Stefania Grodzieńska

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stefania Grodzieńska

Grodzieńska în 1937 ca actriță de teatru
Date personale
Născută[2][3][4] Modificați la Wikidata
Łódź, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedată (95 de ani)[5][2][3][4] Modificați la Wikidata
Konstancin-Jeziorna, Mazovia, Polonia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Militar Powązki[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuJerzy Jurandot[*][[Jerzy Jurandot (scriitor polonez)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
dansatoare[*]
jurnalistă
scenaristă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba poloneză[6] Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeStefania Ney[1]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1933–2010
PremiiMedalia de Aur pentru Merit Cultural[*]
Odznaka 1000-lecia Państwa Polskiego[*][[Odznaka 1000-lecia Państwa Polskiego |​]]
Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski[*][[Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski (grade of an order)|​]]  Modificați la Wikidata

Stefania Grodzieńska (n. , Łódź, Imperiul Rus – d. , Konstancin-Jeziorna, Mazovia, Polonia) a fost o scriitoare poloneză, actriță de teatru și de film în timpul celei de-a Doua Republici Poloneze; dansatoare, crainic de radio și satirist. A fost cunoscută ca Prima Doamnă a Umorului Polonez.[7] Stefania Grodzieńska a fost de origine evreiască.[8][9]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Grodzieńska s-a născut în Łódź într-o familie de profesori universitari în ultimii ani ai ocupației Imperiului Rus. A petrecut o parte din copilărie la Moscova și a urmat o școală de balet la Berlin.[7] S-a căsătorit pentru prima dată la 18 ani și s-a mutat la Varșovia în 1933. A lucrat la Teatrul Cyganeria și a dansat la Teatr Kameralny (Teatrul intim). Curând, directorul Fryderyk Jarosy a adus-o în trupa Cyrulik Warszawski, un teatru satiric polonez. Grodzieńska și-a întâlnit acolo al doilea soț, scriitorul Jerzy Jurandot, cu care s-a căsătorit în 1938.[10] În timpul ocupației naziste germane a Poloniei, ei au locuit în ghetoul din Varșovia, dar au scăpat înainte de Marea Acțiune (în germană Grossaktion) de la Varșovia din 1942 (parte a exterminării sistematice a evreilor). [11]

După cel de-al doilea război mondial, a început să scrie scurte eseuri (feuilleton) pentru revista satirică poloneză Szpilki, a scris de asemena multe monologuri și schițe. Eseurile ei au fost interpretate de Hanka Bielicka⁠(d), Adolf Dymsza⁠(d), Loda Halama⁠(d), Alina Janowska⁠(d), Kalina Jędrusik, Bogumił Kobiela⁠(d), Irena Kwiatkowska⁠(d) și alții. Timp de câțiva ani, Stefania Grodzieńska a lucrat la Polskie Radio, apoi pentru câțiva ani în secțiunea de divertisment a Televiziunii Poloneze.

A fost soția lui Jerzy Jurandot⁠(d), poet, dramaturg, satirist și compozitor. Stefania Grodzieńska a murit după o scurtă boală la 28 aprilie 2010, la vârsta de 95 de ani, la Skolimów.

Stefania Grodzieńska

Lucrări scrise[modificare | modificare sursă]

Ea a scris mai multe serii de scurte eseuri (feuilleton): Dzionek satyryka, Jestem niepoważna, Brzydki ogród, Felietony i humoreski, Plagi i plażki, Rozmówki și Kłania się PRL. De asemenea, ea a scris romanul, Wspomnienia chałturzystki, precum și mai multe biografii și memorii.

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Grodzieńska în 2006 (la 92 de ani)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d Stefania Grodzieńska, E-teatr.pl 
  4. ^ a b c d The Fine Art Archive, accesat în  
  5. ^ a b http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7823074,Zmarla_Stefania_Grodzienska.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  7. ^ a b WP.PL (). „Stefania Grodzieńska”. Biografia Twórcy. Wirtualna Polska. Film. Multimedia. Accesat în . 
  8. ^ Robert Stiller: Abecadło żydowskich pisarzy z Polski. Kraków: Znak, 2015. ISBN 978-83-7998-035-2.
  9. ^ Rafał Węgrzyniak: Uwagi na stronie: Biografie polskich Żydów Arhivat în , la Wayback Machine.. Pismo "Teatr", 2015. [accesat 2020-04-28].
  10. ^ Tomasz Kwaśniewski (). „Warszawka – interview with S. Grodzieńska”. Gazeta Wyborcza, retrieved from Wayback Machine. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Magda Koralewska (). „Stefania Grodzieńska. Małe wspomnienie ..”. Beit Krakow. Reform Jewish community of Krakow. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]