The Merger" 24.5[14]
"Thy Name is Duplicity" 26.2[13]
"Old and New Bonds" 27.2[13]
"Crack in the Alliance" 27.4[13]
"Long Hard Days" 28.0[13]
"Death of the Alliance" 28.7[13]
"The Final Four" 51.7[13]

DVD release[modificare | modificare sursă]

The DVD release of season one was released by CBS Home Entertainment in the U.S. on May 11, 2004, after it had completed broadcast on television. As well as every episode from the season, the DVD release features bonus material including commentary, interviews and behind-the-scenes featurettes.[5][15]

The Complete First Season

140px
Set details[15] Special features[5]
 • Documentaries
 • Episode Summaries
  • Highlights
  • Immunity Challenges
  • Reward Challenges
  • Voting Results
 • Survivor Profiles
 • Survivor Favorite
 • Voting History
 • Final Words
 • The Island
Release dates[16]
Canada Canada Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
May 11, 2004 May 11, 2004

Referințe[modificare | modificare sursă]

Generale[modificare | modificare sursă]

Specifice[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Richard Hatch Sentenced To 51 Months”. The Smoking Gun. 05-16-2006. http://www.thesmokinggun.com/archive/0516061hatch1.html. 
 2. ^ Variety: 'Survivor' Finale Racks Up Phenomenal Ratings”. Variety. 25 august 2000. http://groups.google.com/group/alt.tv.survivor/browse_thread/thread/1cc03d896fa831eb/9054cb6ca2952f77?lnk=st&q=%22Survivor+Finale+Racks+Up+Phenomenal+Ratings%22&rnum=1&hl=en#9054cb6ca2952f77. 
 3. ^ Porter, Rick (20 ianuarie 2004). „Burnett Wasted Little Time Finding 'Survivor' Stars”. Zap2it. http://tv.zap2it.com/tveditorial/tve_main/1,1002,271%7C85851%7C1%7C,00.html. Accesat la 11 noiembrie 2008. 
 4. ^ a b c d e Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite Book
 5. ^ a b c d e Mark Burnett and Charlie Parsons-Executive Producer, Jeff Probst-Host. (2004). Never Before Seen Footage. [DVD]. Paramount Pictures. 
 6. ^ a b c d Carter, Bill (24 august 2000). „CBS Is Surprise Winner in Ratings Contest”. The New York Times. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9D00E6DB1431F937A1575BC0A9669C8B63. Accesat la 22 noiembrie 2008. 
 7. ^ Carter, Bill (9 iunie 2000). „'Survivor' Is a Strong Draw, Proving Itself a Hit for CBS”. The New York Times. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9C05E4DD113FF93AA35755C0A9669C8B63&sec=&spon=&pagewanted=1. Accesat la 22 noiembrie 2008. 
 8. ^ Hibbert, James (2 decembrie 2009). „Top 10 most-watched shows of the decade”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/hr/content_display/news/e3i70088a26615e879a5897d303a348a7ec?pn=1. Accesat la 5 decembrie 2009. 
 9. ^ Fury at 'tasteless' TV rat barbecue”. BBC. 18 iunie 2000. http://news.bbc.co.uk/2/low/americas/796293.stm. Accesat la 9 decembrie 2008. 
 10. ^ Survivor: Endgame”. Television Without Pity. 23 august 2000. http://www.televisionwithoutpity.com/show/survivor/the_final_four.php?page=1. Accesat la 9 decembrie 2008. 
 11. ^ Denhart, Andy (14 mai 2007). „Broken promises abound on ‘Survivor’ finale”. MSNBC. http://www.msnbc.msn.com/id/18648076/. Accesat la 9 decembrie 2008. 
 12. ^ Probst, Jeff (4 decembrie 2008). „Jeff Probst blogs 'Survivor: Gabon' (episode 12)”. Entertainment Weekly. http://popwatch.ew.com/popwatch/2008/12/jeff-probst-blo.html. Accesat la 9 decembrie 2008. 
 13. ^ a b c d e f g h i j k l Survivor Season 1”. wbratings.proboards.com/index.cgi. 18 septembrie 2009. http://wbratings.proboards.com/index.cgi?board=444&action=display&thread=301. Accesat la 6 iunie 2009. 
 14. ^ Dehart, Andy (14 iulie 2000). „Survivor’s kicking butt. down”. realityblurred.com. http://www.realityblurred.com/realitytv/archives/survivor/2000_Jul_14_survivors_kicking. Accesat la 6 iunie 2010. 
 15. ^ a b Survivor I — Season 1”. TVShowsOnDVD.com. http://www.tvshowsondvd.com/releases/Survivor-Season-1/3527. Accesat la 21 noiembrie 2008. 
 16. ^ Survivor I — Season 1 (Canadian)”. TVShowsOnDVD.com. http://www.tvshowsondvd.com/releases/Survivor-Season-1-Canadian/3527. Accesat la 21 noiembrie 2008. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Format:Survivor