Staroste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Starostele era conducătorul unei bresle în Evul Mediu. Starostele era ajutat de un sfat, alcătuit din 12 bătrâni. I se mai spunea și vătaf.

În Moldova se numea staroste cârmuitorul ținuturilor de margine (ex. starostele de Putna).

În țările slave era folosit în diferite împrejurări pentru a desemna o poziție oficială sau neoficială de conducător. Se poate traduce ca vârstnic (înțelept). Teritoriul administrat de un staroste se numea starostwo.

În Evul Mediu timpuriu, starostele era conducătorul unei comunități slave sau ale altor comunități, cum ar fi: staroste al bisericii, staroste de artel (asociație, cooperativă) etc.

El putea, de asemenea, să însemne maestru de ceremonii la nunți în comunitățile rusine, ucrainene, poloneze.

În Polonia[modificare | modificare sursă]

Din secolul al XIV-lea în Coroana Regatului Polon, iar mai târziu, în epoca Uniunii statale polono-lituaniene până Partiția Poloniei în 1795, starostele a fost un oficial regal. Adjunctul său era cunoscut sub numele de podstarości. Au existat mai multe tipuri de staroste:

  • Staroste Generalny a fost oficial administrativ al unei unități teritoriale specifice: fie reprezentant al regelui sau Marelui Duce sau o persoană numită direct.
  • Staroste Grodowy a fost un oficial la nivel de județ (powiat) responsabil de taxe fiscale, poliție și instanțele judecătorești, și, de asemenea, cel responsabil de executarea hotărârilor judiciare.
  • Staroste Niegrodowy a fost supraveghetor a terenurilor Coroanei.

Între 1918 - 1939 și 1944-1950, staroste însemna conducător al administrației unui județ (powiat), subordonat voievodului. Având în vedere reformele administrației publice locale, care au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 1999, starostele în zilele noastre este șeful executivului (zarząd powiatu) județului (powiat) și șeful administrației județene (starostwo powiatowe), fiind ales de către Consiliul Județean (rada powiatu).


Flag of Romania.svgHourglass drawing.svg Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa.