Spathiphyllum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Spathiphyllum
Spathiphyllum montanum.jpg
Spathiphyllum montanum
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Liliopsida
Subclasă: Arecidae
Ordin: Arales
Familie: Araceae
Pothoideae
Spathiphyllum

Spathiphyllum (cea mai importantă specie fiind Spathiphyllum Schott, cunoscută și sub numele de „Crinul Păcii” sau „Alexia”[necesită citare]) este un gen de plante originar din America de Sud.

Informații botanice[modificare | modificare sursă]

Spathiphyllum face parte din familia Araceae alături de: Aglaonema, Anthurium, Caladium, Dieffenbachia, Philodendron, etc.

Cultură[modificare | modificare sursă]

Spathiphyllum este destul de ușor de cultivat.

Îngrijire[modificare | modificare sursă]

Spathiphyllum ca de altfel majoritatea plantelor tropicale înflorește în aproape orice sol bine drenat. Majoritatea crescătorilor folosesc un amestec de turbă, scoarță și nisip.

Cu toate că Spathiphyllum este cultivată în ghivece de 7.5 – 42 cm cele mai des folosite sunt ghivecele de 15, 20, 25, 35 cm.

Udarea se face în general săptămânal în funcție de condițiile de mediu ale locului unde se găsește planta (căldură, umiditatea atmosferică, lumină, etc.).

Mulți cultivatori pun foarte multă apă astfel încât pământul muștește, solul trebuie menținut jilav, dar nu trebuie ca apa să fie în exces. Pământul trebuie să se usuce puțin între două udări. Uscarea excesivă a solului poate duce la ofilirea și îngălbenirea frunzelor.

Când udați planta folosiți apa la temperatura camerei. Dacă folosiți apa de la rețeaua de apă a orașului lăsați-o o perioadă pentru ca clorul să se poată evapora.

Spathiphyllum supraviețuiește luminii scăzute din interiorul locuinței dar preferă camerele luminoase. Se pot așeza lângă ferestrele sudice în spatele perdelei. Nu se vor pune plantele în soare direct deoarece frunzele vor fi arse.

În general Spathiphyllum nu are nevoie să fie fertilizat. Dacă totuși doriți să îl fertilizați puteți folosi un fertilizant echilibrat (ca de exemplu 20 - 20 - 20) (N - P - K).

Plantele de interior cresc în general încet și de aceea nu prea au nevoie de fertilizare. Când fertilizați folosiți o concentrație de aproximativ 1/4 din cea recomandată.

Fertilizarea în exces poate duce la arderea vârfurilor rădăcinii.

Temperatură[modificare | modificare sursă]

Spathiphyllum preferă o temperatură în timpul zilei între 20 - 29 °C și 15 - 24 °C. Curentul și temperaturile scăzute (5 - 10 °C) încetinesc considerabil creșterea. Perioadele în care temperaturile scad sub 5 °C pot cauza distrugeri ale frunzelor, tulpini și rădăcini.

Umiditate[modificare | modificare sursă]

Umiditatea ideală este cuprinsă între 25 - 30%, dar Spathiphyllum poate tolera pe o perioada lungă și o umiditate de 10 - 15%. Boli și dăunători

Unul din marile avantaje ale cultivării Spathiphyllum este acela că are puține probleme cu dăunătorii.

Cele mai întâlnite probleme sunt bolile rădăcinii și ale tulpinii și ele sunt datorate în special surplusui de apă.

Deoarece Spathiphyllum are frunze late acestea trebuie șterse periodic cu o cârpă umedă pentru a înlătura praful, ocazie cu care vor fi înlăturați și o seamă de dăunători care se adună în general pe partea inferioară a frunzelor.

Înmulțire[modificare | modificare sursă]

Înmulțirea se poate face prin semințe sau prin divizarea tufei. Pe scară industrială înmulțirea se face "in vitro".

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Planta este cultivată ca o plantă decorativă atât prin frunzele de un verde închis cât și prin florile albe foarte decorative.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]