Stephen Harper

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Stephen Joseph Harper
Stephen Harper by Remy Steinegger.jpg
Prim ministru al Canadei
Deținător actual
Funcție asumată
ianuarie 2006
Precedat de Paul Martin

Născut 30 aprilie 1959
Toronto, Canada
Premii Woodrow Wilson Award for Public Service[*]
Canada India Foundation ("CIF") Chanchlani Global Indian Award[*]
Partid politic Partidul Conservator (Canada)
Soție Laureen Harper
Alma mater Universitatea din Calgary
Ocupație politician
Profesie economist
Naționalitate Canada canadiană
Confesiune Alianța Creștină Misionară
Semnătură Stephen Harper Signature-rt.svg
Site oficial http://www.pm.gc.ca/

Stephen Joseph Harper PC MP (născut la 30 aprilie 1959) este cel de-al douăzeci și doilea și actualul Prim-ministru al Canadei și lider al Partidului Conservator al Canadei. Harper a devenit prim-ministru după ce partidul său a câștigat o minoritate guvernamentală în alegerile federale canadiene din ianuarie 2006. El este întâiul prim-ministru din partidul său politic actual și primul din 1993 încoace din oricare partid conservator canadian, după doisprezece ani de guvernare liberală. Harper este întâiul prim-ministru canadian născut în a doua jumătate a secolului XX.

Cu o creștere mică a procentului popular de vot, dar și o scădere a numărului absolut de votanți, Harper și partidul Conservator au câștigat alegerile federale din octombrie 2008 cu o reprezentare sporită în parlament, având 143 din totalul de 308 membrii parlamentari în casa deputaților, într-o minoritate guvernamentală întărită.

Harper este deputat în parlament pentru circumscripția electorală Calgary sud-vest, provincia Alberta, din 2002. Înainte, din 1993 pînă în 1997, a fost deputat pentru Calgary vest. El a fost unul dintre membrii fondatori ai Partidului Reformă, dar și-a încheiat primul mandat de parlamentar prin mutarea la, si apoi conducerea Coaliției Naționale a Cetățenilor. În 2002 a preluat de la Stockwell Day conducerea Alianței Canadiene (succesor al Partidului Reformă) și s-a întors în parlament ca lider al opoziției. În 2003 a încheiat un acord cu liderul Partidului Progresist Conservator, Peter MacKay, pentru o uniune a celor două partide pentru a forma Partidul Conservator Canadian. A fost ales primul lider non-interimar al noului partid în martie 2004.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Stephen Harper
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Stephen Harper.

Format:Wikinewscat

Note[modificare | modificare sursă]