Stan Greavu Dunăre

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Stan Greavu Dunăre
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Seimeni, Constanța, România Modificați la Wikidata
Decedat (24 de ani) Modificați la Wikidata
Cernavodă, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
profesor de liceu[*]
jurnalist Modificați la Wikidata
  1. ^ Fiii Cernavodei (PDF) 

Stan Greavu Dunăre (n. ,[1] Seimeni, Constanța, România – d. , Cernavodă, România) a fost un scriitor român.

Biografie și activitate literară[modificare | modificare sursă]

Fiul unei familii de ciobani, se naște în mediul sărac al unui mic sat dobrogean, pe malul Dunării. Dotat cu o minte ageră, cu memorie bună, cu vădite înclinații spre literatură, Stan Greavu recita și scria compuneri cu multă ușurință. Aceste calități îl determină pe învățătorul Gheorghe Robitu să-i influențeze părinții pentru a putea învăța în continuare.

în 1921 se înscrie la Școala Normală din Constanța; în 1922 se transferă la Școala Normală din Oradea, iar clasa a V-a o sfîrșește la Școala Normală din Făgăraș.

Până în 1928 îndeplinește funcția de învățător-suplinitor in comuna Bazargic. Paralel cu activitatea la catedră duce o intensă muncă de culturalizare a maselor, ținând conferințe și devenind director-redactor la un anuar ilustrat. Munca sa de căpetenie rămâne însă culegerea materialelor privitoare la Dobrogea, străbătând în acest scop satele regiunii, citind un material imens și întocmind monografii.

În 1928, Greavu-Dunăre pleacă la București, se încadrează muzeograf la Muzeul de Etnografie, iar lucrarea căreia îi închinase tinerețea Bibliografia Dobrogei de la anul 425 î.e.n. până în 1928 e.n. este prezentată de prof. George Vîlsan în ședința Academiei de la 6 iulie 1928. În același an lucrarea este tipărită în "Memoriile secțiuni istorice". Din cealaltă lucrare a sa, la fel de importantă, Bibliografia Dunării nu s-au păstrat decât 25 de pagini.

Moare la 10 mai 1929 la Cernavodă, în vârstă de 24 de ani în urma unei răceli contractate în deplasările întreprinse prin satele regiunii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Fiii Cernavodei (PDF) 


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Reprezentanți ai Dobrogei în știința și cultura Românească, Constanța Călinescu, Biblioteca Municipală Constanța, 1969 (p. 113-114).