Sitara Achakzaï

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sitara Achakzaï
Date personale
Născută1957 Modificați la Wikidata
Afganistan Modificați la Wikidata
Decedată (52 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Kandahar, Afganistan Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor (plagă împușcată[*]) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Afghanistan (2004–2013).svg Afganistan
Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
activist pentru drepturile femeilor[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Cauza decesuluiplagă împușcată[*]  Modificați la Wikidata

Sitara Achakzaï (sau Sitara Atschiksai în transcrierea germană; n. 1957, Afganistan – d. ,[1] Kandahar, Afganistan) este o figură politică și o activistă al drepturilor femeilor, cu dublă cetățenie, afgană și germană, asasinată în 12 aprilie, în Kandahar, în sudul Afganistanului, la vârsta de 52 de ani. A trăit mult timp în Germania, dar era, de asemenea, cunoscută în Canada, unde locuiește o parte din familia sa.
Sitara Achakzaï este una dintre victimele emblematice precum Safia Amajan și Malalaï Kakar ale terorismului talibanilor afgani și paștuni, care urmărește să elimine femeile din spațiul public în Afganistan și Pakistan.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sitara Achakzaï s-a născut în Afganistan în 1957[2], într-o familie paștună (Achakzaï, literalmente " descendenții Achak ", este numele uneia din ramurile tribului Durrani).
Sitara a primit de la tatăl său o educație relativ liberală, permițându-i, de exemplu, practicarea ciclismului. Se conforma, cu toate acestea, regulilor îmbrăcăminții tradiționale, după ce o prietenă din tinerețe, îmbrăcată occidental, a fost ucisă lângă ea.[3]
  A devenit profesoară, și și-a părăsit țara natală în anii 1980[4].
În timp ce alți membri ai familiei emigrau în Canada, Sitara Achakzaï se stabilea în Germania. Acolo l-a întâlnit pe soțul ei, Darweza[5], un medic și universitar. În Bergisch Gladbach, au înființat împreună o asociație care a lucrat pentru alfabetizarea, formarea și crearea de infrastructuri în provincia Kandahar, strângerea de fonduri pentru deschiderea de școli și educația copiilor. La scurt timp, cuplul a decis să se întoarcă în Afganistan pentru a participa la reconstrucția țării după căderea regimului talibanilor, lăsând copiii în Germania.

Militantă pentru egalitatea între sexe[modificare | modificare sursă]

Aleasă în adunarea provincială, Sitara Achakzaï s-a declarat public pentru munca femeilor și pentru egalitatea în drepturi între sexe[6]. Aceste pozitii au condus-o, până la urmă, să se opună intrării în vigoare a unei legi privind căsătoria dintre șiiți care permitea violul marital. Mai mult decât atât, ea a continuat să călătorească în mod regulat în Canada pentru a-și vizita mama, sora și nepoții săi stabiliți în suburbiile orașului Toronto.

Asasinată de talibani[modificare | modificare sursă]

S-a întâmplat chiar în fața casei ei, pe când cobora dintr-o ricșă, la întoarcerea de la o ședință a adunării provinciale: Sitara Achakzaï a fost asasinată de la mică distanță[7], de către patru bărbați pe motociclete. Body gardul său, neînarmat, nu a putut să o protejeze. Crima a fost imediat revendicată de talibani, care au explicat pur și simplu că ea nu avea un " trecut sănătos"[8].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://www.independent.co.uk/news/world/asia/taliban-murder-leading-afghan-female-rights-activist-1667853.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ en Anthony Reinhart, « "She was a warrior" », The Globe and Mail, 14 avril 2009.
  3. ^ de « Attentat auf Frauenrechtlerin in Kandahar » sur http://www.taz.de, 14 avril 2009.
  4. ^ de « Afghanistan: Wieczorek-Zeul verurteilt Mord an Sitara Atschiksai » sur http://www.epo.de, 13 avril 2009.
  5. ^ en « Taliban slain Afghan women’s rights activist », Toronto Star, 13 avril 2009.
  6. ^ en « Women's rights advocate shot dead in southern Afghanistan » sur le site de la CBC, 12 avril 2009.
  7. ^ en Olivia Ward, « Is it time to give up in Afghanistan? », Toronto Star, 14 avril 2009.
  8. ^ fr « Afghanistan : militante féministe tuée » sur le site de Radio-Canada, 12 avril 2009.