Statul Independent al Macedoniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Statul Independent al Macedoniei
Macedonia
Независна република Македонија
Независима република Македония
Flag of Yugoslavia (1918–1941).svgFlag of Yugoslavia (1946-1992).svg
Drapel
Drapel
CapitalăSkopje
Limbămacedoneană, bulgară
ReligieOrtodoxă
Guvernare
Formă de guvernarerepublică
Premier (Președintele administrației) 
 - 1944Spiro Kitanchev
LegislativNu avea
Istorie
Epoca istoricăAl Doilea Război Mondial
Date statistice
Populație 
 - est.6.300.000 loc.
Economie
MonedăLeva
Macedonia 1944 en.png

Statul Independent al Macedoniei (în macedoneană Независна република Македонија, bulgară Независима република Македония,) a fost un stat marionetă fascist în Europa. A fost format în septembrie 1944 după ce liderul Organizației Revoluționare Interne Macedoneane (ORIM) a soluționat problema macedoneană cu crearea unui mare stat macedonean pro-bulgar. Din punct de vedere geografic cuprindea toată regiunea Macedoniei.

După ce România a părăsit forțele Axei, Uniunea Sovietică a putut pătrunde pe teritoriul Bulgariei. Pe 8 septembrie 1944, Bulgaria a trecut și ea de partea Aliaților, iar pe 9 septembrie, Frontul pentru Patrie a răsturnat fostul guvern bulgar. În Macedonia, trupele bulgare au fost încercuite și împinse spre granițele interbelice ale Bulgariei.

Ivan Mihailov a revenit în orașul Skopje, reocupat de germani, care sperau să poată crea un nou stat macedonean pro-nazist condus de el. Mihailov a vizitat și Sofia încercând să negocieze cu guvernul bulgar. Spunând că războiul este pierdut pentru Germania, Mihailov a refuzat președinția noului stat și a plecat în Italia. După o perioadă de anarhie, primarul orașului Skopje, Spiro Kitanev, a preluat, de facto, funcția de premier. El a coordonat relațiile dintre vechile autorități pro-bulgare, armata germană, armata bulgară și partizanii iugoslavi în perioada septembrie - octombrie 1944. În mijlocul lui noiembrie comuniștii au preluat controlul asupra Macedoniei.

Vezi și[modificare | modificare sursă]