Sari la conținut

Sorin Bottez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sorin Botez)
Sorin Bottez
Date personale
Nume la naștereSorin-Mircea Bottez Modificați la Wikidata
Născut Modificați la Wikidata
Timișoara, România Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Ghencea Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
filolog[*]
diplomat Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Ministru delegat pe lângă primul-ministru pentru informații publice Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ambasador al României în Africa de Sud Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Deputat al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deIon Gutzulescu
CircumscripțiaBucurești
Legislaturălegislatura 1990–1992[*]

Partid politicPNL
Alma materUniversitatea din București
Colegiul Național Mihai Viteazul din București

Sorin Bottez, născut Sorin-Mircea Bottez (n. , Timișoara, România – d. , București, România), a fost un om politic român, membru al Acțiunii Populare, membru al Partidului Național Liberal și Președinte al YMCA România.

Biografie[modificare | modificare sursă]

La 8 februarie 1949, a fost arestat sub acuzația că face parte din organizația anticomunistă „Avram Iancu” și condamnat la 20 de ani de muncă silnică (din care a executat 15 ani, fiind grațiat la 11 noiembrie 1963). În momentul arestării, Sorin-Mircea Bottez era elev în ultimul an la Liceul „Mihai Viteazul” din București. De-a lungul perioadei de detenție a fost supus torturii, fiind unul dintre supraviețuitorii gulagului românesc care a rezistat fără a face compromisuri cu regimul totalitar. După ieșirea din închisoare s-a înscris la Facultatea de Limbi Germanice a Universității București, pe care a terminat-o cinci ani mai târziu.

În perioada 1969-1989 a lucrat ca profesor de limbă și literatură engleză și asistent universitar în cadrul Facultății de Limbi Germanice București.

La 22 decembrie 1989 a inițiat reînființarea Partidului Național Liberal (PNL). A deținut funcția de vicepreședinte al PNL și șef al Departamentului de Relații Externe până în septembrie 1992.

La alegerile din 20 mai 1990 a fost ales deputat de București din partea PNL, mandat pe care l-a exercitat până la 1 septembrie 1992. Deputatul Sorin Bottez a fost înlocuit în Parlament de către deputatul Ion Gutzulescu. Bottez a deținut funcția de vicepreședinte al Grupului parlamentar pentru relații de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. A făcut de asemenea parte din Comitetul Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare din Adunarea Deputaților.

Între septembrie 1992-1994 a activat ca ambasador în Republica Africa de Sud. A fost una din concesiile făcute de Ion Iliescu Partidului Național Liberal, care va colabora cu foștii comuniști prin Dinu Patriciu.

În 1991 reînființează, alături de Aurel Savin, Asociația Creștină a Tinerilor YMCA România, al cărui membru a fost în perioada de dinainte de anul 1947.

În perioada 1997-1998 a făcut parte din Guvernul Ciorbea, fiind numit ministru-delegat al informațiilor publice.

În anul 2000 s-a opus apropierii Partidului Național Liberal de Alianța pentru România (considerată de Bottez „partid al coloneilor de Securitate” din cauza prezenței în partid a lui Teodor Meleșcanu).

După Congresul PNL din 18 august 2000, Bottez a demisionat din PNL participând la constituirea PNL-Tradițional (care s-a alăturat CDR-2000).

În ianuarie 2002, a fost ales președinte al PNL-Tradițional. Peste un an și câteva luni PNL-T a fost absorbit de PNL-C (PNL-Câmpeanu). În noul partid, Bottez a deținut funcția de prim-vicepreședinte.

În septembrie 2003 Bottez a demisionat din PNL-C (PNL-Câmpeanu), nefiind de acord cu fuziunea PNL-PNL-C (PNL-Câmpeanu). În aceeași lună, s-a înscris în Acțiunea Populară (AP) a fostului președinte de stat Emil Constantinescu, formațiune în care a deținut funcția de vicepreședinte și lider al grupului liberal.

În anul 2007, este ales Președinte al ACT YMCA România, funcție pe care o ocupă pînă la moartea sa.

În 2008, conform protocolului[1] semnat la 18 aprilie, Acțiunea Populară și PNL au fuzionat. Astfel, Sorin Bottez a revenit în partidul în care și-a început carieră politică. A fost membru fondator de onoare al PNL. Sorin Mircea Bottez a fost înhumat la data de 2 august 2009 în Cimitirul Ghencea Civil.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Florin-Vasile Somlea, "Despre cum a fost. Dialog cu Sorin-Mircea Bottez", Editura Eikon, Cluj-Napoca 2009.

Legături externe[modificare | modificare sursă]