Rășină naturală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Harz-1.jpg


Protium Sp.”

Rășina naturală este o substanță de consistență vâscoasă, lipicioasă, secretată de anumite plante (rășină vegerală), în mod special de conifere, dar și unele insecte (Kerria laccifera, cunoscute sub numeroase sinonime: Kerria lacca, Carteria lacca, Laccifer lacca, Tachardia lacca) sau animale pot secreta substanțe asemănătoare (rășină animală). În prezent rășina naturală este înlocuită în industrie de rășinile sintetice care fac parte din categoria maselor plastice. Rășina naturală este un amestec de substanțe chimice volatile aromatice. Solidificarea rășinii se produce prin evaporare și un proces de polimerizare și oxidare. Rășina produsă de conifere este lipicioasă cu un miros intensiv, pe când rășina moale (cauciucul) produsă de foioase, este mult mai puțin lipicioasă, aproape fără miros și la încălzire nu se topește ci se carbonizează.

Rășini vegetale sunt copalul și damarul. Dintre rășinile fosile se poate aminti chihlimbarul, iar dintre rășinile animale, șelacul.

Rășinile naturale sunt insolubile în apă, dar sunt ușor solubile în ulei, alcool și parțial în benzină. Cu anumiți solvenți organici formează soluții utilizabile ca lacuri de acoperire.

Terebentina, colofoniul, masticul sunt produse rezultate în urma distilării rășinilor de conifere.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Răşină naturală