Slave Ship

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Slave Ship
Informații generale
AutorFrederik Pohl
Genroman științifico-fantastic[*]
Ediția originală
Titlu original
Slave Ship
Limbalimba engleză Modificați la Wikidata
Țara primei apariții Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Data primei apariții
ISBN0-345-24586-5
OCLC9742212

Slave Ship este un roman scurt science fiction din 1956 scris de autorul american Frederik Pohl, serializat inițial în revista Galaxy Science Fiction. Acțiunea romanului are loc într-o lume aflată în mijlocul unui război global de intensitate redusă, care pare să fie o reprezentare amplificată a războiului din Vietnam, în care SUA tocmai a început să se implice în momentul scrierii romanului. Scenariul implică telepatia, vorbirea cu animalele și, în ultimele câteva pagini, o invazie a extratereștrilor.

Adversarii din roman sunt cunoscuți sub denumirea "cow-dyes", o corupție a cuvântului Cao Dai, o religie de origine vietnameză. Pe partea americană, telepații, care sunt folosiți în activități de spionaj și alte activități sub acoperire, devin victime ale "glotch-ului", o afecțiune fatală, despre care se crede că este o bioarmă de tip Caodai, transmisă telepatic.

Primire[modificare | modificare sursă]

Recenzorul Galaxy, Floyd C. Gale, a lăudat romanul ca având "o imagine convingătoare autentică a unei nave de război și ... un think tank de opinie".[1] Anthony Boucher a raportat că Slave Ship este "fascinantă și dezamăgitoare". Boucher l-a lăudat pe Pohl pentru "abilitatea sa heinleinică de expunere indirectă detaliată a unui viitor convingător", dar a caracterizat negativ romanul ca fiind episodic, slab caracterizat și arbitrar rezolvat.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Galaxy's 5 Star Shelf", Galaxy Science Fiction, October 1957, p.123
  2. ^ "Recommended Reading," F&SF, May 1957, pp.74-75.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]