Smirnă
Smirna este un tip de rășină obținută din arbuști și arbori ai speciei Commiphora myrrha, din familia Burseraceae, cu ramuri ceruite și cu spini mari, care cresc în zonele deșertice ale Peninsulei Arabice și pe coasta de est a Africii.[1]
Smirna se recoltează prin incizarea scoarței. Astfel, se scurge o rășină galbenă care, colectată, se lasă la uscat timp de trei luni. Rășina se va întări și se va preface în mici globule pietrificate.[2] Acestea, la rândul lor, se vor măcina ori folosi intacte în producerea parfumurilor, medicamentelor și a unsorilor de corp.
Primele menționări[modificare | modificare sursă]
În Biblie, smirna este menționată frecvent. Evanghelia după Sf. Matei menționează că smirna și tămâia au fost unele dintre darurile aduse de Magi la nașterea lui Isus din Nazaret. În afara de aceasta, smirna este menționată și în Cartea Cântarea Cântărilor.[3][4]
Utilizări[modificare | modificare sursă]
- Similar cu tămâia, smirna se folosește în unele ceremonii religioase, prin ardere, când răspândește un miros specific.
- Prin ardere, smirna degajă un miros plăcut și mulți aburi albi de acid benzoic, care este un ulei volatil. În trecut, medicii prescriau în mod frecvent inhalațiile cu ulei volatil de acid benzoic, ca excitant.
- Cu smirnă se prepară o alifie folosită contra degerăturilor și a plesniturilor de pe mameloane. Sub formă de apă hemostatică, smirna este folosită pentru oprirea unor hemoragii ușoare.
- Leac împotriva unor boli, ca gripa sau bronșita, ca dezinfectant și ca analgezic.
- Condiment foarte parfumat.
Note[modificare | modificare sursă]
- ^ „Smirna, aspirina medievală”. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Ce este Smirna
- ^ Smirna în Cântecul lui Solomon
- ^ Versete din Cântarea Cântărilor