Strada Alexei Mateevici din Chișinău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Str. Alexei Mateevici
Caracteristici
LocalitateChișinău, Republica Moldova
Începutintersecția cu str. Vasile Lupu
Sfârșitintersecția cu str. Ismail
Lungime2.300 m
Importanță socială
Denumire în cinsteascriitorului Alexei Mateevici
Note

Strada Alexei Mateevici (din 1834 și până la sf. secolului al XIX-lea – str. Galbinskaia Storona; de la sf. secolului al XIX-lea și până în 1924 – str. Sadovaia; în 1924-1931 – str. Drumul Viilor; în 1931-1939 – str. Ion Inculeț; în 1939-1944 – str. Sfatul Țării; în 1944-1991 – str. Sadovaia) este o stradă din centrul istoric al Chișinăului.

De-a lungul străzii sunt amplasate o serie de monumente de arhitectură și istorie (Clădirea fostului gimnaziului pentru fete fondat de baroneasa Heyking, Clădirea fostei școli pedagogice, Casa în care a locuit Eugeniu Coca, Clădirea fostului azil pentru bătrâni, Sediul Sfatului Țării, Turnul de apă, Vila urbană a familiei Erhan, Casa medicului Iulia Kviatkovski, Vila urbană a familiei Trapani, etc),[1] precum și clădiri administrative (Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, sediul Ambasadei SUA, sediul Ambasadei Germaniei, sediul Ambasadei R. Belarus, sediul Ambasadei Turciei, blocul central al Universității de Stat din Moldova, oficiul OSCE, Școala Auxiliară Nr. 7, Cimitirul Central, Penitenciarul Nr. 13, și altele).

Strada începe de la intersecția cu str. Vasile Lupu, intersectând alte 11 artere și încheindu-se la intersecția cu str. Ismail.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Strada Alexei Mateevici”. monument.sit.md. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]