Spre Lac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Spre Lac
Format:Infobox name module
GenThriller
Bazat peVongozero
by Yana Vagner
Regizor(i)Pavel Kostomarov
Actori
Compozitor temă muzicalăAleksandr Sokolov[*][[Aleksandr Sokolov (pagină de dezambiguizare Wikimedia)|​]]  Modificați la Wikidata
Țară de origineRusia Rusia
Limbă(i)Rusă
Nr. de sezoane1
Nr. de episoade8
Producție
Companie(i) de producție1-2-3 Production[1]
Difuzare
Canal originalPremier
Difuzare originală  (2019-11-14)

Spre Lac (în rusă: Эпидемия, Epidemia), este un serial de televiziune rusesc. Premiera a avut loc pe platforma rusească Premier la 14 noiembrie 2019.[2] Netflix a achiziționat serialul și a fost lansat internațional la 8 octombrie 2020. Seria se bazează pe Vongozero (2011), romanul de debut al scriitoarei ruse Yana Vagner.[3]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Locuitorii din Moscova sunt infectați cu un virus letal necunoscut, simptomele majore pe care le provoacă sunt tusea și decolorarea ochilor, iar după patru zile, are loc moartea. Nimeni nu știe cum poate să reziste la această infecție. Capitala țării este acoperită de o epidemie, transformând-o treptat într-un oraș fantomă: nu mai există electirictate, banii și-au pierdut valoarea, haosul și dezordinea domină oriunde și se adună bande de jefuitori, mass-media intră în panică, iar cei care nu sunt încă infectați luptă disperat pentru mâncare și benzină. Orașul este pus în carantină; toate intrările către acesta sunt închise.

Fugind de epidemie, Serghei, împreună cu noul său iubit, fiul ei autist, propriul său fiu, fosta sa soție care nu l-a putut ierta, tatăl său și vecinii care li s-au alăturat, merg în Karelia. Acolo, pe o insulă pustie din mijlocul Vongozero, vor să se ascundă de amenințarea contaminării într-o navă de refugiu.

Pe fundalul unei teribile catastrofe globale, se joacă și o dramă crudă de familie. Oamenii care în mod normal nu ar fi fost niciodată sub același acoperiș trebuie acum să se unească pentru a încerca să scape de epidemia în creștere. Pe drum, nu numai că se vor confrunta cu diverse pericole, dar vor depăși și necazurile familiale, vor învăța nu numai să supraviețuiască, ci și să ierte.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Filmările au avut loc în 2018 în Moscova, în regiunea Moscova și în regiunea Arkhangelsk (în orașul Onega și satul Malozhma, Districtul Onezhsky). Vongozero a portretizat Golful Onega.[4] După ce s-a lansat în Rusia, Netflix a cumpărat drepturile pentru serial cu 1.5 milioane de dolari, potrivit ziarului rusesc Kommersant.[5]

În timpul unui interviu din noiembrie 2020, actrița Viktoriya Agalakova a comentat recepția internațională pozitivă a emisiunii pe Netflix: "Sunt extrem de bucuroasă că publicului străin i-a plăcut proiectul nostru. Am făcut-o cu drag și, prin urmare, suntem foarte încântați că oamenii se bucură să îl urmărească - la urma urmei, pentru asta am lucrat. Mulți străini îmi scriu; lasă recenzii detaliate despre proiectul nostru - și, sincer, este incredibil și este greu de crezut."

Episoade[modificare | modificare sursă]

Nr. în
serial
Nr. în
sezon
TitluRegizat deScris deData lansării 
11 „Episodul 1” Pavel KostomarovRoman Kantor  (2019-11-14)
Moscova este răvășită de o boală contagioasă, de panică și jafuri, iar un grup de familii și vecini ajunși laolaltă formează o alianță șubredă pentru a supraviețui. 
22 „Episodul 2” Pavel KostomarovRoman Kantor  (2019-11-21)
Fuga disperată a grupului este perturbată de o greșeală costisitoare și amenințările unor oameni. O trădare este pedepsită rapid, iar grupul își alege destinația finală. 
33 „Episodul 3” Pavel KostomarovRoman Kantor, "featuring" Alexey Karaulov  (2019-11-28)
Pasiunea se aprinde între Polina și Misha. Un atac brutal pune o viață în pericol. Grupul găsește adăpost de furtună, dar este zguduit de o descoperire oribilă în vecini. 
44 „Episodul 4” Pavel KostomarovRoman Kantor, "featuring" Alexey Karaulov  (2019-12-05)
Niște străini, și buni, și cruzi, schimbă cursul călătoriei, iar iubirea înflorește în locuri neașteptate. O mulțime furioasă provoacă haos și o greșeală tragică. 
55 „Episodul 5” Pavel KostomarovRoman Kantor, "featuring" Alexey Karaulov  (2019-12-12)
Descoperind că lipsește cineva, caravana face cale întoarsă și se întâlnește cu un bun samaritean... și cu niște copii înspăimântători. Boala atinge grupul. 
66 „Episodul 6” Pavel KostomarovRoman Kantor, Alexey Karaulov  (2019-12-20)
O infecție duce la împărțirea unei case, iar Ira și Serghei depășesc o limită. Secvențe retrospective dezvăluie durere în trecutul lui Serghei, al Polinei și al Marinei. 
77 „Episodul 7” Pavel KostomarovRoman Kantor, "featuring" Alexey Karaulov  (2019-12-27)
După ce Boris se roagă, are loc o binecuvântare, dar și alte suferințe. Ira și Serghei încearcă să-și ascundă secretul, iar refugiile se dovedesc a nu fi deloc sigure. 
88 „Episode 8” Pavel KostomarovRoman Kantor  (2020-01-03)
Jurăminte de nuntă marchează noi începuturi. Ira expune secrete incriminatoare din jurnalul Aniei. Pavel are de făcut alegeri grele. O reuniune fericită este efemeră. 

Controverse[modificare | modificare sursă]

Al cincilea episod a dispărut de pe platforma Premier în 14 decembrie 2019 la numai două zile după lansare. În episod, pacienții din spital și alți civili sunt executați de bărbați care par a fi forțe de securitate, ceea ce a determinat speculații că episodul a fost cenzurat. Cu toate acestea, compania a declarat că a doua jumătate a sezonului a fost amânată până în februarie 2020 din cauza succesului unei alte serii, Policeman from Rublyovka (Полицейский с Рублевки) și că al cincilea episod a făcut parte din a doua jumătate. Directorul Pavel Kostomarov a declarat că eliminarea episodului a fost o surpriză și că nu i s-a dat un motiv.[6][7]

Mai puțin de o săptămână mai târziu, pe 20 decembrie, al cincilea episod a reapărut pe platforma Premier, împreună cu al șaselea episod. La începutul celui de-al șaselea episod, un crainic la radio raportează că grupuri armate ilegale încearcă să preia puterea și că se prefac că sunt forțe de securitate care aruncă civilii sub pretextul evacuării înainte de a-i ucide. Totuși, Kostomarov a spus că „niciun cadru” nu a fost schimbat pentru a readuce seria pe Premier.[8][9] Ministrul culturii, Vladimir Medinsky, a negat rapoartele mass-media că ar fi fost implicat în controversă, spunând că „nu există cenzură în țara noastră” și că eliminarea episodului a fost de „natură tehnică”. Premier a declarat că sezonul va continua să fie difuzat săptămânal până la încheierea sa, la cererea spectatorilor.[10]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Radulovic, Petrana (). „Every movie and show coming to Netflix in October”. Polygon. 
  2. ^ „Онлайн-платформа PREMIER выпустила трейлер к сериалу "Эпидемия". REGNUM News Agency. 
  3. ^ „Яна Вагнер: писать роман "Вонгозеро" было очень страшно”. RIA Novosti (în rusă). 
  4. ^ „Мороз -26 градусов, потоп и дикие животные вокруг: сериал "Эпидемия" снимали в суровых условиях”. teleprogramma.pro. 
  5. ^ Netflix разогнал «Эпидемию»
  6. ^ Inc, TV Rain (). „Онлайн-кинотеатр Premier удалил серию "Эпидемии" Павла Костомарова про беспорядки и приостановил показ до февраля”. tvrain.ru. 
  7. ^ „Онлайн-кинотеатр Premier удалил эпизод сериала "Эпидемия" о беспорядках”. Ведомости. 
  8. ^ «Медуза» выяснила, что Мединский помог вернуть на экраны сериал «Эпидемия»
  9. ^ „Режиссер "Эпидемии" пообещал, что сериал будет показан без купюр”. Газета.Ru. 
  10. ^ „Ìåäèíñêèé îòâåðã ïðè÷àñòíîñòü ê âîçâðàùåíèþ íà ýêðàíû ñåðèàëà "Ýïèäåìèÿ". Interfax.ru. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]