Starlink

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Starlink
Starlink Mission (47926144123).jpg
60 de sateliți grupați înainte de eliberarea din 24 mai 2019
ProducătorSpaceX
Țara de origineStatele Unite ale Americii
OperatorSpaceX
AplicațiiInternet prin satelit
Specificații
Tipulsateliți de dimensiuni reduse
Masă de lansare227-260 kg
Echipamentantene fazate în bandă Ku și Ka
propulsoare cu efect Hall
Regimorbita joasă a Pământului
Fabricație
Stareactivă
Lansat538
Prima lansare22 februarie 2018
Ultima lansare13 iunie 2020
Starlink logo

Starlink este o constelație de sateliți construită de SpaceX[1][2] pentru a oferi acces la internet prin satelit.[3][4] Constelația va consta din mii de sateliți de dimensiuni reduse plasați pe orbita joasă a Pământului, care funcționează în combinație cu stațiile de emisie-recepție terestre. SpaceX intenționează, de asemenea, să vândă o parte din sateliți în scopuri militare,[5] științifice sau exploratorii.[6]

Diverse voci și-au exprimat îngrijorarea cu privire la pericolul pe termen lung al resturilor spațiale rezultate din plasarea a mii de sateliți pe orbită[7] și asupra unui posibil impact asupra astronomiei.[8] Pe Starlink 2, unul dintre sateliți are un înveliș experimental care să îl facă mai puțin reflectant și astfel să afecteze mai puțin observațiile astronomice de la sol.[9]

Costul total al investiției de peste zece ani pentru proiectarea, construirea și desfășurarea constelației a fost estimat de SpaceX în mai 2018 a fi de aproximativ 10 miliarde de dolari.[10] Dezvoltarea produselor a început în 2015, primele două prototipuri fiind lansate în februarie 2018. Un al doilea set de sateliți de testare și prima implementare a unei părți din constelație s-a produs pe 24 mai 2019 UTC, când au fost lansați primii 60 de sateliți operaționali.[1][11] Facilitatea de dezvoltare a sateliților SpaceX din Redmond, Washington, găzduiește operațiunile Starlink de cercetare, dezvoltare, fabricare și control pe orbită.

Cu o constelație de 538 sateliți pe orbită la 13 iunie 2020,[12] SpaceX țintește să ofere servicii în SUA și Canada până la sfârșitul anului 2020. SpaceX lansează simultan câte 60 de sateliți, având ca obiectiv dislocarea a 1584 astfel de minisateliți de circa 250 kg fiecare, pentru a oferi servicii aproape globale până la sfârșitul lui 2021 sau în 2022.[13] Cu toate acestea, acestea sunt doar proiecții interne și nu date fixate.

Starlink la Tübingen

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Hall, Shannon (). „After SpaceX Starlink Launch, a Fear of Satellites That Outnumber All Visible Stars - Images of the Starlink constellation in orbit have rattled astronomers around the world”. The New York Times. Accesat în . 
 2. ^ Grush, Loren (). „SpaceX is about to launch two of its space Internet satellites – the first of nearly 12,000”. The Verge. Accesat în . 
 3. ^ de Selding, Peter B. (). „SpaceX's Shotwell on Falcon 9 inquiry, discounts for reused rockets and Silicon Valley's test-and-fail ethos”. SpaceNews. Accesat în . 
 4. ^ Gates, Dominic (). „Elon Musk touts launch of "SpaceX Seattle". Seattle Times. Accesat în . 
 5. ^ Ralph, Eric (). „SpaceX's Starlink eyed by US military as co. raises $500–750M for development”. Teslarati. Accesat în . 
 6. ^ SpaceX Seattle 2015, January 16, 2015.
 7. ^ Foust, Jeff. „Starlink failures highlight space sustainability concerns”. Space News. Accesat în . 
 8. ^ „IAU's statement on satellite constellations”. International Astronomical Union. Accesat în . 
 9. ^ „SpaceX working on fix for Starlink satellites so they don't disrupt astronomy”. SpaceNews.com (în engleză). . Accesat în . 
 10. ^ Baylor, Michael (). „With Block 5, SpaceX to increase launch cadence and lower prices”. NASASpaceFlight.com. Accesat în . The system is designed to improve global internet access by utilizing thousands of satellites in Low Earth orbit. SpaceX President Gwynne Shotwell stated in a TED Talk last month that she expects the constellation to cost at least $10 billion. Therefore, reducing launch costs will be vital. 
 11. ^ „SpaceX's 60-Satellite Launch Is Just the Beginning for Starlink Megaconstellation Project”. . Accesat în . 
 12. ^ „SpaceX launches 58 more Starlink satellites and 3 Planet Skysats for first rideshare launch”. Accesat în . 
 13. ^ https://spaceflightnow.com/2020/03/15/spacex-launch-aborted-in-final-second-before-liftoff/ – March 15, 2020