Srinivasa Ramanujan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Srinivasa Ramanujan
Srinivasa Ramanujan - OPC - 2.jpg
Srinivasa Ramanujan
Date personale
Născut[2][3][4] Modificați la Wikidata
Erode[*], India[5] Modificați la Wikidata
Decedat (32 de ani)[2][3][4] Modificați la Wikidata
Kumbakonam[*], India[6] Modificați la Wikidata
CetățenieBritish Raj Red Ensign.svg India Britanică Modificați la Wikidata
Religiehinduism Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician Modificați la Wikidata
Activitate
Cauza decesuluituberculoză[1]
amebiasis[*]  Modificați la Wikidata
Alma materPachaiyappa's College[*]
University of Madras[*]
Town Higher Secondary School[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieTrinity College  Modificați la Wikidata
PremiiMembru al Societății Regale[*]
Semnătură
Srinivasa Ramanujan signature.gif
Srinivasa Ramanujan

Srinivasa Ramanujan (în tamilă: ஸ்ரீநிவாச ராமானுஜன; n. ,[2][3][4] Erode[*], India[5] – d. ,[2][3][4] Kumbakonam[*], India[6]) a fost un matematician indian considerat ca fiind unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului al XX-lea.[7]

Neavând studii speciale matematice a dobândit rezultate impecabile în domeniul analizei matematice, teoriei numerelor, seriilor infinite și fracțiilor continue.

Ramanujan s-a născut în sudul Indiei, într-o familie religioasă și severă. La școală s-au deslușit capacitățile sale matematice și un student cunoscut din orașul Mandras i-a dat o carte de trigonometrie. La 14 ani Ramanujan a descoperit formula lui Euler însă a fost mai apoi indispus când a aflat că ea a fost publicata cu mult mai înainte.

La vârsta de 16 ani acesta a făcut cunoștință cu lucrarea în două volume a matematicului George Shoobridge Carr care conținea 6165 teoreme și formule practic fără dovezi și explicații. Tânărul care nu a avut nici acces la universități, nici comunicare cu matematicii a studiat volumele, astfel creându-și un mod specific de gândire și o metodă individuală de demonstrări.

În anul 1913, renumitul profesor a Universității din Cambridge, Godfrey Harold Hardy, a primit o scrisoare de la Ramanujan, unde acesta menționează că nu a făcut universitate și după școala medie studiază matematica singur. La scrisoare erau atașate formule, tânărul a rugat ele să fie publicate dacă îi erau interesante profesorului, deoarece el este sărac și nu are bani pentru a le publica. Între profesorul din Cambridge și indianul sărac s-a legat o aprinsă conversație în urma căreia Hardy a adunat circa 120 de formule necunoscute științei, profesorul declarând că ”l-au înfrânt complet (pe el și pe colegii lui)”. După dorința lui Hardy, la vârsta de 27 ani, Ramanujan se mută la Cambridge, acolo el a fost ales ca membru a Societății Regale Engleze din Academia Științifică Engleză și totodată profesor a Universității Cambridge, el fiind primul indian care a ajuns la așa nivel înalt în Anglia. Lucrările cu formulele lui ieșeau una după alta, stârnind mirarea dar și neînțelegerea colegilor.

În timpul vieții lui, Ramanujan a obținut aproximativ 3.900 de rezultate (majoritatea ale unor identități sau ale unor ecuații). Majoritatea erau complet noi: rezultatele lui originale și neconvenționale, ca Numărul Prim Ramanujan, funcția theta Ramanujan au deschis întregi domenii de activitate și au determinat o muncă impresionantă de documentare.

Ramanujan a contribuit mult la formarea lumii matematice, acesta și-a destinat viața formulelor, trecând prin sărăcie și rasism. Acesta își continua calculele chiar și în timpul când suferea de tuberculoză, de la care a decedat la vârsta de 32 ani. Matematicianul menționa că formulele în vis și în rugăciune i le deschide un zeu indian, Namagiri Thayar. Formulele lui sunt utilizate și în ramurile contemporane a științei despre care în zilele lui nimeni nici nu își putea imagina.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Mystery of Srinivasa Ramanujan's Illness (în engleză), accesat în  
  2. ^ a b c d MacTutor History of Mathematics archive, accesat în  
  3. ^ a b c d Srinivasa Ramanujan, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b c d Srinivasa Ramanujan, Find a Grave, accesat în  
  5. ^ a b Srinivasa Ramanujan Birthday, Age, Family & Biography (în engleză), biografie, accesat în  
  6. ^ a b Srinivasa Ramanujan Biography (în engleză), Biography.com[*], accesat în  
  7. ^ Peterson, Doug. „Raiders of the Lost Notebook”. UIUC College of Liberal Arts and Sciences. Accesat în .