Harry Potter și Ordinul Phoenix (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
'Harry Potter și Ordinul Phoenix'
Rating
Titlu originalHarry Potter and the Order of the Phoenix
Genfilm fantastic
film pentru familie[*]
film bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
RegizorDavid Yates
ScenaristMichael Goldenberg
Bazat peHarry Potter și Ordinul Phoenix  Modificați la Wikidata
ProducătorDavid Heyman
David Barron
Studio Heyday Films[*][[Heyday Films (British film studio)|​]]
Warner Bros.  Modificați la Wikidata
DistribuitorWarner Bros. Pictures
Director de imagine Sławomir Idziak[*][[Sławomir Idziak (Polish cinematographer and director)|​]]  Modificați la Wikidata
Montaj Mark Day[*][[Mark Day (British film editor)|​]]  Modificați la Wikidata
Muzica Nicholas Hooper[*][[Nicholas Hooper (compozitor britanic)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieDaniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Premiera11.07.2007
Premiera în România20.07.2007
Durata138 min
ȚaraRegatul Unit
Statele Unite ale Americii[1]  Modificați la Wikidata
Filmat înLondra
Oxfordshire
Hertfordshire
Turcia  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiLondra
Școala Hogwarts
Anglia  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
Nominalizări MTV Movie Award for Best Summer Movie You Haven't Seen Yet[*][[MTV Movie Award for Best Summer Movie You Haven't Seen Yet |​]]
Premiul Saturn pentru cele mai bune costume
Broadcast Film Critics Association Award for Best Family Film[*][[Broadcast Film Critics Association Award for Best Family Film (award given by the Broadcast Film Critics Association)|​]]
Hugo Award for Best Dramatic Presentation, Long Form[*][[Hugo Award for Best Dramatic Presentation, Long Form (award by the World Science Fiction Society)|​]]
Premiul MTV Movie pentru cel mai bun sărut[*]
Costume Designers Guild Award for Excellence in Fantasy Costume Design for Film[*][[Costume Designers Guild Award for Excellence in Fantasy Costume Design for Film (annual award)|​]]
BAFTA Award for Best Special Visual Effects[*][[BAFTA Award for Best Special Visual Effects (British film industry award)|​]]
European Film Award – People's Choice Award for Best European Film[*][[European Film Award – People's Choice Award for Best European Film (award)|​]][2]  Modificați la Wikidata
Buget$150 milioane
Încasări941.676.843 de dolar americani[3]
292.382.727 de dolar americani[4]  Modificați la Wikidata
Precedat deHarry Potter și Pocalul de Foc  Modificați la Wikidata
Urmat deHarry Potter și Prințul Semipur  Modificați la Wikidata
Website oficialhttp://www.harrypotter.com  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Pagina Cinemagia

Harry Potter și Ordinul Phoenix este al cincilea film din renumita serie Harry Potter, bazat pe romanul cu același nume de J. K. Rowling, care îi are ca protagoniști pe Daniel Radcliffe, Rupert Grint, și Emma Watson. Filmul a fost lansat pe data de 11 iulie 2007.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Harry Potter și Ordinul Phoenix este al cincilea volum din seria Harry Potter, aparținând scriitoarei J. K. Rowling. Este cea mai lungă carte din întreaga serie, și a apărut pe 21 iunie 2003. Romanul urmărește eforturile lui Harry în al cincilea an la Hogwarts, incluzând confruntarea cu Cap-de Mort, examenele N.O.V. și un Minister al Magiei care îi blochează dezvoltarea. Filmul a apărut în 2007.

Harry Potter creează o vrajă Patronus când este atacat împreună cu vărul său Dudley Dursley de dementori, lucru care îi poate aduce exmatricularea. Membrii Ordinului Phoenix sosesc la scurt timp după aceea pentru a-l duce pe Harry la cartierul lor general, unde se alătură familiei Weasley, Hermionei Granger, și nașului său, Sirius Black. El află că lordul Cap-de-mort adună o armată pentru a recupera o "armă". Între timp, datorită mărturiei lui Albus Dumbledore și a vecinei sale, Arabella Figg, este achitat de toate acuzațiile pentru folosirea nepermisă a magiei.

La Hogwarts, un nou profesor a fost numit, în persoana lui Dolores Umbridge, numită de Minister pentru a ține sub control școala. Materia este schimbată, fiind predată doar teoria impusă de minister, și nu lucrurile practice de care ar avea elevii nevoie. Ea este numită ulterior inchizitor, impunând reguli stricte și pedepse aspre. Autoritatea ei se extinde și asupra profesorilor, ea concediind-o pe Trelawney și amenințându-l pe Hagrid cu același lucru.

Harry are coșmaruri, în care se visează un șarpe care îl atacă pe tatăl lui Ron. Pentru a-l apăra, Dumbledore îl pune pe Severus Snape să-i predea lui Harry oclumanția, care îl va proteja, însă animozitatea dintre cei doi nu le permite să își ducă lecțiile la bun sfârșit.

Pentru că lecțiile predate la școală le sunt inutile, Harry, la sfatul Hermionei, le predă elevilor cercetași, astropufi și ochi-de-șoim tactici de apărare împotriva magiei negre. Grupul lor clandestin este numit "Armata lui Dumbledore". Ei sunt în cele din urmă descoperiți, dar Dumbledore își asumă responsabilitatea, și apoi fuge, pentru a evita arestarea.

Umbridge devine noua directoare a Hogwarts, și îl concediază pe Hagrid. Lipsa ei de popularitate îi face pe Fred și George să se revolte și creează haos în școală.

Harry are o viziune în care Sirius era torturat la Ministerul Magiei, și încearcă să îl contacteze pe acesta, dar este prins. Umbridge dezvăluie apoi că ea e cea care i-a trimis pe dementori care să-l atace pe Harry, și se pregătește să folosească blestemul Cruciatus împotriva lui. Hermione însă se declară gata să îi arate unde este ascunsă presupusa armă a lui Dumbledore, din Pădurea interzisă. Ea, Harry și Umbridge merg în pădure, unde îi întâlnesc pe centauri. Umbridge îi insultă, și este răpită de aceștia, iar Hermione și Harry scapă, și împreună cu tovarășii din Armata lui Dumbledore, Ginny, Neville și Luna, zboară spre Ministerul Magiei pe thestralii școlii.

La Minister, ei sunt atacați de Devoratorii morții. Când aproape sunt înfrânți, sosesc membrii Ordinului Phoenix. În bătălia ce urmează, profeția pe care o căuta Cap-de-Mort este distrusă. Sirius este ucis de verișoara sa, Bellatrix Lestrange.

Devoratorii morții sunt cu toții capturați, cu excepția lui Bellatrix Lestrange care fuge printr-un șemineu în timpul luptei dintre Cap-de-Mort și Albus Dumbledore în timpul careia Cap-de-Mort intră în Harry încercân al poseda ,dar apar oameni Ministerului care îl fac să plece lasândul pe Harry.

Dumbledore îi dezvăluie lui Harry conținutul profeției pierdute, care i-a fost făcută lui de Sybill Trelawney. Aparent, ori Harry, ori Cap-de-mort trebuie să moară, căci niciunul nu poate trăi cât timp celălalt supraviețuiește.

Distribuție (în ordine alfabetică)[modificare | modificare sursă]


  1. ^ http://www.nytimes.com/movies/boxoffice/us/alltime.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.europeanfilmacademy.org/2008.106.0.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=main&id=harrypotter5.htm, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Box Office Mojo, accesat în