Sirius Black

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Personaj al
seriei Harry Potter
Sirius Black
Sexul Masculin
Culoarea părului Negru
Culoarea ochilor Albastri
Reședință No 12 Grimmauld Place
Casă Cercetași (Gryffindors)
Școală Hogwarts
Puritatea sângelui Pur
Puteri speciale animagus
Patronus Black dog or grim
Credință Ordinul Phoenix, Marauders
Actor Gary Oldman
Prima apariție Harry Potter și prizonierul din Azkaban
Ultima apariție Harry Potter și Talismanele Morții

Sirius Black este un personaj fictiv din seria de cărți Harry Potter scrisă de J. K. Rowling. În ecranizarea romanelor, rolul adultului Sirius Black este interpretat de actorul Gary Oldman, iar rolul adolescentului Sirius de către James Walters.

Familia[modificare | modificare sursă]

Sirius Black, poreclit Amprentă este ultimul moștenitor al Casei Black cândva notabilă casă de sânge pur din familiile vrăjitorilor. Locuința familiei Black este la numărul doisprezece, Grimmauld, Londra. Conține multe artefacte de origine dubioasă. Motto-ul familiei Black este Toujours Pur, în franceză "Întotdeauna / Stil Pur", pentru că familia Black a fost una dintre puținele familii rămase liniile de sânge complet pur. Cum este descris în arborele lor genealogic, familia Black este amestecată cu alte câteva familii de sânge-pur, iar toate vrăjitoarele și toți vrăjitorii din familie sun obligați de sa-și mențina sângele-pur. Din acest motiv, s-a constatat că cea mai mare parte rămasă a familii de sânge-pur o au interdependenții. Familia Black este legată de aproape toate familiile. Ultimele câteva generații a familiei Black se duc apoi la înapoi la Phineas Nigellus Black și Flint Ursula. Familia Black a crezut în ideea lui Cap-de-Mort de "purificare a cursei vrajitoreasca", dar multe, cum ar fi părinții lui Sirius , s-au abținut de la el în mod deschis. Prin susținerea dată de ei, au văzut ceea ce el a fost dispus să facă pentru putere.  Sirius de la începutul vieții s-a dovedit a fi nefericit; el a ajuns să-și urască familia, în mod special pe mama sa. El și-a respins familia cu sânge pur deoarece admirau și venerau Magia Neagră. Mama lui arde numele lui din arborele genealogic al familiei. Fratele lui Sirius a fost Devorator al Mortii, motiv pentru care a si murit. Mai are si alte rude in viata, cum ar fi Narcissa Malfoy si Bellatrix Lestrange, ambele casatorite cu membri ai altor familii cu sange pur. De asemenea mai are si alte rude, membri renegati ai familiei Black (de exemplu Andromeda si Nymphadora Tonks). Din punct de vedere financiar primește de la Unchiul Alphard un testament generos.

Hogwarts[modificare | modificare sursă]

Pentru Sirius, Hogwarts reprezenta adevărată lui casă. Vacantele de vară, în care trebuia să se întoarcă în Casa Cumplită, erau un adevărat chin. Chiar dacă toată familia lui a fost în casa Viperinilor, Sirius este la Cercetași, ceea ce îl desparte și mai mult de ei. Sirius se bucură de viața de la Hogwarts, când este ne desespărțit de prietenii lui cei mai buni: James, Lupin și Pettigrew. El pleacă de acasă la vârsta de șaisprezece ani și se refugiază la James și la părinții lui.

Corn, Amprenta, Lunaticul si Sobo[modificare | modificare sursă]

Deoarece Remus Lupin era om-lup si trebuia sa se duca singur la Conacul din Hogsmeade la fiecare luna plina, Sirius si James au avut ideea de a se transforma in Animangusi nedeclarati. Sirius este caine, James cerb, iar Peter sobolan. De aici vin si poreclele lor. Toti profesorii ii cunosteau pe Black si Potter ca fiind cei mai obraznici elevi din cati au fost la Hogwarts. Doar gemenii Weasley li se aseamana. Totusi, nimeni nu a stiut de faptul ca au devenit Animangusi si nici de Harta Strengarilor (Marauders Map), descoperita ulterior de Fred si George.

Sirius si James[modificare | modificare sursă]

După ce pleacă de la școală, el rămâne bun prieten cu James și este prezent la nunta lui James cu Lily din postura de cavaler de onoare. Când se naște Harry Sirius este numit nașul lui. Tot de la el Harry primeste si prima lui matura, la varsta de un an. Când familia Potter se ascunde de Cap-de-Mort, Sirius sugerează să-l pună pe Peter Pettigrew ca Păstrătorul Secretelor, crezând că Cap-de-Mort îl va urmări pe el în locul lui. Pettigrew, totusi ii tradeaza pe sotii Potter.

Sirius la Azkaban[modificare | modificare sursă]

Când Pettigrew i-a trădat pe James și pe Lily și au fost omorâți de Cap-de-Mort, Sirius îl urmărește pe Pettigrew. În timpul discuției Pettigrew își înscenează moartea și omoară doisprezece Încuiați sugerând că Sirius i-a trădat pe cei din familia Potter și de moarte lui Pettigrew și a Încuiaților. Sirius este arestat și băgat la închisoare. Spre deosebire de alți prizonieri din Azkaban, Sirius este capabil să rămână sănătos deoarece știe că e nevinovat. Sirius este primul vrajitor care reuseste de evadeze de la Azkaban: mai intai ii cere lui Cornelius Fudge un ziar, unde il vede pe Peter transformat in sobolan, stand pe umarul lui Ron. Apoi se transforma in caine, trece de gratii si de Dementori si in final inoata de pe insula inchisorii pana in Anglia. Evadarea sa alarmeaza toata populatia vrajitoreasca, Dementorii fiind trimisi la Hogwarts dupa el. Dupa cateva incetcari esuate de a intra in scoala, el reuseste sa se apropie de Harry, Ron si Hermione si, impreuna cu Lupin si Pettigrew le dovedeste ca este nevinovat. Gasit de Snape, este prins, dar reuseste sa scape calare pe Buckbeak si atunci isi incepe viata de fugar. Sirius ajuta Ordinul Phoenix facandu-i rost de un sediu dupa ce numele ii este reabilitat. Sediul este chiar casa Black, mostenita de el dupa ce toti ceilalti membri ai familiei mor.