Societatea de transport Constanța

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Societatea de transport Constanța, S.T.C., a fost prima întreprindere românească de profil aeronautic care a construit hidroavioane.[1] Activitatea ei s-a desfășurat la Constanța începând din anul 1924 când a fost aprobată funcționarea ei.

Istoric[modificare | modificare sursă]

S.T.C. a fost înființată din inițiativa unor ingineri și tehnicieni constănțeni. Aceștia au susținut ideea că atâta timp cât România deține o fâșie importantă de litoral este necesar să aibă și o hidroaviație proprie, care să supravegheze apele teritoriale din aer. În anul 1924 S.T.C. a primit aprobarea de funcționare de la Ministerul Aerului și Marinei precum și o comandă de patru hidroavioane. Hidroavionul prototip pentru această comandă a fost proiectat și construit la S.T.C. și s-a numit Getta-RAS-1. Cele patru hidroavioane au format prima escadrilă de hidroavioane a României.

În anul 1926, căpitanul Romeo Popescu a efectuat un raid cu decolarea din portul Constanța și amerizarea pe lacul Snagov de lângă București. Tot în același an, unul din hidroavioanele produse la S.T.C. a participat la o expoziție aviatică la Praga.

În anul 1927 S.T.C. nu a primit comanda unui alt lot de hidroavioane. Statul a preferat modelul Savoia-Marchetti-S-59 bis pentru o comandă de 12 bucăți. Această comandă a stat la baza formării primei hidroscale din România, pe lacul Siutghiol.[2]

Getta-RAS-1[modificare | modificare sursă]

Getta-RAS-1 a fost modelul de hidroavion proiectat, construit și testat de cătreSocietatea de transport Constanța. A fost comandat în număr de patru bucăți de către Ministerul Aerului și Marinei.

Getta-RAS-1 a fost un hidroavion echipat cu motoare Austro-Deimler de 220 C.P. (trei din cele patru hidroavioane) și Hiero de 200 C.P. (prototipul). Proiectul hidroavionului a fost întocmit de inginer Radu Stoika, iar zborurile de încercare au fost efectuate de aviator Romeo Popescu.[1]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Balotescu, Nicolae; et al. (1984). Istoria aviației române, București: Editura Științifică și Enciclopedică.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Balotescu, Nicolae (). „Proiectanți, constructori și industria aeronautică în perioada 1920-1944”. Istoria aviației române. București: Editura Științifică și Enciclopedică. pp. p. 226. 
  2. ^ Balotescu, Nicolae (). „Proiectanți, constructori și industria aeronautică în perioada 1920-1944”. Istoria aviației române. București: Editura Științifică și Enciclopedică. pp. p. 227.