Srinivasa Ramanujan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Srinivasa Ramanujan
Srinivasa Ramanujan - OPC - 2.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Erode[*], India Modificați la Wikidata
Decedat (32 de ani) Modificați la Wikidata
Kumbakonam[*], India Modificați la Wikidata
Cetățenie India Modificați la Wikidata
Ocupație matematician Modificați la Wikidata
Activitate
Cauza decesului tuberculoză
Alma mater Pachaiyappa's College[*], University of Madras[*]
Premii Fellow al Societății Regale[*]
Semnătură
Srinivasa Ramanujan signature.gif
Srinivasa Ramanujan

Srinivasa Ramanujan Iyengar (tamilă: ஸ்ரீநிவாச ராமானுஜன; n. 22 decembrie 1887, Erode, India — d. 26 aprilie 1920, Chetput, India) a fost un matematician indian și unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului al XX-lea.[1]

Inteligența sa stelară în matematică și încrederea sa nemărginită în ambele atrag atenția remarcabilului profesor matematic britanic, G.H. Hardy, care îl invită să-și dezvolte calculele la Colegiul Trinity din Cambridge. Forțat să-și lase tanara soție, Janaki, în spatele său, Ramanujan se află într-un teren în care atât teoriile sale matematice, cât și valorile sale culturale, în mare măsură intuitive, se desfășoară atât în ​​cerințele academice stricte ale școlii și mentorului său, cât și în realitățile prejudiciabile ale unei britanici Primul Razboi Mondial. Confruntându-se cu o familie din spatele casei, hotărâtă să-l țină de la soția sa și de sănătatea sa în declin, Ramanujan se alătură lui Hardy într-o luptă reciprocă care îl va defini pe Ramanujan drept unul dintre cei mai buni cercetători moderni ai Indiei, care au rupt mai multe bariere în lumile sale.

Deși nu a avut nici o pregătire formală în matematică, până a fost descoperit de profesorul Godfrey Harold Hardy, nefiind de fapt nici o zi la o școală „tradițională”, a adus contribuții substanțiale în domeniile analizei matematice, teoriei numerelor, seriilor infinite și fracțiilor continue.

Până l-a întâlnit pe profesorul Godfrey Harold Hardy, care a insistat ca Ramanujan să studieze sub îndrumarea lui la Cambridge, a folosit sisteme de notație matematică formală inventate în totalitate de el însuși.

După ajungerea sa în Anglia a devenit o celebritate instantanee a momentului. A devenit membru al Societății Regale din Londra și al Societății Pi.

Acesta isi petrece ultimul sau an din viata alaturi de sotia sa,murind datorita bolii sale(TBC) la data de 26 aprilie 1920 la varsta de 32 de ani.

Note[modificare | modificare sursă]

Informatiile provin din filmul creeat dupa povestea de viata a acestuia : http://www.imdb.com/title/tt0787524/