Sari la conținut

Solanină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Solanină
Identificare
Număr CAS20562-02-1
PubChem CID9549171
Formulă chimicăC₄₅H₇₃NO₁₅[1]  Modificați la Wikidata
Masă molară867 u.a.m.  Modificați la Wikidata
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Solanina este un alcaloid sterolic toxic, având o structura de 27 atomi de carbon. Din cauza faptului că acești alcaloizi se pot găsi sub formă heterozidică, mai poarta denumirea și de glicoalcaloizi. După cum indică și numele său, compusul se întâlnește în diverse organe ale reprezentanților familiei Solanaceae, precum: cartoful (Solanum tuberosum), roșia (Solanum lycopersicum), vânăta (Solanum melongena) și lăsniciorul (Solanum dulcamara).

Solanina poate fi întâlnită în tulpină, fructe sau tuberculi (la încolțire). Are o puternică acțiune toxică (în cantități foarte mici), fiind utilizată mai ales pentru proprietățile sale ca fungicid și pesticid. Alături de ea în tuberculii de cartofi încolțiți se întâlnește și chaconina[2], un alt glicoalcaloid. În general conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor (culoare dată de clorofilă), ceea ce duce la deteriorarea lor [3]. În general nivelul maxim de solanină admis trebuie să fie sub 0,2mg/g.

Intoxicații[modificare | modificare sursă]

Intoxicația cu solanină se manifestă în principal prin tulburări gastrointestinale și neurologice. Simptomele includ: greață, diaree, emeză, crampe stomacale, arsuri esofagiene, disritmii cardiace, coșmaruri, cefalee, amețeală, prurit, eczeme, tulburări tiroidiene și manifestări inflamatorii și dureroase ale articulațiilor. Cazurile severe pot evolua cu halucinații, pierderea senzației, paralizie, febră, icter, midriază, hipotermie și chiar deces.[4][5][6]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Solanină