Sondă de aterizare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Lander-ul lunar al misiunii Apollo 16
Coliziunea sondei de impact, Deep Impact cu asteroidul 9P/Tempel

O sondă de aterizare (în engleză: lander) este o sondă spațială destinată aterizării pe suprafața unui obiect astronomic[1]. În cazul corpurilor cu atmosfere, aterizarea are loc după intrarea atmosferică (sau mai exact pentru alte planete, reintrare atmosferică), iar sonda este primul vehicul care re-intră. În asemenea situații, lander-urile pot folosi parașute pentru a încetini și menține o viteză terminală scăzută. Unele rachete de aterizare de mici dimensiuni sunt deturnate chiar înainte de impact, pentru a reduce viteza acestuia. Aterizarea poate fi realizată printr-o coborâre controlată cu exercitarea presiunii impactului pe trenul de aterizare, cu posibilitatea adăugării unui mecanism de atașament post-aterizare pentru corpuri cerești cu gravitație redusă.

Atunci când un impact de mare viteză este planificat, sonda/lander-ul se numește sondă de impactare[2] (în engleză Impactor).

Mai multe planete terestre au constituit destinația finală a sondelor lander și/sau a celor de impact: printre ele se numără planetele Marte, Venus și satelitul planetei Saturn, Titan. Din planete interioare sistemului solar, Mercur este singura care urmează încă să fie vizitată de o sondă de acest tip.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ball, Garry, Lorenz and Kerzhanovich (2006). „Planetary Landers and Entry Probes. http://www.cambridge.org/gb/knowledge/isbn/item1170279/?site_locale=en_GB. 
  2. ^ Phil Davis; Kirk Munsell (23 ianuarie 2009). „Deep Impact Legacy Site: Technology – Impactor”. Solar System Exploration. NASA / JPL. http://solarsystem.nasa.gov/deepimpact/tech/impactor.cfm. Accesat la 22 aprilie 2009. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]